ULTIMA ORĂ Un om-cheie al finanțelor din Rusia rupe tăcerea: Sancțiunile funcționează, economia a fost deraiată pentru mai mulți ani de zile, perspectivele sunt sumbre
Economia Rusiei pornise spre o creștere de 5%-6% în 2022 dacă sancțiunile occidentale nu ar fi deraiat-o pentru ani de zile și nu ar fi aruncat-o într-o perioadă de stagnare tehnologică, a declarat pentru Reuters Oleg Vyugin, fost viceguvernator al Băncii Rusiei și ministru adjunct de finanțe.
Vyugin a spus că nu a avut loc nicio catastrofă, sancțiunile radicale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina având o eficacitate de doar 30%-40%, deoarece Rusia a găsit modalități de a depăși restricțiile, dar a avertizat asupra unor probleme serioase în cazul în care veniturile în creștere ale Rusiei din exporturi vor scădea.
„Dacă nu ar fi existat sancțiuni, economia rusă ar fi putut crește cu 6% în acest an", a declarat Vyugin, care a fost ministru adjunct de finanțe și viceguvernator al băncii centrale, înainte de a se retrage anul acesta dintr-un post de la Bursa din Moscova, într-un interviu acordat Reuters.
„În ianuarie-februarie se putea vedea o decolare foarte puternică. Se pare că există un efect negativ. În loc de o creștere de 5%, avem o scădere de 4%, deci sancțiunile funcționează", a spus el.
Declarațiile sale vin în contextul în care oficialii ruși s-au întrecut în a lăuda rezistența economiei Rusiei în fața sancțiunilor.
Perspectivele sunt sumbre
Președintele Vladimir Putin a afirmat că se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu doar 2% în acest an, o prognoză mai optimistă decât așteptările ministerului său al economiei (ce vede un minus de 3%), dar mult mai bună decât estimările din aprilie ale Băncii Mondiale, ce prognoza o prăbușire de 11,2%.
Excedentul de cont curent al Rusiei (diferența dintre valoarea exporturilor și cea a importurilor) a crescut de peste trei ori față de anul precedent în primele opt luni ale anului 2022, ajungând la un nivel record de 183,1 miliarde de dolari, deoarece veniturile au crescut în timp ce sancțiunile au dus la scăderea importurilor. Banca centrală se așteaptă ca excedentul de cont curent să se reducă în a doua jumătate a anului.
Vyugin a declarat că perspectivele sunt sumbre, în condițiile în care nu se întrevede un sfârșit al conflictului.
„Cifrele pot varia, dar principalul rezultat al sancțiunilor este că procesul de creștere economică din Rusia a fost întrerupt pentru mai mulți ani", a spus el.
„În condițiile în care veniturile din exporturi sunt ridicate, economia primește un sprijin foarte puternic. Dar dacă exporturile vor fi puternic restricționate ... acest lucru va provoca daune grave și vom asista la un nou ciclu de scădere a PIB-ului", a spus el.
După ce au impus Rusiei cele mai stricte sancțiuni din istoria modernă, inclusiv eliminarea unora dintre băncile sale de top din sistemul financiar global, țările occidentale și aliații lor se pregătesc acum să limiteze consumul de petrol și gaze rusești.
Între timp, China culege roadele aprovizionării cu energie mai ieftină din Rusia, în timp ce Moscova privește spre est în căutarea unor piețe alternative.
Unele efecte ale sancțiunilor vor lovi cu întârziere
Vyugin se așteaptă ca unele efecte ale sancțiunilor să fie resimțite cu întârziere, și anume în sectorul tehnologic, unde dependența de importuri este mare.
Surse din industrie au declarat luna trecută pentru Reuters că liniile aeriene rusești, inclusiv Aeroflot, controlată de stat, au început să dezmembreze avioanele de linie pentru a-și asigura piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancțiunilor.
„Lumea va avansa, dar Rusia va folosi doar niște tehnologii de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, însă nu poate fi importat", a declarat Vyugin.
„Dacă situația nu se va schimba, în Rusia va avea loc un declin treptat al nivelului de dezvoltare tehnologică", a mai spus el.
(foto articol © Radioval | Dreamstime.com )