Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține miercuri din lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 dintre senatori, scrie G4Media .
Inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului, precum nici cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile.
În mod neobișnuit, ședința plenului a fost convocată în format fizic, făcând imposibilă prezența senatorilor din țară. Până acum, ședințele Senatului s-au ținut online.
PNL a anunțat că nu va asigura cvorumul pentru această ședință, dar că, dacă ea se va ține totuși, va vota în favoarea inițiativei ”Fără penali” și împotriva legii care ar pemrite amânarea alegerilor.
Senatorii USR au cerut Comitetului liderilor să accepte votul prin telefon pentru legi în plenul de miercuri, pentru ca iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” să fie adoptată, a anunţat preşedintele partidului, Dan Barna. El a afirmat că, dacă nu se va asigura votul prin telefon, senatorii USR nu vor participa la plen.
„Suntem prezenţi la muncă pentru ca ‘Fără penali’ să devină realitate. Dacă nu se va lua votul prin telefon, aşa cum se întâmplă de două luni, este prima dată când s-a prevăzut această variantă de vot fizic şi pentru legi, nu numai pentru cea legată de completarea Biroului permanent. Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio şansă să se adune cele 90 de voturi necesare pentru ca iniţiativa ‘Fără penali’ să devină realitate şi Parlamentul acesta să facă un moment de istorie”, a susţinut Barna.
Preşedintele USR le-a solicitat liderilor PSD şi PNL să renunţe la orice fel de „combinatoristică” parlamentară.
„E foarte clar că, ori de câte ori, în acest Parlament, PSD şi PNL şi-au dorit ca o iniţiativă să treacă lucrul acesta s-a întâmplat. Le cer domnilor Ciolacu şi Orban să renunţe la orice fel de ‘combinatoristică’ parlamentară şi, prin Comitetul liderilor, să se aprobe votul prin telefon pentru restul legilor. Colegii mei vor intra în sală în momentul în care există o decizie prin care ‘Fără penali’ să fie votată prin telefon, pentru că este o iniţiativă foarte importantă şi fiecare senator trebuie să îşi exprime punctul de vedere”, a transmis Dan Barna.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, afirmase anterior că şedinţa plenului de miercuri este necesar să se desfăşoare cu prezenţa fizică a parlamentarilor pentru decizii referitoare la organizarea acestui for legislativ şi la raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
„Avem mai multe decizii de luat în legătură cu organizarea Senatului, un raport al unei instituţii aflată în coordonarea Senatului, care aşteaptă de luni să aibă un vot din partea plenului şi asta se poate doar prin prezenţa efectivă a senatorilor. Este vorba de Comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat Cazanciuc.
El a menţionat că votul va avea loc cu respectarea normelor sanitare impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.
„Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni”, a subliniat Robert Cazanciuc.
La rândul său, senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii nu vor participa la plenul Senatului pentru a nu gira intenția PSD a amânare a alegerilor parlamentare, subliniind însă că PNL va intra în sală dacă celelalte partide vor asigura cvorumul de ședință și va vota în favoarea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”.
”Senatorii PNL au refuzat să gireze prin prezența la plenul Senatului această majoritate toxică a PSD. Motiv pentru care astăzi am decis să nu participăm, să nu girăm acest plen fizic pe care PSD l-a convocat, având doar două motive de desfășurare a acestei ședințe. Unu: PSD dorește să-și schimbe componența Birului Permanent al Senatului, astfel încât să aibă din nou majoritatea singuri în acest Birou Permanent, să poată pune pe ordinea de zi toate atrocitățile pe care domniile lor le visează noaptea. Și doi: doresc acest plen pentru a putea respinge cererea de reexaminare formulată de președintele României pe proiectul care prevede amânarea alegerilor la o dată ulterioară”, a declarat Alina Gorghiu.
Senatoarea PNL a subliniat că liberalii nu agreează amânarea alegerilor parlamentare ”pentru că votul românilor înseamnă un act de democrație, înseamnă un nou Parlament legitimat de votul electoratului din România”.
Gorghiu a făcut apel la toate celelalte grupuri parlamentare ”să nu cadă în capcana PSD” și i-a rugat să nu participe la acest plen fizic, ”pentru că PSD nu are altceva în cap decât conservarea unor privilegii pentru parlamentarii lor încă trei luni de zile”.
”Sunt două situați care pot interveni și care ne pot face pe noi, cei de la PNL, să intrăm astăzi în plen. Dacă la ora 14:00 vom constata că numărul de senatori este necesar pentru a se derula ședința fizic, iar proiectul ”Fără penali”, care deși nu are raport, va fi solicitat să se dezbată în plen, PNL va intra la acest vot pentru a nu compromite șansele acestei inițiative. Vom vota categoric, ferm, pentru inițiativa ”Fără penali”, pe care de altfel am susținut-o. Al doilea vot pentru care PNL va intra în plen va fi cel legat de amânarea alegerilor parlamentare, iar grupul senatorilor PNL va vota împotriva raportului de respingere. Deci, vom susține, practic, cererea de reexaminare a președintelui”, a subliniat Alina Gorghiu.
Și UDMR a criticat convocarea în format fizic a ședinței de plen, liderul senatorilor maghiari, Cseke Attila spunând că, ”având în vedere situația epidemiologică, decizia Comitetului Liderilor din Senat de ieri a fost ca ședința plenului de astăzi să se desfășoară și online.
”Azi, cu doar câteva ore înainte de ședința plenară Comitetul nu a ținut cont de pandemie și a decis ca ședința să fie organizată cu prezența fizică a senatorilor. Astfel senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea și votul de astăzi”, a precizat el.
Senatorul UDMR a adăugat: „Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la ședința plenară a Senatului.”
Pe ordinea de zi a plenului figura inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcți publice”. Dacă ar fi fost votată, referendumul pentru aprobarea sa finală ar fi putut fi organizat odată cu alegerile parlamentare pe 6 decembrie.
De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat și cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor. Dacă acest act normativ intră în vigoare, hotărârea de guvern prin care alegerile au fost stabilite pentru 6 decembrie și-ar înceta efectele. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz.