ULTIMA ORĂ/SUA ar putea folosi Magnitsky Act ca să pedepsescă China. Care sunt oficialii de la Beijing vizați de sancțiuni

ULTIMA ORĂ/SUA ar putea folosi Magnitsky Act ca să pedepsescă China. Care sunt oficialii de la Beijing vizați de sancțiuni

Trei membri republicani ai Congresului de la Washington vor ca administrația președintelui Donald Trump să sancționeze oficialii guvernamentali chinezi pentru ceea ce ei numesc „răspunsul lor duplicitar, ineficient și crud” la focarul de coronavirus.

Acțiunile congresmenilor americani vin în contextul în care numărul țărilor care solicită o investigație cu privire la originile pandemiei și la modul în care China a gestionat criza coronavirusului, care a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis peste 316.000 de oameni, este în creștere, iar un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Nouă Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

În același timp, un raport al Department of Homeland Security (DHS) din SUA a afirmat că China a evitat să informeze la timp restul țărilor despre gravitatea focarului de infecții cu coronavirus pentru a strânge materiale individuale de protecție din întrega lume, o mișcare care a dus la epuizarea acestora în multe state de pe glob într-o perioada în care amplorea crizei care urma să vină nu era încă cunoscută.

Informatia pe scurt

* Trei congresmeni republicani cer sanctionarea unor oficiali chinezi prin folosirea  Global Magnitsky Act

* Zece functionari din Partidul Comunist Chinez sunt acuzati de „răspunsul lor duplicitar, ineficient și crud” la focarul de coronavirus

* Congresmenii vor pedepsirea liderilor chinezi si nu a tarii comuniste in ansamblul ei

* Legea poartă numele avocatului Sergei Magnitsky, care a fost arestat după ce a acuzat mai mulți oficiali ruși de participarea la o fraudă de milioane de dolari

* Avocatul a fost ucis de gardienii din inchisoarea unde era detinut

* Numarul tarilor care solicita anchetarea Chinei este in crestere

Într-o scrisoare adresată secretarului de stat, Mike Pompeo, și secretarului Trezoreriei, Steve Mnuchin, obținuta de  Fox News , congresmenii Jim Banks (Indiana), Dan Crenshaw (Texas) și Lance Gooden (Texas) au solicitat utilizarea Global Magnitsky Act – care permite SUA să-i sancționeze pe cei care recurg la abuzuri ale drepturilor omului – împotriva anumitor oficiali chinezi, fără a pedepsi țara comunistă în ansamblul ei.

Scrisoarea identifică 10 oficiali din Partidul Comunist Chinez ale căror acțiuni „au încălcat Regulamentele Internaționale de Sănătate din 2005, drepturile omului ale proprilor cetățeni și principiile de bază ale corectitudinii și responsabilității în relațiile internaționale.”

Congresmenii americani au prezentat o lista de acuzații, inclusiv reținerea, interogarea și reprimarea a opt medici pentru „răspândirea zvonurilor” despre virus; arestarea unor jurnaliști; răspândirea de informații false sau înșelătoare despre virus; acuzarea armatei americane că a creat și răspândit virusul; și trimiterea a 30.000 de musulmani uiguri în fabrici și „lagăre de reeducare” aglomerate, unde au riscat să fie infectați.

„Toate aceste decizii derutante și dăunătoare au afectat cetățenii chinezi și restul lumii, au încurajat răspândirea COVID-19 și au împiedicat guvernele de pe glob să creioneze un răspuns eficient la pandemie,” se afirmă în  scrisoare , care dă vina pe aceste acțiuni ale oficililor chinezi pentru „mii de decese americane inutile și daune economice substanțiale.”

Funcționarii chinezi numiți în scrisoare sunt viceprimarul din Wuhan, Chen Yongxin; directorul Biroului de Securitate Publică din Wuhan, Li Yilong, și fostul director adjunct, Xia Jianzhong; Ministrul Comisiei Naționale de Sănătate, Ma Xiaowei, și vice-ministrul Wang Hesheng; purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijiang; fostul ambasador în Africa de Sud, Lin Songtian; directorul adjunct al biroului din districtul Hotan pentru Industrie și Informații, Zhang Wei; Chen Quango, membru al Biroului Politic; și președintele Hikvision, Chen Zongnian.

„Știu că secretarul de stat Pompeo împărtășește părerea mea legată de Partidul Comunist și aștept cu nerăbdare să colaborez cu el și cu congresmenii Crenshaw și Gooden pentru a-i trage la răspundere pe oficialii partidului,” a declarat Banks într-un comunicat. „Începând acest lucru cu cei șapte din acea listă, care au afectat în mod semnificativ economia globală și au contribuit la moartea a nenumărați cetățeni americani și chinezi.”

În aprilie, congresmanul Chris Smith, un republican din New Jersey, i-a cerut și el lui Pompeo  utilizarea sancțiunilor din Global Magnitsky Act împotriva oficialilor chinezi . Smith i-a solicitat șefului diplomației americane să lanseze un grup de lucru „pentru identificarea și investigarea” oficialilor guvernamentali chinezi pentru rolul lor în reducerea la tăcere a medicilor și jurnaliștilor care au vorbit despre răspunsul Chinei la focarul de coronavirus.

Smith a comentat și amenințările formulate săptămâna trecută de mass-media din China, care au a vizat republicanii din Congres, între care Banks, Crenshaw, Gooden și Smith, pentru atitudinea lor combativă împotriva guvernului de la Beijing. Un articol din  Global Times  spunea că „cel puțin patru membri ai Congresului SUA” vor fi incluși pe lista sancțiunilor realizată de China.

Banks a declarat că China este „disperată să evite responsabilitatea” și că nu a fost „nici surprins și nici intimidat” de mesajul venit din țara comunistă.

