ULTIMA ORĂ Adrian Năstase a fost reabilitat de Curtea Supremă! El poate alege și poate fi ales

ULTIMA ORĂ Adrian Năstase a fost reabilitat de Curtea Supremă! El poate alege și poate fi ales

Fostul premier PSD Adrian Năstase - condamnat în două dosare de corupție - a fost reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă, printre altele, că el va putea să își exercite din nou dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice. Decizia luată marți de instanța supremă nu este însă definitivă.
  • “Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian.
  • Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (...)
  • După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.
Decizia luată marți de instanța supremă nu este definitivă, putând fi contestată.
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

În luna octombrie, fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunțat că a depus la instanţă o cerere de reabilitare judecătorească.
"În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a scris Adrian Năstase, vineri, pe blogul său .

Adrian Năstase are două condamnări - una în dosarul "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian".
Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dispusă de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

A doua condamnare, de patru ani de închisoare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Minuta ședinței:

Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 514/1/2009, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2470/1/2012) și pedeapsa de 4 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 474/30.03.2012 pronunțată deÎnalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 3862/1/2010, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1/06.01.2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători, în dosarul nr. 1919/1/2013), pedepse ce au fost contopite prin sentința penală nr. 1385/08.05.2014 pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014*, astfel cum a fost modificată prin decizia penală nr. 414/24.06.2014 pronun?ată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014*, stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de de 4 ani ?i 6 luni închisoare. După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronun?at condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de solu?ionarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contesta?ie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 decembrie 2021.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”