ULTIMĂ ORĂ Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai

ULTIMĂ ORĂ Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai

Judecătorii din dosarul lui Liviu Dragnea au stabilit luni un nou termen pentru 20 mai, astfel încât avocații să își pregătească strategia de apărare după ce DNA a cerut sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate fix a articolelor pe care se bazează sesizarea lui Florin Iordache. În timpul termenului de luni și avocații inculpaților au cerut amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.

De notat că la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.

Reamintim că azi, de la ora 11.00, a avut loc un nou termen la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman. La sediul Curții Supreme de pe Strada Batiștei din București au fost prezenți atât protestatari anti-Dragnea, cât și susținători ai acestuia.

În timpul audierii, Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat și a spus că acesta este ”un dosar politic”.

Comisarul.ro a transmis LIVETEXT ce s-a întâmplat luni la Curtea Supremă:

BREAKING Ora 15.17: Completul de judecători a decis amânarea și un nou termen pe 20 mai, ora 11.00 pentru ca avocații sa isi pregateasca apararea cu privire la cererile procurorului DNA de sesizare a CCR.

Ora 155.16: Completul de judecători a revenit în sală

Ora 15.11: În boza acuzaților s-au așezat ziariștii. Toată lumea așteaptă decizia judecătorilor, care deliberează asupra cererii de amânare

Ora 15.04: Liviu Dragnea manâncă iar covrigi în sală și discută cu avocatul Marian Nazat

Ora 15.00: Liviu Dragnea a rămas pe bancă în timpul deliberărilor. Geamurile sălii au fost deschise pentru că e foarte cald. De afară se aud vuvuzele și strigăte

Ora 14.59: Judecătoarele au anunțat o scurtă pauză pentru deliberare pe cererea de amânare depusă de avocați

Ora 14.58: Avocații cer procurorului DNA să-și ceară scuze pentru acuzele de tergiversare

Ora 14.54: Procurorul de ședință DNA anunță că are rezerve că decizia CCR are influență în acest proces și acuză avocații că vor să tergiverseze procesul. DNA se opune cererilor de amânare. Parlamentul se află în conflict cu el însuși. Decizia CCR nu are legatura cu prezenta cauză. Cele două exceptii ridicate doar Dragnea si Alesu nu și de ceilalți inculpați. Inculpații pot sa si pregătească apărarea în 30 min. Se încearcă tergiversarea cazului având în vedere ca un membru al completului urmeaza sa se pensioneze.

Ora 14.53: Judecătoarele din complet se consultă pe cererile procurorilor și avocaților

Ora 14.49: DNA ridică două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal. Avocații inclpaților cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA

Ora 14.44: Avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, a cerut instanței o amânare pentru a lăsa CCR să se pronunțe pe sesizarea lui Florin Iordache. ”Acesta problema a apărut ulterior termenului de data trecuta. Considerăm că este normal sa se astepte soluționarea acelui conflict. ICCJ este acolo parte. Practica instanței supreme este de respingere a acestor exceptii. Dacă instanța se pronunță mai are aparenta de imparțialitate? Dacă rămâne în pronunțare nu mai are nicio cale de atac. Cer sa amanati cauza eventual si pentru alte motive”. ”

Reamintim că Iordache a cerut CCR să constate că toate completurile de 3 judecători de la Înalta Curte au fost ilegal constituite în ultimii ani.

Ora 14.43: Instanța a zis că pe 18 martie DNA a cerut schimbarea încadrării juridice pentru trei inculpați din infractiune simplă în forma continuată. Instanța nu a precizat numele celor trei inculpați. Avocatul Marian Nazat a cerut ca instanța să se pronunte public, pentru că daca respinge, avocatii vor cere incetarea provesului penal pentru ca a intervenit prescriptia; daca instanța admite, să ii lase sa isi faca aparari ca e alta acuzatie

Ora 14.36: Urmează un supliment de declarație din partea inculpatei Olguța Șefu.

Ora 14.33: Dragnea și-a încheiat depoziția: Vreau sa fac cateva comentarii cu privire la motivare, la faptele care mi se imputa. Dacă o să fiu condamnat aș vrea să știu pentru ce. Afirm că sunt nevinovat. Nu am știut că cele două doamne nu merg la serviciu. Am considerat și consider că este un dosar politic. Timpul va confirma aceste aspecte.

