ULTIMA ORĂ Rușii de la Lukoil reiau, după 6 ani, explorarea gazelor în apele românești ale Mării Negre!

ULTIMA ORĂ Rușii de la Lukoil reiau, după 6 ani, explorarea gazelor în apele românești ale Mării Negre!

Lukoil Overseas Atash BV a demarat procedurile premergătoare forării unei sonde de explorare a gazelor naturale în perimetrului EX-30 Trident, situat în zona economică exclusivă a României, la o distanță de aproximativ 170 km de țărm, scrie publicația Dobrogea Live . Răzvan Popescu, directorul general al companiei de stat Romgaz, care este implicată în proiect, a confirmat aceste proceduri.

Cota de participare în acordul de concesiune a perimetrului Trident este Lukoil – 87.8% și Romgaz – 12.2%. Ponderea contribuției României la investiția în forajul de cercetare va fi proporțională.

Costurile lucrărilor de explorare sunt estimate la 450 milioane lei (90 milioane de euro).

“Au demarat procedurile pentru exploatare, însă termenul începerii forajului este greu de estimat. Ține foarte mult de operator și fereastra de foraj pe care vor reuși să o găsească și să ne-o propună”, a declarat șeful Romgaz pentru Dobrogea Live.

Baza logistică va fi amplasată în portul Midia

Lukoil a mai desfășurat alte două campanii de forare, în 2014 și 2019, însă cantitatea de gaz identificată nu a confirmat prognozele inițiale, astfel că nu s-a justificat inițierea unei exploatări comerciale.

Astfel, după 6 ani de la ultima campanie de explorare, compania rusească a decis forțarea potențialului perimetrului Trident, deși în anul 2020 Lukoil își manifesta intenția de a-și vinde participația.

În urmă cu doi ani, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care concesionează în numele statului român perimetrele cu hidrocarburi, a aprobat Lukoil continuarea programului de explorare până în 2026.

Conform unui memoriu de prezentare a noului proiect, sonda de forare poartă numele Lira-2A, iar baza logistică onshore care o va deservi va fi amplasată în portul Midia.

În zona vizată de explorare adâncimea apei este de aproximativ 740 metri, iar sonda va fi forată pană la o adâncime totală de 2.425 m, utilizand o unitate de foraj specializată pentru operațiuni la mari adancimi prin metoda de foraj hidraulic rotativ cu circulație directă.

Lukoil este a doua cea mai mare corporație energetică rusească, după Gazprom.


Citește și:

populare
astăzi

1 Locul cu haine de lux contrafăcute. „Aici vin vedetele din România pentru a-și face cumpărăturile. Louis Vuitton costă cât un sandviș”

2 ALERTĂ „Nu am mai întâlnit așa ceva” / Primele imagini de la locul în care au dispărut soldații americani în timpul exercițiilor din Lituania

3 De unde rezultă că nimic nu este ceea ce pare și întotdeauna trebuie să existe un semn de întrebare...

4 Text dur scris de Cornel Ivanciuc

5 Ștefan Mandachi, scandal în instanță cu Iancu Guda pentru 210.000 de euro. Acuzații privind susținerea lui Călin Georgescu