Volodimir Zelenski vrea să-l demită pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, un prieten de lungă durată care a condus cândva compania sa de divertisment și apoi campania sa prezidențială, potrivit publicației Politico , care citează patru oficiali apropiați președintelui și un diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru a moderniza SBU.
Cei doi sunt prieteni din copilărie, urmând aceeași școală în Krivoi Rog.
Zelenski este însă îngrijorat de perspectiva demiterii cuiva din cercul său intim. În prezent, o mare parte din operațiunile zilnice ale SBU sunt conduse de la biroul prezidențial și de persoane aflate încă în grațiile lui Zelenski și ale șefului său de cabinet, Andrii Yermak.
Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce cea mai importantă agenție de informații a Ucrainei. Dar, fiind unul dintre cei mai de încredere confidenți și parteneri de afaceri ai președintelui, oponenții nu prea au putut face mare lucru pentru a bloca decizia.
Bakanov este acuzat că nu a găsit răspunsurile potrivit la invazia Rusiei din 24 februarie și că nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său dispozitiv de peste 30.000 de agenți.
„Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el”, a declarat pentru POLITICO un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, sub rezerva anonimatului. „Nu suntem mulțumiți de [abilitățile] sale manageriale, pentru că acum ai nevoie de … abilități de management anticriză pe care nu credem că le are”.
Oficialii și diplomatul occidental au spus cu toții că îngrijorarea este mai mare decât simpla persoană a directorului – este vorba, de asemenea, despre deciziile luate de mai mulți angajați de rang înalt ai agenției în primele ore și zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar fi putut costa țara un teritoriu prețios, inclusiv orașul strategic Herson.
Generalul Serhii Krivorușko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski, susțin autoritățile. Între timp, colonelul Ihor Sadohin, asistentul său și șeful Centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că ar fi informat forțele rusești care se îndreptau spre nord din Crimeea cu privire la locația minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei traiectorii de zbor pentru avioanele inamice în timp ce el a fugit într-un convoi de agenți SBU care se îndrepta spre vest.
Herson a fost primul și, până în prezent, singurul mare oraș ucrainean capturat de forțele rusești de la începutul invaziei. Acesta a fost ocupat de armata rusă în 3 martie, la șapte zile după ce președintele Vladimir Putin a lansat ofensiva.
Oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului oficialilor SBU de acolo de a arunca în aer podul Antonovskii, care traversează râul Nipru, permițând astfel trupelor rusești să intre în oraș.
Subliniind lipsa de loialitate în rândurile conducerii SBU, un al treilea fost oficial de rang înalt, Andrii Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției – o unitate ale cărei responsabilități includ prevenirea corupției în cadrul SBU – a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia rusă din 24 februarie.
Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe toți cei trei foști oficiali SBU de trădare de stat. În discursul său video de la sfârșitul nopții de 31 martie, Zelenski i-a destituit pe Naumov și pe Krivorușko și i-a denunțat ca „trădători”.
Sadohin și Krivorușko au fost reținuți de autoritățile ucrainene. Naumov a fost reținut la 7 iunie în Serbia, unde a fost găsit împreună cu un presupus contrabandist german, având asupra sa 600.000 de euro, 125.000 de dolari dar și smaralde. Kievul se luptă acum pentru extrădarea sa.
„Sunt atât de mulți manageri SBU regionali care s-au comportat foarte ciudat. Unii au fugit. Un tip, de exemplu, în Cernihiv, [a dat foc] întregii clădiri a SBU fără niciun motiv, știți, de exemplu, pentru că a spus că nu are timp să scoată toate documentele”, a declarat oficialul ucrainean de rang înalt care a vorbit cu POLITICO. Poliția și alte agenții de aplicare a legii din oraș au reușit să scoată cu succes documentele sensibile din birourile lor, a precizat oficialul.
Cunoscută după acronimul ucrainean, SBU este agenția succesoare a KGB-ului din epoca sovietică. Cu peste 30.000 de angajați, SBU este de peste șapte ori mai mare decât MI5 din Marea Britanie și aproape la fel de mare ca FBI – care are 35.000 de angajați – în ciuda faptului că Ucraina este de 16 ori mai mică decât SUA. În timp ce are sarcina de a strânge informații interne tradiționale și de a colecta date legate de contrainformații, activitățile SBU depășesc, de asemenea, domeniul de aplicare al agențiilor similare din țările occidentale.Printre atribuțiile sale se numără, spre exemplu, combaterea infracțiunilor economice și a corupției.
Având în vedere acest mandat extins, au existat de mult timp acuzații de abuz de putere și corupție în cadrul agenției, inclusiv în unitățile menite să combată tocmai aceste lucruri. Încercările de reformare a SBU au eșuat.
De asemenea, este cunoscută infiltrarea spionilor ruși, în detrimentul intereselor de securitate ale țării și în ciuda eforturilor de a-i elimina.
Criticile la adresa agenției au atins o masă critică în 2018, când SBU a înscenat moartea unui jurnalist rus disident pentru a expune, se pare, o echipă de asasini plătită de Moscova pentru a asasina personalități de profil înalt din interiorul Ucrainei. Organismele internaționale de supraveghere a presei au fost indignate.
După ce Zelenski a câștigat zdrobitor votul prezidențial în 2019, el și-a propus să facă curățenie în SBU și l-a numit pe prietenul său Bakanov pentru a conduce această acțiune, în încercarea de a arăta determinarea noului lider de a dovedi Occidentului că Kievul este serios în privința reformelor.
Dacă a reușit să facă acest lucru este cel puțin discutabil, spun observatorii.
Bakanov, cu excepția câtorva ședințe foto cu Zelenski, a păstrat un profil scăzut de când a început invazia.
„Sper că, în final, vom avea cu adevărat o investigație adecvată a modului în care s-a întâmplat ca acest pod [să nu fie distrus]”, a declarat oficialul ucrainean de rang înalt, menționând că guvernul pune căderea Hersonului pe seama lipsei de pregătire a SBU.
Capturarea Hersonului a permis forțelor lui Putin un punct de sprijin critic în regiunea sudică a țării, de-a lungul coastei Mării Negre. Pentru asta, a spus oficialul de rang înalt, arătând cu degetul spre Bakanov, „cineva trebuie să sufere”.