ULTIMA ORĂ/Cablograme secrete ale SUA arată un tipar al muşamalizării focarelor virale de către China comunistă

ULTIMA ORĂ/Cablograme secrete ale SUA arată un tipar al muşamalizării focarelor virale de către China comunistă

Cu paisprezece ani înainte ca regimul comunist chinez să fie acuzat pe scară largă de acoperirea focarului de virus Wuhan, cablograme diplomatice ale Departamentului de Stat al SUA arătau că Beijing-ul a încercat să ascundă tulpina mortală de gripă H5N1, cunoscută şi sub numele de gripă aviară.

Pe 30 martie 2006 o adresă secretă a consulatului general al SUA din provincia Guangzhou, din sudul Chinei, informa numeroase agenţii guvernamentale americane despre presupuse acţiuni luate de autorităţile comuniste menite să acopere pierderile umane suferite din cauza gripei aviare. Episodul este foarte asemănător cu acuzaţiile pe care, în prezent, comunitatea internaţională le aduce Chinei cu privire la ascunderea gravităţii focarului de virus Wuhan.

Cablograma guvernamentală subliniază un incident în care autorităţi chineze minţeau oficialii americani cu privire la focarul de gripă aviară din 2006, în timp ce încercau să suprime ştirile despre focar, apărute în presa locală şi difuzau variante oficiale care erau dezinformări.

Varianta oficială vorbeşte, de asemenea, despre un bărbat care contractase boala din pieţele de animale, la data aceea în Guangzhou.

În aceeaşi zi, bărbatul ar fi murit din cauza gripei aviare, iar cablogramele americane spun că oficialii chinezi de sănătate publică din Guangzhou susţineau în faţa unei delegaţii de medici militari din SUA că nu avusese loc niciun caz de gripă aviară - nici umană, nici animală - şi că în provincia Guangdong nu au avut loc asemenea incidente în ultimul an.

De asemenea, cablograma menţiona că pe tot parcursul procesului, China nu contactase niciodată Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a o avertiza despre focar.

Virusul H5N1 circula la păsări cu mai mulţi ani înainte de 2006, dar în acel an evoluţia marcase un punct de cotitură periculos, tulpina din 2006 evidenţiind mutaţii rapide şi capacitatea ei de infecţie crescuse în mod îngrijorător.

Deşi existaseră câteva cazuri de infecţie umană în anii precedenţi, orice nouă infecţie umană a tulpinii din 2006 era critică, fiind necesară raportarea imediată pentru a opri o potenţială pandemie globală.

Cablograma din 2006 a fost postată pe Internet odată cu publicarea, de către organizaţia WikiLeaks, a sute de mii de documente guvernamentale americane.

În retrospectivă, cablograma capătă o semnificaţie majoră, având în vedere actuala pandemie globală a virusului Wuhan.

Cablograma provenită de la consulatul SUA a fost transmisă către CIA, Comandamentul SUA din Pacific, Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor, precum şi către diferitele sucursale ale Departamentului de Stat, inclusiv Secretarului de stat, Condoleezza Rice.

Cablograma menţiona că, la data la care era scrisă, 30 martie 2006, oficialii chinezi începeau să arate semne de cooperare după ce muşamalizaseră focarul. Documentul exprima îngrijorarea legată de lipsa de transparenţă a Chinei.

Emitentul menţiona în mod repetat că regimul comunist chinez începuse să coopereze numai după ce presa străină transmisese ştiri despre caz.

Cablograma menţiona povestea unui bărbat de 32 de ani care se îmbolnăvise de gripă aviară pe 22 februarie 2006 şi decedase pe 2 martie.

În ceea ce ar putea părea un mod de operare extrem de familiar astăzi, cablograma de atunci afirma:

"În ziua decesului respectiv, oficialii cu cel mai înalt rang din domeniul sănătăţii publice din Guangdong au declarat unei delegaţii militare medicale din SUA că nu se produsese niciun caz de gripă aviară (umană sau animală) de peste un an în provincia Guangdong. Această dezinformare venea după blocări repetate ale cazului în mass media locală. Se pare că evoluţia se datorează doar presiunii scurgerilor din mass-media occidentală, lucru care a forţat în cele din urmă mass-media din China continentală să ofere informaţii mai detaliate".

