Compania OMV Petrom a anunțat joi că a semnat contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, care ar urma să producă primele cantități de gaze în 2027, scrie G4Media.
Contractul a fost a semnat cu Saipem S.p.A. și Saipem Romania SRL (Saipem) pentru lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro.
Prețul va fi plătit în cote egale de OMV Petrom și Romgaz, cele două companii asociate în proiectul producției de gaze din Marea Neagră.
Saipem este o companie multinațională italiană de servicii pentru câmpuri petroliere și una dintre cele mai mari din lume în acest domeniu. Până în 2016 a fost o subsidiară a companiei italiene de petrol și gaze Eni, care a rămas acționar minoritar în Saipem.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, România urmând să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 probe, 6 în ape adânci (circa 1000 metri) și 4 în ape puțin adânci (circa 100 metri), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (circa 160km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.
În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.
În plus, contractul Implică testarea și punerea în funcțiune, pentru stația de măsurare a gazelor naturale, și secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori.
Atribuirea contractului s-a făcut in urma unui proces public de achiziție.
Alessandro Puliti, CEO Saipem, a declarat că ”vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore. Acest centru reunește 200 de cercetători și experți, iar 95% dintre ei sunt români”.
OMV Petrom este controlat de statul austriac, cu statul român acționar majoritar, iar Romgaz e controlat de statul român. Fiecare companie deține 50% din compania de proiect, iar OMV Petrom e liderul asocierii.