ULTIMA ORĂ SUA trimit imediat 1.000 de militari americani din Germania în România
Pentagonul a anunțat miercuri seară că 1.000 de soldați americani vor fi trimiși imediat din Germania în România și alți circa 2.000 în Polonia pentru a asigura securitatea aliaților din Europa de Est în fața amenințărilor Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby, a mai spus că dacă e nevoie, SUA va trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO. Trupele vor fi sub comandă americană. Pentagonul a anunțat public decizia după ce președintele Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România.
- Principalele declarații ale oficialului de la Pentagon:
Ora 17.34: John F. Kirby a confirmat veridicitatea documentelor publicate miercuri de El Pais. Ziarul spaniol a publicat răspunsul transmis de SUA la propunerile Rusiei.
Ora 17.25: John F. Kirby: Și alte state NATO precum Marea Britanie, Franța și Danemarca au decis să trimită trupe pentru asigurarea securității aliaților din flancul estic.
Ora 17.20: John F. Kirby: România are propria armată, și una foarte capabilă.
Ora 17.18: John F. Kirby: ”Sunt mișcări temporare, nu permanente. SUA e gata să trimită trupe suplimentare dacă Rusia invadează Ucraina”
Ora 17.16: Cei 1.000 de soldați americani trimiși în România vin din Germania. Ei fac parte dintr-un regiment de infanterie, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby. De asemenea, 2.000 de militari americani din Fort Bragg (North Carolina) vor fi trimiși în Germania și Polonia, cei mai mulți în Polonia.
Ora 17.09: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului:
- Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România.
- Dacă e nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO.
- Trimitem aceste trupe pentru că vrem să transmitem semnalul clar că NATO contează pentru SUA, că angajamentul nostru pentru Articolul 5 al Tratatului NATO este neclintit, că suntem gata să ne apărăm aliații.
- Vedem zilnic cum Rusia destabilizează regiunea trimițând trupe suplimentare în regiune.
Ora 17.09: 1.000 de militari vor fi mutați în România din Germania, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby. Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est, a declarat oficialul american. Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA salută anunțul Franței, care va trimite și ea militari în România.
Știrea inițială
Președintele american Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România, au transmis oficiali SUA, citați de CNN, Reuters și Associated Press.
Peste 3.000 de militari vor fi trimiși către Europa de Est, dintre care aproximativ 2.000 de soldați americani vor ajunge în Polonia și Germania, iar circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie „Stryker vor fi repoziționați în România.
Potrivit oficialilor americani citați de CNN, trupele vor fi trimise în Europa „în zilele următoare”, iar un anunț oficial din partea Pentagonului va veni în cursul zilei de miecuri.
SUA au pus 8.500 de soldați în SUA în stare de alertă intensă în cazul în care sunt solicitate forțe de răspuns ale NATO pentru reacție rapidă.
SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni; unele dintre trupele care vor fi dislocate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor veni din SUA.
Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.
Încă de săptămâna trecută, SUA și câțiva aliați erau în discuții pentru a desfășura alte mii de trupe în țările NATO din Europa de Est înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii Moscovei.
Biden a mai spus vinerea trecută că va muta forțele „în termen scurt”, deoarece Rusia a continuat să-și consolideze forțele în apropierea Ucrainei, stârnind temeri privind o nouă invazie, chiar dacă eforturile diplomatice de a reduce tensiunile au continuat.