ULTIMA ORĂ/Noi plângeri penale depuse împotriva regimului de la Beijing în tribunale americane pentru infectarea planetei cu coronavirus
Numărul acțiunilor în justiție introduse împotriva Chinei în tribunale americane a crescut în această săptămâna, după ce un avocat din Las Vegas a depus o plângere într-un tribunal federal solicitând regimului de la Beijing daune în numele a 32 de milioane de întreprinderi mici din SUA, iar un grup de avocatură din Texas a cerut Chinei despăgubiri în valoare de 20 de trilioane de dolari, acuzând liderii țării comuniste de răspândirea coronavirusului în întreaga lume, relatează G4Media.ro .
Cele două acțiuni în justiție vin la doar câteva zile după ce The Berman Law Group din Florida a declanșat o acțiune colectivă împotriva Republicii Populare Chineze (RPC), susținând că eșecul inițial al guvernului de la Beijing de a da informații despre boală și, ulterior, de a trece la controlarea ei rapidă a creat un focar uriaș de infecție. Succesul acestor plângeri penale colective este însa problematic, sustine un profesor de drept internațional consultat de G4Media.ro.
Robert Eglet, un avocat care a devenit cunoscut după ce a reprezentat victimele atacului armat din Las Vegas din octombrie 2017, a depus o plângere penală în tribunalul federal din Nevada împotriva guvernului chinez din cauza noului coronavirus, afirmând că oficialii de la Beijing au ascuns informații despre focar și că întreprinderile mici din SUA ar trebui să primească daune de miliarde de dolari. Plângerea lui Eglet urmărește statutul de acțiune de masă pentru 32 de milioane de companii americane pentru venituri și profituri pierdute în urma pandemiei care a creat, conform celor afirmate de reclamanti, „cel mai mare dezastru economic pe care l-am văzut de la Marea Depresiune încoace.”
Procesul intentat împotriva Chinei, depus în numele a cinci companii din Las Vegas, susține că guvernul Chinei ar fi trebuit să împărtășească mai multe informații despre virus, dar că a intimidat medicii, oamenii de știință, jurnaliștii și avocații, permițând în acelasi timp răspândirea bolii. „(Liderii chinezi) au recurs la falsuri, dezinformare, musamalizare și distrugerea probelor,” a afirmat avocatul.
Guvernul Chinei a fost nepăsător și neglijent în timp ce virusul s-a răspândit, a sustinut avocatul. „Dacă ar fi fost transparenți cu restul lumii, acest lucru ar fi putut fi oprit în Wuhan,” a spus Eglet, referindu-se la orașul chinez identificat ca epicentrul original al focarului. „Lumea ar fi putut să se mobilizeze și să trimită oamenii de știință potriviți la Wuhan și să oprească infecția chiar acolo.”
Reclamanții săi în dosarul depus luni la U.S. District Court din Nevada sunt proprietarii unui restaurant, un vânzător de flori, două afaceri imobiliare și o firmă de instruire în domeniul acordării de prim-ajutor. Eglet a spus că cele cinci sunt reprezentative pentru zeci de milioane de alte afaceri care ar putea deveni reclamante, deoarece ele au suferit de asemenea din punct de vedere economic, cu daune care ar putea ajunge la triliarde de dolari.
Plângerea despusă de firma de avocatură Eglet Adams se referă la miliardele de dolari din comerțul dintre SUA și China și spune că întreprinderile mici din SUA merită o compensație din partea Chinei, a ministerelor sale, inclusiv cele de sănătate și de urgență, și a autorităților provinciale din Hubei și orașul Wuhan pentru neglijență, crearea unei crize publice și „răspunderea pentru desfășurarea unei activități ultrapericuloase.”
Eglet a spus că știe despre alte două plângeri depuse în Florida și Texas împotriva Chinei din cauza focarului de coronavirus. El a afirmat că este de părere că aceste cazuri sunt prea largi în ceea ce priveste clasele de reclamanți și vor fi dificil de sustinut în instanță. Avocatul a subliniat că procesul intentat în Las Vegas se concentrează asupra afacerilor cu 500 sau mai puțin de angajați.
„Această acțiune de clasă este orientată doar către firmele mici,” a spus el. „Acest proces nu este împotriva oamenilor din China. Nimeni nu dă vina pe poporul chinez și nimeni nu dă vina pe chino-americani. Aceștia sunt și ei victime ale acțiunilor și inacțiunilor guvernului chinez ca și restul lumii. ”
Eglet a spus că cazul se bazează pe Foreign Sovereign Immunity Act din 1976 din SUA și pe legea federală „pentru actele din afara teritoriului SUA, care au un efect direct asupra Statelor Unite.” Procesul ar putea dura ani de zile, a recunoscut avocatul.
Relatând despre cazul deschis în Las Vegas, US News a scris că Robert Eglet a reprezentat anul trecut aproximativ 2.500 de oameni într-un proces colectiv de 800 de milioane de dolari deschis împotriva proprietarului cazinoului și hotelului Mandalay Bay din orașul american, MGM Resorts International. Plângerea acestora a fost legată de cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a Americii, care a avut loc în octombrie 2017, și care a provocat 58 de morți și peste 850 de răniți în timpul unui concert în aer liber desfășurat în Las Vegas.
De asemenea, Eglet a câștigat sute de milioane de dolari în procese deschise împotriva firmelor farmaceutice și companiilor de asigurări de sănătate după un focar de hepatită C în Las Vegas. În plus, el este implicat într-unele dintre cele mai mari procese din Nevada deschise împotriva producătorilor de medicamente, acuzați că alimentează dependența de opioid a milioane de americani.