Ora 14.29: Avocatul Marian Nazat: sotii Botorogeanu erau oamenii dvs?

Dragnea: Dragnea: Nu aveam astfel de relatii cu ei, fosta sotie nici nu ii cunostea

Ora 14.27: Încep întrebările avocaților:

Dragnea: Nu stiu daca era nevoie de cele două femei la sediul PSD.
Avocat Dragnea: La Direcție se făceau numiri politice în funcții de conducere?
Dragnea: Nu puteau fi politice, deoarece se organizau concursuri la București și comisiile se făceau de catre funcționari publici.

Ora 14.25: Procuror: O cunostea Dragnea pe inculpata Marica Valentina in 2007/2012?
Dragnea: Nu pot sa afirm cu siguranta ca am cunoscut-o. Am cunoscut o in legatura cu acest proces. Am vazut in motivare ca ii desfiintez postul doamnei marica Valentina Mirela daca nu isi retrage o actiune in instanta impotriva CJ, asa cum se afirma in motivarea de la fond

Procuror: Daca stie din cine era comitetul director de la protectia copilului
Dragnea: Nu stiu. Stiu ca era condus de secretarul judetului

Procuror: E adevarat ca in comitet era si 3 consilieri judeteni numiti de seful CJ?

Dragnea: Nu stiu, trebuie sa verific, eu nu am incredere in ce spune DNA. Eu nu rapund direct la DNA, raspund la intrebarile dvs. E o intrebare tipic DNA

Ora 14.24: Incep intrebarile procuroarei.
Le-a perceput pe cele doua ca fiind voluntari?
Instanta respinge intrebarea

Stie Dragnea ca Botorogeanu a fost angajata la Tel Drum?
Se respinge

Ora 14.16: Moment amuzant:

Judecatoare: Cele doua erau membre de partid?
Dragnea: Sper ca erau
(Rasete in sala)

Ora 14.14: Dragnea: Nu stiu de ce veneau Stoica si Botorogeanu la partid. Cand erau la sedinte nu pot sa stiu de ce veneau sau ce făceau acolo.

Ora 14.09: Pe fundal se aude ”DNA să vină să vă ia!”

Ora 14.02: Dragnea către judecători: Lasati-ma sa va explic cum functiona organizatia de partid: Nu aveam asa o mare activitate la PSD Teleorman, eram in opozitie. Veneau primari, veneau si tineri, si alti membri si voluntari. Ne întâlneam de două ori pe luna in BPJ. Veneau cei alesi in Birou. Mai veneau si unii primari, dar si voluntari. Le vedeam si pe aceste două doamne acolo, întâlnirile se țineau în afara orelor de lucru. Sâmbătă sau seara se țineau ședințele.
Judecător: Stiti daca desfășurau activități acolo?
Rasp: Eu nu eram șomer, munceam până noaptea târziu. Nu întrebam de voluntari. Nu am avut niciodata angajati la partid. În afara de participarea la aceste întâlniri nu mai mergeam la sediu pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica si Botorogeanu le-am văzut. La unele sedinte erau prezente, la altele nu. La PSD Teleorman nu erau angajati sau secretara. Fiind în opoziție, cam bătea vântul prin sediile PSD. Oamenii erau foarte speriați atunci de Basescu.

Ora 14.01: Dialog Dragnea – judecător:

Dragnea: Nu am coordonat activitatea acestei direcții. Nu se află în subordinea mea, ci a Consiliului Județean, potrivit legii. Atributiile de coordonare le aveau colegiul director si secretarul județului. El era președintele colegiului director. Aceste aspecte erau prevăzute de dispozițiile legale. Niciun presedinte de CJ nu mergea sa controleze instituțiile din subordinea CJ. Atributiile de sancționare era a conducerii Direcției. Direcția se află în subordinea CJ. Directorul directiei era sub autoritatea CJ.

Judecător: Ati discutat cu Stoica sau Botorogeanu sa se angajeze la acesta direcție?
Dragnea: Nu am avut nicio discuție pe aceasta tema, prin care sa le spun sa se angajeze la direcția județeană iar în fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze.

