ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB-/A-3/Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cânta prohodul
ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB-/A-3/Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cânta prohodul.
Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.
"Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează și consolirează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19", se arată în document.
Conform S&P, ratingul ar putea scădea dacă:
Dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum și în absența consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică și externă.
Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potențial negative asupra balanțelor publice și private.
Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020, se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale.
S&P atinge subiectul pensiilor în contextul alegerilor din acest an. Astfel, ei cred că "pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)".
Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.
„Deși ne așteptăm ca efectele negative economice și fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri. Considerăm că accesul României la finanțare externă și nivelul moderat al datoriei externe încă atenuează presiunile generate de reducerea investițiilor străine directe și a remiterilor în 2020”, se arată în raportul agenției de rating.
Conform S&P, deciziile politice din ultimii ani au slăbit bazele pentru finanțe publice sustenabile. Din 2018, România a derulat o politică fiscală expansivă, ducând la unele dintre cele mai mari deficite gemene din piețele emergente majore și a făcut România vulnerabilă la potențiale șocuri interne și externe.
În legătură cu măsurile economice luate de autorități ca răspuns la criza COVID-19, S&P estimează, în ansamblu, că pachetele de stimulare fiscală anunțate până acum, de 3% din PIB este printre cele mai slabe din regiune. Incluzând efectul bugetar automat de stabilizare, precum asigurarea șomajului, anticipăm ca măsurile introduse vor crește cheltuielile fiscale cu 1,2% din PIB.
Deși măsurile pot reduce efectele crizei, considerăm că aceste vor duce deficiul la aproximativ 8% din PIB, inclusiv scăderea veniturilor din cauza contracției economice, ducând datoria publică la 40% din PIB.
Cu cheltuielile cu salariile (bugetare n.r.) și pensiile la circa 90% din veniturile încasate din taxe, structura bugetară a României este rigidă. Randamentele titlurilor de stat au crescut în 2020 pe fondul instabilității politice și fiscale în combinație cu contextul COVID-19. Având în vedere creșterea nevoilor de finanțare pe termen scurt, dobânzile ar putea crește în continuare.
Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor.