Potrivit precizărilor acesteia, este vorba despre navele de desant Petr Morgunov, Olenegorsky Gornyak și Gheorghi Pobedonosets ale Flotei de Nord și Korolev, Minsk și Kaliningrad aparținând Flotei din Marea Baltică. Flota din Marea Neagră este reprezentată de navele mari de desant Cezar Kunikov, Novocherkassk, Azov, Yamal, Orsk și Nikolai Filchenkov.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră a anunțat că, pe 10 februarie 2022, șase nave mari de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au încheiat marșul efectuat în jurul Europei și au intrat în Marea Neagră. În timpul unor exerciții comune, navele au îndeplinit misiuni de apărare a litoralului Peninsulei Crimeea și a punctelor de dislocare ale flotei.
Îngrijorări privind o tentativă de desant maritim în Odesa, plan care a mai fost pus pe masă de ocupantul rus
Comentariul autorului: Sursa sugerează că navele de desant rusești din Marea Neagră ar putea declanșa o operație de debarcare a desantului maritim în Ucraina.
Deși se părea că aceasta a fost planificată să se desfășoare încă de la începutul operației militare speciale din Ucraina, ea a fost amânată de mai multe ori, în special din cauza minelor amplasate de partea ucraineană în zonele de litoral din apropiere de Odesa și Ochakov.
În prezent, între Rusia și Turcia se poartă discuții privind deminarea unor zone din Marea Neagră și crearea unor culoare speciale pentru evacuarea navelor civile aflate în portul Odesa și pentru reluarea exporturilor de grâu aflate în cel mai important port al Ucrainei din regiune.
Nu este exclus ca partea rusă să profite de aceste culoare pentru executarea debarcării desantului maritim.