Judecător: Ati vorbit cu Alesu Floarea despre cele două inculpați?
Dragnea: Nu am avut asemnea discutii despre cele doua angajate.

Judecător: Este adevarat ca in 2008 Aleșu a venit la dvs sa discute despre cele două?
Dragnea: Categoric nu. Nici în 2009.

Ora 13.58: Adica eu sa le spun lui Stoica si Botorogeanu sa se angajeze la directia respective si in fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze. Nu am avut discutii cu Alesu Floarea despre situatia celor două, nici cu alti angajati. Nu este adevarat ca in 2008 Alesu Floarea a venit la mine sa discute despre cele două, nici in 2009

Ora 13.54: Dragnea: Nici un presedinte de Consiliu judetean nu mergea sa controleze institutiile din subordinea CJ. Sanctiunile le dadeau conducerile executive ale directiei respective. Nu am avut nici un fel de discutie pe aceasta tema

Ora 13.48: Liviu Dragnea: Sunt total nevinovat. Nu am avut cunostinta de faptul ca Botorogeanu si Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus vreodata ca ele nu se prezinta la serviciu. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menține pe cele două în functie. Nu sunt de acord cu motivarea de la fond ca eu as fi omis.

Ora 13.46: Începe audierea lui Liviu Dragnea. Olguța Șefu a terminat.

Ora 13.35: În sală au venit și Răzvan Savaliuc (Luju.ro) și Floriana Jucan (QMagazine). Ambele publicații au susținut puternic în ultimii ani tezele privind existența presupuselor abuzuri în justiție și a ”statului paralel”. În sală e și avocatul Dan Chitic

Ora 13.34: Procuror DNA: Putea sa se sesizeze din oficiu daca observa ca o persoana nu se prezenta la munca? Olguța Șefu: DACA AS FI aflat, probabil as fi sesizat directorul general si as fi avut o discuție cu el.

Ora 13.32: Jandarmeria anunță că a amendat trei bărbați cu câte 200 de lei în urma evenimentelor de la Înalta Curte: ”Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost sancționați cu câte 200 de lei fiecare, în conformitate cu art. 24, din Legea 61/1991, pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal”.

Ora 13.30: Procuror DNA: Cum va explicați că în referatele semnate erau menționate activități ale persoanelor sub 18 ani? Olguța Șefu: Nu aveam informații foarte clare. Eu auzisem ca Botorogeanu lucrat si la centre de copii.

Ora 13.22: Liviu Dragnea a ieșit din sala de judecată și a coborât la parter

Ora 13.12: Au început întrebările procurorului pentru Olguța Șefu. A intrebat daca i-a intocmit fisa de post lui Botorogeanu, Olguța Șefu a răspuns afirmativ. ”Fisa de post privind pe Botorogeanu Adriana a fost adusa de Balaban, seful centrului”, a spus ea.

Ora 13.06: Olguța Șefu își continuă depoziția: ”Nu-mi amintesc când mi-a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pentru Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul. Organigrama era stabilită de directorul general, care nu m-a consultat niciodata. Atunci era dna Alesu Floarea director general. Nu au mai fost alte situații în cadrul Direcției de centre care sa nu funcționeze”.

Ora 13.02: În sala de judecată se aude de afară ”PSD, ciuma roșie!”

Ora 12.57: Olguta Șefu și-a continuat depoziția: ”Cand eram sesizată de sefii de centre, sesizăm biroul executiv al Centrului si se dădeau sancțiuni. Am făcut asta de câteva ori. Eventual făceam propuneri pentru Comisia pentru efectuarea cercetărilor disciplinare. Nu am discutat cu nimeni despre Bitorogeanu, deci nici cu Floarea Alesu. Nici cu inculpatul Balaban. Nu mi aduc aminte când mi a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pt Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul”.

Ora 12.54: A fost si un incident procedural la solutionarea cererii de recuzare. Astfel, judecatoarea Leontina Șerban din completul care trebuia sa solutioneze recuzarea a formulat cerere de abținere, dar cererea sa a fost respinsă. În cele din urmă, completul a respins și cererea de recuzare a judecătoarei Sorina Enceanu.

