ULTIMA ORĂ 3 pacienți COVID-19 au murit după o defecțiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș, care a dus la oprirea oxigenului

ULTIMA ORĂ 3 pacienți COVID-19 au murit după o defecțiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș, care a dus la oprirea oxigenului

UPDATE Ora 21.15: Una dintre ipotezele cercetate de anchetatori este ca din eroare o persoană să fi crescut presiunea din instalația de oxigen care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, potrivit surselor G4Media.ro.

UPDATE Ora 21.00: Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei a deschis o anchetă după tragedia de la spitalul „Victor Babeș”, unde instalația de oxigen a unității mobile de ATI s-a defectat, iar trei pacienți au murit, a anunțat Poliția Capitalei.

UPDATE Ora 20.56: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis, luni seară, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în cazul tragediei de la Spitalul ”Victor Babeș”, unitate medicală aflată în subordinea instituției pe care o conduce: ”Vinovații trebuie pedepsiți”, a declarat acesta.

UPDATE Ora 20.48: Toate ventilatoarele de la secția mobilă ATI a Spitalului „Victor Babeș” au intrat concomitent în avarie, iar din cei opt pacienți internați în unitate trei au intrat în stop cardio respirator și au decedat, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

„Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, precizează DSU.

Comunicatul DSU:

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

UPDATE Ora 20.44: Ministerul Sănătății confirmă producerea tragediei de la unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul „Victor Babeș”.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB).

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului.

3 pacienți COVID-19 au murit luni după o defecțiune la TIR-ul ATI - unitate mobilă de Terapie Intensivă - de la Spitalul Victor Babeș din București, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății. Alți 5 pacienți care erau tratați în TIR-ul ATI au fost transferați.
Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" și Spitalul Floreasca.
Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș era operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB).

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Ministrul Sănătații, Vlad Voiculescu, a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului.

Până la această oră, autorităţile nu au transmis în ce condiţii a apărut pana de oxigen la TIR-ul ATI în care erau internați 8 pacienți.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat sâmbătă că terapia intensivă mobilă din curtea spitalului Victor Babes din Bucuresti era deja ocupată la capacitatea ei maximă de 8 paturi.
În luna februarie, TIR-ul unitate mobilă de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta din București a fost la un pas de tragedie, după ce un generator s-a aprins și a scos fum, potrivit unor surse, chiar flacără, potrivit altor surse.

Cei 7 pacienți tratați acolo au fost mutați rapid în clădirea spitalului și nu au fost răniți.

HotNews.ro scria, în luna februarie, despre povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă care au ajuns în curțile mai multor spitale COVID din țară, inclusiv Institutul Marius Nasta. TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență în urma unei campanii umanitare derulate de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern, potrivit informațiilor făcute publice de Departamentul pentru Situații de Urgență în iunie anul trecut. Unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate. La Botoșani, spre exemplu, TIR-ul ATI a fost scos temporar din uz după ce a plouat pe el.
"Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități - inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare", explica atunci pentru HotNews.ro Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienți COVID din România.
Varianta construirii de spitale modulare, mult mai sigure pentru pacienți, a fost ignorată de autorități, chiar dacă Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la acea vreme, declara în vara anului trecut, pentru HotNews.ro, că orice spital poate obține fonduri europene pentru asta.

România are, în acest moment, 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă - 4 dintre ele donate Inspectoratului pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape, și una la Spitalul Județean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.

Nu sunt nici pe departe atât de sigure precum un spital modular de ATI, însă statul român a preferat această soluție pentru spitalele COVID-19 unde secțiile interioare de Terapie Intensivă erau deja pline sau aproape pline.

Unele dintre ele s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în țară și au avut nevoie de reparații încă din primele luni.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”