ULTIMĂ ORĂ/Guvernul Orban taie masiv din finanțarea PNDL în 2020. Aproape un miliard de euro ras de la programul folosit de PSD pentru baronii locali
Bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2020-2022 făcută publică de guvernul Ludovic Orban.
Practic, guvernul anunță tăieri de 4,56 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la capitolul ”Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, adică acel capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL (Vezi foto jos). Ar însemna o economie de circa 0,5% din PIB.
De altfel, Strategia fiscal-bugetară trimisă de guvernul Orban la Parlament și care însoțește proiectul Legii plafoanelor prevede că executivul va ”reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”.
Cu alte cuvinte, guvernul Orban va scădea simțitor finanțarea investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL-ul actual) și va stimula atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții.
PNDL a fost folosit constant în ultimii ani de PSD pentru răsplătirea baronilor locali sau pedepsirea primarilor de la alte partide, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019.
Context: Asociația Municipiilor din România, care reunește primarii marilor orașe, propune o mișcare radicală, cu impact atât pe bugetul anului 2020, cât și pe absorbția fondurilor europene: mutarea unor bani alocați în mod normal controversatului PNDL către confințarea proiectelor cu fonduri UE .
Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor (AOR) a declarat pentru G4Media.ro că propunerea se referă la proiectele din PNDL (programul național de dezvoltare locală) care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.
Fostul comisar european Corina Crețu a susținut propunerea, arătând că PNDL descurajează autoritățile locale sa folosească fondurile europene gratuite .