Ora 12.53: Ședința de judecată e condusă de magistratul Alexandra Rus

Ora 12.50: Olguta Sefu (condamnată la 3 ani de închisoare în primă instanță) își menține declarațiile. ”Între 2012 2013 eram director general adjunct în cadrul DGASP Teleorman. Aveam 18 centre teritoriale în subordine. Aveam în subordine 390 de salariați în mod direct și indirect. Inclusiv sefi de centre. In sediul central erau în jur de 100 de salariați. Am aflat după ce a venit DNA ca Botorogeanu a lucrat la un centru teritorial unde nu era sediu si nici activitate. De asta nu am acordat atenție acestui centru, pentru că nu avea beneficiari”, a spus ea în fața instanței.

Ora 12.45: Dragnea sta pe banca langa avocatul Tonel Pop, cel are apare pe lista finanțările PSD cu 1.034.000 de lei, lista prezentată de deputatul PNL Florin Roman

Ora 12.44: Procesul s-a reluat cu mărturia Olguței Șefu, fosta directoare executivă la Direcția pentru Protecția Copilului din Teleorman. Olguța Șefu a spus că își menține depozițiile de până acum

Ora 12.43: A fost respinsă recuzarea judecătoarei Sorina Enceanu, procesul a început. Chiar avocații lui Liviu Dragnea ceruseră recuzarea judecătoarei pe motiv că în presă a apărut un articol în care soțul acesteia era prezentat drept simpatizant PSD

Ora 12.43: A fost respinsă recuzarea judecătoarei Sorina Enceanu, procesul a început.

Ora 12.29: În sala de judecată se aude de afară scandarea ”Dragnea la bulău!”. În sală, o avocată se ceartă cu o doamnă. ”Cei de afara au autorizatie?”, intreaba avocata. ”Dar pesedistii au autorizatie?” spune doamna.

Ora 12.27: Schimb de replici între Dragnea și Mălin Bot. Dragnea i-a zis lui Bot ”Dvs la ce institutie lucrati, la Securila TV?”. Și a intrebat retoric ”Credeti ca e normal ce se intampla? Jandarmeria are ceva de spus? Putem sa iesim noi si sa ramana ei”.

Ora 12.21: Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, e și el la Curtea Supremă și s-a așezat lângă Liviu Dragnea, cu care a discutat câteva momente. Mazăre e la Înalta Curte în dosarul legat de construirea cartierului de locuințe sociale din Constanța

Ora 12.19: În fața Curții Supreme continuă vociferările între protestatari și susținătorii lui Dragnea

 

Ora 12.15: În sala de judecată a intra și Mălin Bot, care stă foarte aproape de Liviu Dragnea. Sala Secțiilor Unite e plină. În sală e prezent și bodyguard-ul lui Liviu Dragnea, cel care l-a însoțit și la precedentele termene de la Curtea Supremă

Ora 12.14: Liviu Dragnea mănâncă covrigi aduși de avocata Flavia Teodosiu

Ora 12.14: Un grefier a anunțat că pauza se prelungește, pentru că un magistrat care trebuie să soluționeze recuzarea e în alt proces

Ora 12.12: Ședința e încă suspendată până când președintele completului, Rodica Popa, va anunța rezultatul deliberării pe cererea de recuzare. Dragnea sta în al doilea rând al sălii de judecată, flancat de avocații Toni Neacșu si Marian Nazat

Ora 11.37: Cei cinci magistrați care îl judecă pe Liviu Dragnea sunt: Luciana Mera, Tatian Rog, Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus şi Rodica Aida Popa.

Ora 11.30: Instanța a suspendat ședința timp de jumătate de oră pentru a decide dacă acceptă recuzarea unui dintre judecători, cerută de avocații lui Dragnea. Motivul? În presă a apărut un articol potrivit căruia soțul unei judecătoare e susținător PSD, potrivit Realitatea TV. E vorba despre soțul judecătoarei Simona Encean, despre care Newsweek a scris că ”e fan înfocat PSD pe Facebook” Daca se admite, atunci procesul se amana si s-ar putea chiar relua de la zero in faza de apel.
Daca se respinge, azi am putea asista la ultimul termen.

