ULTIMA ORĂ Contraofensiva ucraineană va înainta pe trei direcții/„Milionul” lui Putin, deocamdată, doar pe hârtie

ULTIMA ORĂ Contraofensiva ucraineană va înainta pe trei direcții/„Milionul” lui Putin, deocamdată, doar pe hârtie

Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” a 300.000 de oameni, dar cifra reală a celor care urmează să fie mobilizați este de un milion de oameni, a afirmat joi Novaia Gazeta Europe, citând un decret ultrasecret și o sursă din administrația lui Putin.

Recrutare in RusiaFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Kremlinul a negat acest raport.

Experimentați în luptă și hotărâți să câștige, soldații ucraineni consideră că sosirea iminentă a zeci de mii de ruși mobilizați reprezintă o amenințare minoră.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei resping de 8 ani și 7 luni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și că un număr mai mare de soldați neantrenați nu înseamnă mare lucru, relatează Ukrainska Pravda.

„Dar ce importanţă are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflaţi într-un loc vizat de lovitură?", a declarat, ironic, expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov.

Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea DonbasUkrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Contraofensiva ucraineană pe trei direcții

Mobilizarea parțială urmează succesului neașteptat al contraofensivei ucrainene în estul regiunii Harkov, care a fost aproape complet eliberată de trupele rusești la începutul acestei luni.

Iar forțele ucrainene sunt pregătite să contraatace în alte trei direcții, spun observatorii:

  • Una este în regiunea Lugansk, care se află la sud de Harkov, unde contraofensiva se va concentra de-a lungul râului strategic Siverskyi Donets.Acolo au avut loc lupte crâncene cu pierderi grele în vară, după ce Moscova și-a retras forțele din patru regiuni nordice și din capitala Kiev.
  • A doua direcție este în regiunea Zaporojie din sud-est, în jurul orașului Huliaipole, de unde ucrainenii se pot înfige adânc în zonele ocupate de Rusia și le pot bisecta.
  • Iar cea de-a treia este regiunea sudică Herson, o intrare în peninsula anexată Crimeea, care a fost ocupată la începutul lunii martie, probabil din cauza trădării unor oficiali ucraineni.

Dacă contraofensiva ucraineană va avea loc în zilele următoare, Rusia nu va avea timp să antreneze și să desfășoare trupele nou-mobilizate.

Forțele rusești "vor trebui să le folosească [trupele mobilizate] pentru a forma o a doua linie de apărare la aproximativ 100 km de actuala linie de front", a declarat pentru Al Jazeera Nikolai Mitrokhin, expert în Rusia la Universitatea germană din Bremen.

Vladimir Putin și Dmitri Medvedev Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Rușii vor trebui să își refacă batalioanele care au un "deficit uriaș" de efective din cauza pierderilor grele și descurajante din ultimele șase luni, a spus el.

"Dacă până la jumătatea lunii octombrie forțele ucrainene vor putea străpunge liniile frontului în cel puțin două direcții și vor avansa pe cel puțin 50 km, vor da o lovitură grea forțelor rusești care va răsturna mobilizarea", a spus Mitrokhin.

Ca urmare, pierderea inevitabilă de vehicule blindate și artilerie va împiedica puternic revitalizarea puterii militare a Rusiei în zonele ocupate, a mai spus el.

Dar, dacă nu se va reuși o străpungere ucraineană, rușii ar putea restabili pregătirea de luptă a multor unități din linia întâi.

"Nu înseamnă că vor fi gata de atac, dar ar putea menține linia frontului", a spus Mitrokhin.

"Cum poate afecta (mobilizarea parțială - n.r.) cursul războiului? Doar în sensul că, acum, acest lucru împinge Rusia spre probleme în interiorul ţării. Fiindcă toți rușii care au vrut să participe la ostilități sunt deja pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei", explică expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov, într-un comentariu pentru agenţia RBC.

"Și chiar dacă o fac, apar întrebări cu privire la motivație, sprijin și pregătirea lor de luptă. Acești 300.000 de militari nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților, pentru că înțelegem cum funcționează artileria. Dar ce importanţă are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflaţi într-un loc vizat de lovitură?" - a remarcat, în glumă, Vladislav Selezniov.

Mobilizarea în Rusia ar putea prelungi războiul, dar nu l-ar influența-spun experții Occidentali

Mobilizarea anunțată miercuri de Vladimir Putin riscă să prelungească războiul din Ucraina fără a inversa situația pe teren, potrivit experților americani, care consideră că amenințarea nucleară a Moscovei este îngrijorătoare, dar probabil inutilă.

Experții occidentali spun că armata rusă va avea dificultăți în a mobiliza atât de mulți oameni, iar noii recruți vor ajunge pe câmpul de luptă slab antrenați și demotivați. "Nu vor fi capabili să facă acest lucru bine", a apreciat Dara Massicot, expert în Rusia la centrul de cercetare Rand Corporation, potrivit AFP.

Proteste in Rusia față de mobilizarea lui Putin Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

"Vor aduna oameni și îi vor trimite pe front cu o pregătire învechită, cu o conducere incompetentă și cu echipamente în stare și mai proastă decât forțele active", a adăugat ea pe Twitter. "Îi vor trimite încetul cu încetul, pentru că nu se pot grăbi."

Mulți, dar fără tehnică

"Armata rusă nu este echipată în prezent pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști", a declarat pentru CNN Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra.

"Rusia se luptă deja să își echipeze în mod eficient forțele profesioniste din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipament în timpul războiului", a mai spus Lord.

"Practic, nu au suficient echipament modern ... pentru atât de multe trupe noi", a declarat Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx .

Pregătire inadecvată

Dar Michael Kofman, de la centrul de reflecție Center for a New American Security, a declarat pentru AFP că nu trebuie subestimat riscul ca sosirea de noi trupe rusești pe linia frontului să prelungească un conflict deja mortal.

"Ar putea prelungi capacitatea Rusiei de a continua acest război, dar nu ar putea schimba traiectoria sau rezultatul acestuia", a declarat el miercuri, susținând că Ucraina își păstrează avantajul pe teren.

Acest punct de vedere a fost împărtășit de Rob Lee , de la Foreign Policy Research Institute , pentru care "există încă toate motivele să fim optimiști pentru Ucraina", a cărei armată a dat dovadă de disciplină și curaj încă de la începutul războiului, spre deosebire de forțele rusești demoralizate și indisciplinate.

Recruți rusi după primirea uniformelor (foto: Dreamstime )

Toți experții sunt de acord cu privire la calitatea slabă a pregătirii militare rusești, care este adesea limitată la câteva săptămâni, cu echipament redus.

"Problema este că armata rusă este prost condusă și prost antrenată", a declarat fostul general Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa.

"Mobilizarea a 300.000 de rezerviști după ce a eșuat cu forțe convenționale epuizate și miliții pestrițe, după ce a recrutat prizonieri și a folosit paramilitari precum grupul Wagner, va fi foarte dificil.", spune el.

"Iar desfășurarea de recruți pe o linie de front care a fost străpunsă, unde moralul este la cel mai scăzut nivel și soldații nu vor să fie acolo, prevestește un alt dezastru", a scris el pe Twitter, adăugând că acesta este "un alt semn al slăbiciunii rusești".

surse: Al Jazeera , AFP, CNN


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”