Cablograma americană îl descria pe bărbat drept un rezident din Guangzhou fără loc de muncă. Cu toate acestea, un document oficial al Chinei a susţinut ulterior că bărbatul "vizitase frecvent pieţele pentru a face cercetări de piaţă, înainte de a se îmbolnăvi".

Rapoartele mass-media chineze citate în cablogramă susţineau că bărbatul „a petrecut perioade îndelungate în apropierea unui abator de păsări pentru a efectua sondaje de piaţă".

Presa chineză a declarat că bărbatul vizitase 12 pieţe de animale vii în centrul oraşului Guangzhou, alimentând speculaţiile că ar fi contractat virusul din pieţele de animale vii.

Nu era clar de ce un bărbat descris de cablograma americană ca „şomer” ar fi efectuat cercetări în pieţele de animale vii.

Pe 4 martie, la două zile de la moartea sa şi la zece zile de la data la care el a prezentat pentru prima dată simptome severe ale bolii, guvernul chinez a trimis în final consulatului american o notă diplomatică despre deces. Nota era în chineză, fără nicio traducere în engleză. Notificarea chineză a apărut abia după ce mass-media străine au început să publice date despre caz.

Cablograma mai specifica faptul că: „Înainte de nota din 4 martie, oficialii chinezi nu au dat niciun alt avertisment consulatului. În plus, pe 2 martie, Departamentul de Sănătate Publică din Guangdong a afirmat în faţa unei delegaţii de experţi militari din domeniul sănătăţii din cadrul Comandamentului SUA din Pacific că nu existase niciun caz de gripa aviară, fie că era vorba de păsări de curte, păsări sălbatice sau oameni, în provincie".

Iniţial, nu existaseră rapoarte media despre cazurile de gripă aviară din surse continentale, transmite telegrama.

„De-a lungul evoluţiei cazului, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu au fost niciodată contactaţi”, a precizat cablograma.

Citând rapoartele mass-media străine, cablograma avertiza că „experţii familiarizaţi cu situaţia din China au susţinut întotdeauna că existau focare de H5N1 la păsările din provincia Guangdong încă din prima jumătate a anului 2005, dar Beijingul a negat întotdeauna acest lucru”.

Varianta „pieţei de animale” este similară cu versiunea oficială curentă legată de apariţia virusului Wuhan. În ianuarie, China a închis piaţa de animale vii din Wuhan, cunoscută drept piaţa Huanan, unde oficialii chinezi susţin că ar fi apărut pentru prima dată virusul la om.

Cu toate acestea,  există dovezi circumstanţiale legate de faptul că în Wuhan funcţionează din 2014 un laborator de virologie unde un medic chinez, dr. Shi Zhengli, efectua studii asupra coronavirusurilor de liliac , studiind modalităţi de transmitere la om, inclusiv pe baza unor finanţări acordate de administraţia Barack Obama.

Publicaţia Washington Post a publicat inclusiv cablograme din 2018 care avertizau despre probleme de biosiguranţă la laboratorul respectiv.

Dany Shoham, un expert în arme biologice din Israel, a  avertizat într-un articol al Washington Times , că regimul comunist are două laboratoare de bacteriologie în Wuhan, unde se desfăşoară programe duale, cu aplicaţii militar-civile.

Afirmaţiile lui Shoham întăresc doctrina militară a Chinei  exprimată în 2005 de generalul Chi Haotian  privitoare la un eventual atac bacteriologic asupra SUA, ca modalitate de a asigura expansiunea chineză în secolul al XXI-lea.

Discursul lui Haotian a fost confirmat nu numai de programele militare desfăşurate de regimul comunist chinez de-a lungul ultimilor 20 de ani, ci şi de un studiu publicat recent în revista  Defence One  de către analişti americani, scrie  Epoch Times .


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri