ULTIMA ORĂ Toți producătorii și comercianții de produse agricole vor fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Proiect de OUG care stabilește amenzi uriașe

ULTIMA ORĂ Toți producătorii și comercianții de produse agricole vor fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Proiect de OUG care stabilește amenzi uriașe

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat, relatează economedia.ro.

Justificarea acestei măsuri fără precedent, care ar transforma Ministerul Agriculturii în depozitarul unor secrete comerciale? Nota de fundamentare a OUG susține faptul că ”lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”, fără a veni însă în sprijinul afirmației cu studii în acest sens.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

Ministerul Agriculturii susține că această decizie e necesară pentru ”dezvoltarea unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare”.

Pentru a centraliza aceste informații, Ministerul condus de Adrian Chesnoiu (PSD) invocă experiența din timpul pandemiei de covid, dar și conflictul armat din Ucraina, inclusiv ”posibilitatea declanțării unui deficit alimentar la nivel european”.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”