ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei

ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei

Generalul Alexander Dvornikov ar fi fost înlăturat de la comanda forțelor ruse din Ucraina, scrie analistul Mark Galeotti într-un editorial din The Spectator .

<< Când generalul Alexander Dvornikov (supranumit „Măcelarul din Siria” – n.r.) a fost numit comandant general al forțelor ruse în aprilie, se părea că amatorismul și necoordonarea fazei incipiente a războiului din Ucraina ar putea rezolvate. Acum, totuși, Dvornikov nu este prin preajmă, și un nou comandant poate modela o nouă fază sălbatică a operațiunilor.

Recent, ministerul rus al Apărării a anunțat că general-colonelul Alexander Lapin se afla la comanda Grupului Central de Forțe din Ucraina, în timp ce generalul Serghei Surovikin conducea Grupul de Forțe de Sud în timpul invaziei. Despre Dvornikov, care nu a mai fost văzut de săptămâni întregi, nu s-a făcut nicio mențiune, iar Ministerul britanic al Apărării sugerează că a fost înlăturat din postul său.

Lapin este comandantul Districtului Militar Central din 2017. Sosirea lui Surovikin, însă, a fost o surpriză, având în vedere că anterior a fost șeful VKS, forțele combinate de apărare aeriană ale Rusiei. El nu este un aviator. Până în 2017, Surovikin a servit în Forțele Terestre, luptând în războiul sovietic din Afganistan, intervenția militară a Rusiei în războiul civil din Tadjikistan și apoi în al Doilea Război Cecen, unde a fost rănit în acțiune. Are o reputație de duritate extremă: în 2004, unul dintre subalternii săi s-a împușcat în biroul lui Surovikin, după ce a fost dur criticat.

Surovikin are mulți scheleți în dulap. A petrecut șapte luni în arest după lovitura dură din 1991 împotriva lui Mihail Gorbaciov, deoarece trei protestatari au murit când Surovikin și-a forțat drum prin ei. Apoi, în 1995, a fost condamnat pentru furt. Cu toate acestea, el este și unul dintre cei mai capabili ofițeri ai generației sale, cu o reputație de rezolvare a problemelor. Și-a petrecut perioada 2008-2010 ca responsabil de Direcția de Operațiuni Principale a Statului Major General, principalul departament de planificare și coordonare, care este adesea semnul unui mare zburător înclinat spre vârful ierarhiei. Apoi, în 2012, Surovikin a fost însărcinat să înființeze noua Poliție Militară (până atunci Rusiei îi lipsea un astfel de serviciu).

În 2017, a fost pus la conducerea Grupului de forțe al Rusiei în Siria, primind medalia Eroul Rusiei, iar la întoarcerea sa în Rusia a devenit comandant al VKS. Aceasta a fost o alegere foarte neobișnuită, dar a reflectat dorința de a vedea forțele aerospațiale și terestre într-o coordonare mai bună. Exista un sentiment că Surovikin ar putea să rupă vechile obiceiuri și să forțeze forțele aeriene să se gândească mai imaginativ la viitorul războiului aerian.

Al doilea turneu fără precedent care a condus forțele din Siria în 2019 l-a făcut un om de urmărit, posibil chiar un viitor șef al Statului Major General, atrage atenția analistul.

Actualul titular, generalul Valery Gherasimov, este cel mai longeviv șef al Statului Major General din perioada post-sovietică și au existat indicii că pensionarea se pregătea înainte de invazie. Acum, Putin pare să se teamă de efectul destabilizator al remanierii la vârful sistemului, dar este cu siguranță dispus să se amestece prin generalii săi. Colonel-generalul Andrei Serdyukov, șeful trupelor aeriene ale Rusiei, a fost înlocuit, se pare, de generalul colonel Mihail Teplinsky, fostul șef de stat major al lui Lapin, de exemplu.

În ciuda titlurilor supraîncălzite, aceasta nu este o „epurare” și nici un semn de „disfuncție sau disperare, ci mai degrabă o încercare de a identifica care ofițeri sunt cei mai potriviți pentru lupta neașteptat de grea în care Rusia este implicată în Ucraina.

Ca rezultat, deși strategia generală nu se va schimba, tactica se poate. Surovikin va dori probabil să reaccentueze puterea aeriană, dar ar putea să fie dispus să crească miza pentru a menține avansul actual al Rusiei. Mai presus de toate, bărbatul de 55 de ani este, fără îndoială, un succesor mai plauzibil al lui Gherasimov. Are multe de dovedit și mai multe de pierdut și un palmares de cruzime, chiar și după standardele colegilor săi.

Prin urmare, probabil că va dori să profite la maximum de sezonul de campanie, bazându-se pe propriile sale lecții dure din Cecenia și Siria. Vara ar putea deveni și mai încinsă în Donbas.>>


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”