Complexe de rachete antiaeriene Buk pot fi văzute în videoclipuri, iar tancurile T-80BV și T-90M în fotografii.
Potrivit bazei de date a Căilor Ferate Ruse, două trenuri se îndreaptă din localitatea Mulino (regiunea Nijni Novgorod – aproximativ 300 km est de Moscova) către gara Neklinivka din regiunea Rostov, lângă granița cu regiunea Donețk a Ucrainei.
Analiștii de la Conflict Intelligence Team (thin-tank rusesc refugiat în străinătate in martie 2022) au precizat că garniturile de tren au părăsit Mulino pe 22 și 24 august, ceea ce corespunde aproximativ cu perioada de plecare a Corpului 3 Armată înființat în zona Mulino, unde se află unul dintre cele mai centre de pregătire militară din Rusia.
Prezența complexelor de apărare antiaeriană Buk indică o formațiune militară mare, cu aceste sisteme constituindu-se unitatea, respectiv marea unitate de apărare antiaeriană a unui corp de armată, respectiv a unei armate din forțele terestre ruse.
În acest caz, cel mai probabil, este vorba despre Corpul 3 Armată, sau cel puțin o parte a acestuia, care este considerată ca pregătită pentru luptă.
Potrivit standardelor militare, un corp de armată are 15.000 – 20.000 de militari, dar unul din cadrul forțelor armate ruse ar putea număra mai mulți.
Prima informație despre constituirea Corpului 3 Armată a fost furnizată la începutul lunii iulie de către Conflict Intelligence Team (CIT) și ulterior confirmată de serviciile de informații ucrainene și britanice.
Stația Neklynivka - punctul final al eșaloanelor feroviare cu tehnică de luptă, care se află la doar 30 de km de Regiunea ucraineană Donețk – acum ocupată aproape în totalitate de Rusia, indică, foarte probabil, aducerea Corpului 3 Armată pe front pentru a da un nou impuls ofensivei rusești, aflată în impas de aproape două luni și jumătate, de când a fost ocupat Lisiceanskul – 3 iulie.
Rusia a înregistrat în Ucraina pierderi mari pe partea de tehnică terestră
Comentariul autorului: Constituirea Corpului 3 Armată în cadrul forțelor armate ruse a început cam în aceeași perioadă (iunie – iulie), cu luptele deosebit de dure din zona Severodonețk – Lisiceansk, soldate cu pierderi masive de ambele părți.
Până în prezent, pierderile Rusiei pe partea de tehnică de luptă de forțe terestre, potrivit părții ucrainene, sunt enorme, echivalând cu aproximativ 140 de batalioane de infanterie (4.257 de transportoare și mașini de luptă ale infanteriei), 60 de batalioane de tancuri înregimentate (1.942 de tancuri), 50 de divizioane de artilerie (1.050 de tunuri și obuziere), 20 de divizioane de aruncătoare de proiectile reactive (274 MLRS).
Cu toate acestea, Rusia reușește să echipeze de luptă un nou corp de armată, în condițiile în care, trebuie să mențină, la un nivel minim funcțional, un sistem de apărare pe o frontieră terestră, de aproape 20.000 de km.
Din această perspectivă, se pune întrebarea, cât de multă tehnică de luptă a reușit să ascundă Rusia începând cu anii 90, de când a aderat la protocoalele de securitate în Europa, prin care se limita armamentul convențional. Doar gândul că ar mai avea doar jumătate din cele 54.000 de tancuri și 50.000 de sisteme de artilerie și MLRS de la sfârșitul războiului rece, la care se adaugă cele fabricate după 1990, dă o senzație de muncă de Sisif a apărării ucrainene.
Poate așa se explică și înarmarea, care poate părea excesivă a Poloniei, recent Varșovia anunțând că va cumpăra din Coreea 180 de tancuri și 212 de obuziere autopropulsate. Acestea se adaugă unor alte cifre record de tehnică, care va veni din SUA – 250 de tancuri și 500 de sisteme HIMARS.