„Sancțiunile nu mă vor reduce la tăcere nici pe mine, nici pe oricine care solicită o răspundere autentică pentru această pandemie oribilă,” a spus Smith într-un comunicat. „Doar în statul meu, New Jersey, peste zece mii de oameni au murit din cauza COVID-19. Beijingul nu poate continua să se ascundă, să mintă și acum să ne amenințe că ne va împiedica să cerem adevărul”.

Luna trecută, promotorul Magnitsky Act, Bill Browder, a declarat că este de acord cu apelul lui Smith de a folosi versiunea globală a legii pentru a pedepsi funcționarii responsabili din guvernul chinez. Versiunea inițială a legii poartă numele prietenului și colegului lui Browder, Sergei Magnitsky, care a fost arestat și întemnițat în 2008, la scurt timp după ce a acuzat mai mulți oficiali ruși de participarea la o fraudă de 230 de milioane de dolari. Avocatul în vârstă de 37 de ani a murit după un an în faimoasa închisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, din cauza unor afecțiuni netratate.

Ancheta oficială a susținut că moartea prizonierului s-a datorat unei insuficiențe cardiace, însă o anchetă independenta cerută de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit că Magnitsky a fost bătut cu bestialitate cu puțin timp înainte să moară.

Potrivit informațiilor, Magnitsky a acuzat oficiali din Ministerul rus de Interne și din domeniul finanțelor că au preluat controlul asupra filialelor companiei Hermitage și le-au folosit pentru a frauda statul cu sute de milioane de dolari în restituiri de impozite.

Moartea avocatului a provocat inflamarea relaților dintre Moscova și Washington. La sfârșitul anului 2012, Casa Albă a promulgat așa-numitul „ Magnitsky Act , ” ce sancționează cei aproximativ 60 de oficiali ruși suspectați de implicarea în moartea avocatului, interzicându-le accesul pe teritoriul american și blocând bunurile deținute de aceștia în SUA. O varianta globala a legii permite sanctionarea celor acuzati de abuzuri ale drepturilor omului si din restul tarilor.

De ce e acuzată China

Acțiunile congresmenilor americani vin în contextul în care numărul țărilor care solicită  o investigație  cu privire la originile pandemiei și la modul în care China a gestionat criza coronavirusului, care a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis mai mult de 316.000 de oameni, este în creștere .

Conform unei numărători realizate de ziariștii de la  Newsweek , în cadrul reuniunii din această săptămână a World Health Assembly (WHA), 122 din cele 194 de state membre ale OMS solicită o investigație independentă asupra focarului și a evolutiei pandemiei.

Analiștii cred că solicitările internaționale, care au fost făcute în ciuda opoziției vehemente a regimului de la Beijing, ar putea tensiona legăturile cu China și anticipează relații mai strânse între țările occidentale în disputele viitoare cu țara comunistă. În plus, ele sunt un semn al succesului Statelor Unite de a crea „o alianță a democrațiilor” împotriva amenințărilor venite din partea Partidului Comunist Chinez, în condițiile în care președintele Trump și-a intensificat criticile la adresa Chinei și a OMS.

Creșterea numărului de țări care solicită o anchetă internațională independentă l-a făcut pe secretarul de stat Mike Pompeo să-și reînnoiască apelul privind declanșarea unei investigații și să laude superioritatea sistemelor democratice de guvernare asupra regimului chinez. „Soluția acestei crize va veni de la oamenii iubitori de libertate din întreaga lume,” a declarat recent Pompeo, citând libertatea de exprimare în societățile democratice. „Regimurile autoritare sunt prost concepute pentru a face față tipului de criză pe care a provocat-o această pandemie.”

În același timp, un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Nouă Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

Documentul  a indicat, de asemenea, că virusul ar fi scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, o ipoteză respinsă inițial ca fiind o teorie a conspirației, deoarece oficialii chinezi au insistat că virusul a provenit de fapt de la o piață agro-alimentară din orașul chinez, unde animale domestice și sălbatice sunt scoase la vânzare în condiții nesanitare.

Raportul realizat de agențiile de informații din SUA, Marea Britanie, Australia, Nouă Zeelandă și Canada a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale.”

Raportul descrie modul în care China a minimalizat focarul în întreaga lume, în timp ce a depus eforturi uriașe pentru a îngropa toate urmele bolii pe plan intern, inclusiv prin folosirea clorului pentru a curăța tarabele din piețele agro-alimentare, a cenzurat dovezile despre transmițătorii asimptomatici ai virusului și a refuzat solicitările de probe ale virusului venite din alte țări.

De asemenea, un raport al Department of Homeland Security a afirmat că China a evitat să informeze la timp restul țărilor despre gravitatea focarului de infecții cu coronavirus  pentru a strânge materiale individuale de protecție din întrega lume , o mișcare care a dus la epuizarea acestora în multe state de pe glob într-o perioada în care amplorea crizei care urmă să vină nu era înca cunoscută.

Analiza DHS afirmă că, în timp ce a minimalizat gravitatea coronavirusului, China a crescut importurile și a scăzut exporturile de echipamente individuale de protecție (EIP). Regimul comunist a încercat să acopere acest lucru prin „negarea existenței unor restricții la export și întârzierea furnizării datelor sale comerciale,” se arată în document.

Raportul spune, de asemenea, că China a întârziat să informeze OMS că focarul de coronavirus „era o contagiune” pentru cea mai mare parte a lunii ianuarie, astfel încât să poată comanda materiale medicale din străînătate și că importurile sale de măști de potectie pentru față, combinezoane și mănuși chirurgicale au crescut brusc în acea perioada, scrie  G4Media.ro .


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...