ULTIMA ORĂ România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese din această lună în ultimii șapte ani
20.383 cetățeni români au murit în luna mai 2020, potrivit datelor oficiale comunicate de Direcția pentru Evidența Persoanelor (DEPABD) din Ministerul Afacerilor Interne. Este cel mai mic număr de decese înregistrat în luna mai în ultimii șapte ani și e mai mic decât numărul deceselor din aprilie 2020.
Foto: Statistica deceselor în luna mai în perioada 2014 – 2020 (Sursa: DEPABD)
În luna mai, Grupul pentru Comunicare Strategică a raportat 549 de decese provocate de coronavirus, relatează G4Media.ro .
De remarcat că, în plină pandemie de Covid-19, în multe state ale lumii numărul deceselor crește semnificativ față de aceeași perioadă a anilor trecuți și apare acea “mortalitate în exces”, adică acele decese care nu sunt atribuite coronavirus, dar care depășesc predicțiile bazate pe statisticile ultimilor ani.
Conform cifrelor furnizate pentru G4Media.ro de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, 20.383 de persoane au murit în luna mai 2020 în România. În mai 2019 au murit 21.439 de români, în mai 2018 au murit 20.950, în mai 2017 au murit 20.727, în mai 2016 au murit 21.590.
GRAFIC: Evoluția deceselor în luna mai în ultimii șapte ani
În luna mai au fost în vigoare mai multe restricții privitoare la libertatea de mișcare a persoanelor, iar unitățile de învățământ au fost închise. De asemenea, multe unități turistice și restaurante au fost închise.
Scăderea numărului de morți în România, comparativ cu media lunilor mai din ultimii șapte ani, este analizată în contextul în care în multe state europene statisticile au crescut abrupt în plină criză coronavirus.
“Morții în exces”
O analiză “The Economist” arată că guvernele tind să raporteze mai puține decese survenite în urma infectării cu COVID-19, iar acest lucru se poate observa în statistici. Jurnaliștii britanici arată că există, în multe cazuri, o “mortalitate în exces”, rezultat al unui calcul simplu: din datele colectate anul acesta, sunt scăzute persoanele decedate în urma infectării cu coronavirus și predicțiile care reies din decesele înregistrate în anii anteriori. Astfel, mortalitatea ar fi trebuit să scadă în mod normal, ținând cont că, odată cu izolarea din pandemie, accidentele rutiere sau cele de muncă au scăzut, fiind unii dintre factorii care contribuiau la rata mortalității peste tot în lume. Însă, în cazul multor state precum Italia, Spania, Marea Britanie, Franța sau Olanda nu s-a întâmplat așa. În schimb, în România nu a apărut fenomenul mortalității în exces nici în luna aprilie, nici în luna mai.