Ora 11.22: Completul a ajuns în sala de judecată, urmează să decidă dacă acceptă cererea avocaților pentru un nou termen.

Ora 11.19: Dragnea stă între Nazat și Neacșu, pe prima bancă, citește motivele de apel, se pregătește de audiere. Trebuie să vină completul.

Ora 11.18: Spiritele s-au calmat după ce Dragnea a intrat în sediul Curții Supreme. Între susținătorii PSD și protestatari au avut loc îmbrânceli, iar ziariștii de la fața locului i-au acuzat pe jandarmi că i-au îmbrâncit fără motiv

11:10 - Surse judiciare au declarat pentru Ziare.com ca printre protestatarii pro-PSD sunt si membri ai clanului Sportivilor.

10:58 - De ce va "recalcitrati"?, a fost replica unui jandarm dupa ce o jurnalista de la Epoch Times i-a reclamat faptul ca a fost imbrancita de un sustinator al liderului PSD.

Ora 10.57: PSD-iștii prezenți la fața locului îi huiduie pe câțiva dintre reporterii televiziunilor care transmit de la fața locului

Ora 10.57: Susținătorii lui Dragnea scandează ”PSD!” și poartă pancarte pe care scrie ”Nu vrem procese politice”

Ora 10.53: Dragnea a fost escortat de jandarmi care i-au făcut loc printre oamenii care se înghesuiau în jurul său. Jandarmii i-au îmbrâncit atât pe oamenii de la fața locului, cât și pe reporterii care transmit de la fața locului. Dragnea e îmbrăcat într-un sacou bleu cu cămașă albă, fără cravată.

Ora 10.51: Dragnea a ajuns la Curtea Supremă. El a intrat cu greu în clădire prin șirul de oameni prezenți la proces care au strigat lozinci împotriva sa, dar și pro-PSD

Ora 10.46: Între susținătorii lui Dragnea și protestatari au avut loc câteva schimburi de replici peste capul jandarmilor, aflați în număr mare la fața locului

Ora 10.00: Jandarmii au încercat să instaleze garduri de protecție, dar, după insistențele protestatarilor, le-au înlăturat

Un grup de sustinatori ai lui Liviu Dragnea a fost adus, luni dimineata, in fata sediului ICCJ, unde are loc ultimul termen in procesul liderului PSD. Sustinatorii lui Dragnea s-au manifestat agresiv fata de protestatarii anti-PSD care cer condamnarea lui Dragnea.

Printre sustinatorii lui Dragnea se afla si acest individ din Snagov, care in urma cu o luna a scos limba si s-a strambat la jurnalistii care il asteptau pe seful PSD in fata cladirii in care PSD Ilfov isi alegea conducerea. De data aceasta el i-a amenintat pe protestatari: „Vedeti-va de treaba, da!”.

Procesul este programat să înceapă la ora 11.00.

La termenul de astăzi, care ar urma să fie ultimul, ar trebui audiați ultimii doi inculpați - Liviu Dragnea și Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman.

Odată cu audierea acestora se încheie administrarea probelor și ar urma pronunțarea deciziei definitive. Avocații însă vor cere o nouă amânare, până la decizia din 19 aprilie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.

Apărarea lui Liviu Dragnea a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție rejudecarea dosarului în fond, iar în documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, susținând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, și nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

Exact același motiv - lipsa completurilor specializate de 3 judecători de la instanța supremă - a fost invocat ulterior de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, în sesizarea la Curtea Constituțională, care ar urma să ia o decizie în 19 aprilie. O decizie a CCR de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare, însă numai dacă instanța supremă nu pronunță până atunci sentința definitivă.

Cele trei scenarii posibile

Adrian Neacșu, avocatul fostului director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman Olguța Șefu, a explicat pentru HotNews.ro ce s-ar putea întâmpla la procesul de luni.

Sunt trei scenarii posibile:

1. Luni se încheie dosarul și se pronunță și sentința, varianta cel mai puțin plauzibilă, în opinia avocatului. Într-o astfel de situație, nu mai folosește o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale, care nu mai poate fi invocată nici prin căi extraordinare.

