ULTIMĂ ORĂ/Americanii și chinezii scot la iveală amănunte neștiute despre virusul ucigaș!
ULTIMĂ ORĂ/Americanii și chinezii scot la iveală amănunte neștiute despre virusul ucigaș!
Studiu american
O chinezoaică de 20 de ani din Wuhan a călătorit sute de kilometri spre un alt oraș unde și-a fi infectat cinci rude cu noul coronavirus, fără ca ea să prezinte semne de infectare, au anunțat cercetătorii din China, potrivit The Guardian. E prima dovadă că virusul se poate răspândi fără simptome. Tânăra în vârstă de 20 de ani care și-a infectat rudele, fără a prezenta ea însăși simptome ale bolii, și având testul negativ, crește îngrijorarea că ar putea deveni o pandemie.
Studiul de caz publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, oferă indicii despre răspândirea coronavirusului și sugerează că ar fi dificil de împiedicat.
Potrivit cercetării făcute de doctorul Meiyun Wang de la Universitatea Spitalului Zhengzhou și echipa acestuia, femeia a călătorit, pe 10 ianuarie, 650 de kilometri din Wuhan în Anyang din provincia Henan, unde a vizitat mai multe rude. Când aceștia au început să se îmbolnăvească, doctorii au izolat-o pe tânără și au testat pentru coronavirus. Inițial, fetei i-a ieșit testul negativ, însă un al doilea test a fost pozitiv.
Oamenii de știință care au făcut studiul au concluzionat cu atenție spunând că dovezile „sugerează” că femeia și-a infectat rudele. Cu toate acestea, au avertizat că descoperirile arată că „prevenirea infecție COVID-19 poate fi dificilă”.
Studiu chinez: Virusul nu provine din piața de pește
Analiza genomică pe baza a 93 de mostre ale noii tulpini de coronavirus a arătat că virusul nu provine din piaţa de peşte din Wuhan, ci a fost adus acolo din altă parte răspândindu-se rapid din cauza numărului mare de oameni, spune o echipă de cercetători chinezi, potrivit South China Morning Post, scrie Adevărul.
O echipă de cercetători de la Grădina Botanică Tropicală din Xishuangbanna din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe şi Institutului chinez de cercetare a creierului susţin că virusul s-a răspândit din piaţă, dar a avut altă sursă decât piaţa de peşte.
Cercetătorii au descoperit că virusul s-a răspândit rapid în interiorul pieţei de fructe de mare Huanan din Wuhan, însă totodată au existat două valuri majore de transmitere în cadrul populaţiei, unul pe 8 decembrie şi altul pe 6 ianuarie.
Potrivit studiului publicat săptămâna trecută pe site-ul instituţiei, „piaţa aglomerată doar a accelerat circulaţia virusului ducând la răspândirea lui în întreg oraşul la începutul lunii decembrie”.
Potrivit The Scientist care îl citează pe epidiomologul specializat în boli infecţioase David Heymann de la London School of Hygiene and Tropical Medicine majoritatea infecţiilor s-au răspândit între membrii familiilor sau de la pacienţi la doctori.
Pe de altă parte, nu se cunoaşte exact modalitatea de transmitere şi cât rezistă virusul pe suprafeţe, iar experţii americani atrag atenţia asupra faptului că fenomenul aşa-zişilor „superspreaders” care provoacă focare în jurul lor ar putea fi unul înşelător, întrucât simpla infectare nu e suficientă sau depinde de cum/care/cine a fost sursa primară de contaminare în fiecare caz.
Cercetătorii care se bazează pe modalitatea de transmitere a altor boli respiratorii spun că există raţiuni biologice care reglează capacitatea unei persoane de a da mai departe virusul, între care gradul în care are virusul în corpul său sau pur şi simplu măsura în care funcţionează sistemul său imunitar sau există interacţiuni între virus şi alţi patogeni sau boli preexistente.
.