Conform ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 511.000 de oameni din întreaga lume au fost diagnosticați cu COVID-19, inclusiv peste 75.200 în SUA. Numărul deceselor la nivel global a trecut de 22.000, între care 1.070 de americani. În Nevada, 278 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Patru au murit, toate în zona Las Vegas.
Despgubiri de trilioane
Acțiunea colectivă din Las Vegas vine la câteva zile după ce The Berman Law Group din Florida a declanșat o acțiune colectivă împotriva Republicii Populare Chineze (RPC), susținând că eșecul inițial al guvernului de la Beijing de a da informații despre boală și, ulterior, de a trece la controlarea ei rapidă a creat un focar uriaș de infecție.
„RPC și ceilalți inculpați știau că COVID-19 era periculos și capabil să provoace o pandemie și, cu toate acestea, au acționat lent, și-au băgat în mod proverbial capul în nisip și / sau l-au acoperit pentru propriul lor interes economic,” se arată în plângerea depusă la Miami . „Comportamentul inculpaților a provocat și va continua să provoace vătămări personale și decese, precum și alte daune.”
În principiu, plângerea firmei de avocatură din Florida are la bază ideea că mușamalizarea situației și, ulterior, măsurile luate de China pentru a ascunde adevărul pun în discuție posibilitatea ca țara comunistă să fie trasă în mod legal la răspundere pentru criza de proporții existentă în prezent la nivel mondial. Prima înfățisare în acest proces este programată pentru 1 mai.
În același timp, o organizație cu sediul în Washington DC a deschis un proces de 20 de trilioane de dolari la tribunalul districtual din Texas, acuzând liderii chinezi că au creat coronavirusul ca armă biologică .
Avocatul Larry Klayman și grupul său Freedom Watch, împreună cu compania texana Buzz Photos au declanșat procesul împotriva guvernului chinez, armatei chineze, Institutului de virologie din Wuhan, directorului Institutului de Virologie din Wuhan, Shi Zhengli, și generalului maior Chen Wei.
Reclamanții vor să obțină despăgubiri de 20 de trilioane de dolari, ceea ce reprezintă o sumă mai mare decât PIB-ul Chinei, susținând că coronavirusul este rezultatul unei arme biologice pregătite de autoritățile chineze. Ei au acuzat China că a ajutat și a provocat moartea, a furnizat sprijin material teroriștilor, a conspirat pentru a provoca rănirea și moartea cetățenilor americani, acuzând autoritățile de la Beijing de neglijență, moarte accidentală și agresiune.
Reclamantii susțin că virusul a fost eliberat de la Institutul de Virologie din Wuhan, fiind „proiectat” de China pentru a ucide în masă omenii și că, indiferent dacă a intenționat sau nu să elibereze virusul, China a încălcat „legea SUA, legile, tratatele și normele internaționale.” Armele biologice au fost scoase în afara legii în 1925 și, prin urmare, o astfel de armă biologică este o armă teroristă de distrugere în masă, se menționează în plângere.
Grupul american citează mai multe rapoarte media care au spus că există un singur laborator de microbiologie în China, care se ocupa de viruși avansați precum noul coronavirus, și anume laboratorul din Wuhan. Pentru a mușamaliza situația, China a legat declarațiile privind coronavirusul de protocoalele de securitate națională, se afirmă în plângere.
Documentul susține că scopul menținerii virusului în laborator a fost să-l folosească pentru „uciderea cetățenilor americani și a altor persoane și entități din națiuni considerate a fi un inamic al Chinei.”
„COVID-19 este o boală extrem de periculoasă, deoarece are o natură extrem de agresivă, a fost concepută pentru a se transfera de la o persoană la alta, se răspândește foarte repede și ușor, nu există încă vaccin din cauza faptului că este o boală nouă, mijloacele de transmitere nu sunt pe deplin cunoscute cu certitudine, tratamentele sunt doar în faza incipientă, iar boala pare a fi de aproximativ zece ori mai mortală decât gripa,” se afirma în actele depuse la tribunal.
Explicatia unui expert
Succesul acestor plângeri penale colective depuse în Statele Unite este însă problematic. Într-un material recent am explicat de ce tragerea la răspundere a Chinei pentru pandemia de coronavirus care a afectat până în prezent peste 150 de țări și regiuni de pe Glob este posibilă, însă șansele de a obține despăgubiri pentru sutele de mii de persoane infectate și pentru miile de morți sunt foarte scăzute, dacă nu chiar imposibile.
G4Media.ro l-a întrebat și pe Ian Hurd, profesor de științe politice și director al Weinberg College Center for International and Area Studies de la Northwestern University din Statele Unite, despre aceste acțiuni colective deschise împotriva Chinei.
„Dreptul internațional este format din angajamentele asumate de guverne față de alte guverne. Renunțarea la unul dintre aceste angajamente ar constitui o încălcare a dreptului internațional și ar putea genera tragerea la răspundere. În cazul de față, nu există niciun indiciu că China și-a încălcat angajamentele internaționale în ceea ce priveste răspunsul său la coronavirus. Dreptul internațional, în ceea ce privește responsabilitatea statului, este în mare măsură irelevant pentru această situație,” a afirmat profesorul Hurd.
În ceea ce priveste plângerea deschisă în Florida, primul proces intentat în SUA împotriva Chinei în criza coronavirusului, profesorul Hurd ne-a declarat: „Acesta este un proces intentat în conformitate cu legislația internă din SUA; nu are nicio legătură cu dreptul internațional. Și este aproape cert că va fi respins din mai multe motive, inclusiv faptul că un stat suveran (China) nu poate fi pârât într-un proces intern cum este acesta. Mă aștept ca judecătorul să-l respingă ca fiind frivol.”
Surse: US News, The Telegraph, FoxNews