2. Se acordă un termen de judecată special pentru a se pronunța CCR, așa cum vor solicita avocații luni.

3. Încheierea procesului și amânarea pronunțării pentru 1-2 săptămâni, variantă considerată cea mai plauzibilă.

"Eu voi cere luni un termen pentru a se pronunța Curtea Constituțională, pentru că este o legătură directă între acest proces și decizia CCR. Invocăm faptul că decizia CCR ar putea avea efect direct asupra excepției invocate în dosar - am invocat o cerere similară în instanță, adică desființarea deciziei de condamnare de la instanța de fond, pe motiv că nu a fost pronunțată de un complet specializat în fapte de corupție. S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanță pentru a se pronunța Curtea Constituțională. Instanța poate admite sau respinge o astfel de cerere", a spus Adrian Toni Neacșu.

Avocatul susține că și în cazul celei de a treia varinte - încheierea procsului și amânarea pronunțării - instanța supremă ar putea dispune repunerea cauzei pe rol și reluarea de la zero a procesului, dacă între timp se pronunță Curtea Constituțională. "Chiar în lipsa motivării CCR. Dacă se amână pronunțarea, iar între timp CCR dă o soluție favorabilă, cauza poate fi repusă pe rol și rejudecată. Amânarea pronunțării înseamnă că nu se dă soluția luni, dar dosarul se finalizează abia la pronunțare și se poate aplica orice decizie care apare în acestă perioadă".

Completul de la instanța supremă care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa. Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii, astfel că ea ar urma să se pensioneze din 1 iunie.

Pe scurt despre dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță
Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată, începând din septembrie 2018, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.

Precedentul termen în acest dosar a fost în 18 martie, când ar fi trebuit audiat Liviu Dragnea, dar acesta a cerut și obținut o nouă amânare din motive medicale, el fiind internat la o clinică privată după ce a acuzat dureri de spate. De altfel, din septembrie, procesul a fost amânat în nenumărate rânduri, după ce Dragnea a contestat formarea completurilor de 5 judecători.

În 21 iunie 2018, un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul ce viza angajarea fictivă a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica - la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, lucrând de fapt la PSD Teleorman.

DNA arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman și ar fi determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată la DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii instanței supreme notează că liderul PSD "a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute". De asemenea, magistrații arată în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.
Liviu Dragnea a descris sentința drept "o execuție în masă" în care au fost condamnați 9 oameni pentru a se "justifica" și condamnarea sa.

La o zi după condamnare, Liviu Dragnea spunea că va avea o atitudine "mult mai fermă și mai radicală", cerându-și totodată iertare "miilor de români" care "stau în pușcărie" sau sunt "târâți prin tribunale" pe baza unui "articol sovietic" (privind abuzul în serviciu).

"Îmi cer iertare miilor de români, care unii stau în pușcărie pe un articol neconstituțional, alții sunt târăți în tribunale pe baza aceluiași articol sovietic. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult modificarea Codului Penal", spunea Dragnea, într-o declarație de presă pe holurile Parlamentului, în care a apărut înconjurat de liderii PSD.

În tot acest timp, Liviu Dragnea a încercat să scape de condamnare și să forțeze adoptarea unor Ordonanțe de urgență privind modificarea Codurilor penale sau contestația în anulare pe deciziile definitive ale instanțelor, iar ultima carte pe care a jucat a fost Curtea Constituțională.

Teama de închisoare a lui Liviu Dragnea

Ultima apariție publică a lui Liviu Dragnea înaintea procesului de astăzi a fost vineri, la mitingul electoral al PSD de la Craiova, la care au luat parte câteva zeci de mii de oameni și unde liderul PSD a făcut mai multe referiri la închisoare. El a vorbit despre candidatura la Cotroceni și despre intenția de a se căsători, însă cu condiția să rămână în libertate. Dragnea a susținut că "dorința lui Iohannis" este să fie arestat.

"Mulți dintre voi mi-ați spus, Liviule, nu te lăsa. Mi-a mai zis cineva: <>. Sper să nu ajungem acolo. Asta este dorința lui Iohannis, pentru că este îngrozit de noi", a spus Dragnea.






Mai mulți susținători ai lui Dragnea s-au întâlnit în parcarea de la Teatrul Național.



Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…