Ultima mineriadă marca Miron Cozma. Presa vremii, despre „bătălia” de la Stoenești: Și-a abandonat ortacii în mâinile jandarmilor VIDEO

Ultima mineriadă marca Miron Cozma. Presa vremii, despre „bătălia” de la Stoenești: Și-a abandonat ortacii în mâinile jandarmilor VIDEO

În februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în Mineriadele din 1991. Acest lucru a determinat un nou marș rapid al minerilor spre București.

Totul a culminat cu bătălia de la Stoenești. În 16 februarie 1999, Miron Cozma a pornit din Valea Jiului cu 2.500 de mineri, dar au fost aşteptaţi de trupele speciale, iar podul de la Stoeneşti a fost blocat cu un tanc.

Ultima mineriadă a ortacilor din Valea Jiului FOTO Mediafax/Dragoș Cristescu

Ultima mineriadă a ortacilor din Valea Jiului FOTO Mediafax/Dragoș Cristescu

Forțele de ordine au distrus autobuzele şi au reușit să-i oprească pe minerii care doreau să ajungă la București.

În relatările aşa-zisei „bătălii de la Stoeneşti”, ziarele vremii vor descrie apoteotic: „La Stoeneşti, forţele de ordine au rezistat la 26 de asalturi minereşti în numai două ore. Miron Cozma şi-a abandonat ortacii în mâinile jandarmilor. Forţele de ordine s-au reabilitat spectaculos după înfrângerile de la Bumbeşti şi Costeşti, reuşind să pună punct celei de-a şasea mineriade la Stoeneşti, în judeţul Olt”. Minerii au fost atacați la 5 dimineaţa cu grenade şi bombe lacrimogene.

Îmbarcați în 50 de autobuze

Pe 16 februarie 1999, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a organizat un marș către București, împreună cu 2.500 de ortaci, motivați fiind de decizia Curții Supreme de Justiție care îl condamna la 18 ani de pușcărie pentru mineriada din septembrie 1991.

Cu puțin timp înainte, în ianuarie 1999, la a cincea mineriadă, convoiul ortacilor pornit spre București fusese întrerupt în urma unor negocieri încheiate în favoarea cererilor minerilor.

La a șasea mineriadă, Miron Cozma plănuia parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii de la acea vreme. Grupurile de mineri s-au urcat în 50 de autobuze în zorii zilei de 16 februarie.

Protestatarii au trecut de primul baraj al forțelor de ordine, aflat în dreptul localității Brădești, județul Dolj. La ora 5 dimineața, marșul a fost oprit de către forțele de ordine la Stoenești, județul Olt. Minerii au fost atacați cu grenade lacrimogene și loviți violent. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum și arestat, împreună cu 500 de mineri, la ora 09.00, în aceeași zi.

Liderul minerilor și locotenenții săi au fost capturați, Miron Cozma fiind dus la închisoarea Rahova pentru a-și ispăși pedeapsa.

Fostul lider din Valea Jiului a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei. Noul președinte de la acea vreme, Traian Băsescu, a spus că această anulare de grațiere a fost un succes al societății civile, al democrațiilor europene și al Statelor Unite, care au protestat vehement.

Cu toate acestea, Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel București.

În septembrie 2005 a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 10 ani de închisoare pentru Mineriada din ianuarie 1999.

Toate sentințele s-au suprapus, în așa fel încât, din iunie 2006 a fost condamnat la o pedeapsă de 13 luni în închisoare.

Eliberat din închisoare în 2007

Pe 2 iunie 2006 cererea lui Miron Cozma de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă de către Comisia Penitenciarului Rahova. Un tribunal din București a respins 2 săptămâni mai târziu recursul său împotriva deciziei.

Miron Cozma a fost eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007, primind însă restricție de intrare în Petroșani sau București. După ce a părăsit Rahova, a zburat la Timișoara.

La 13 iunie 2017 a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alții, pentru Mineriada din iunie 1990, sub acuzația comiterii de infracțiuni contra umanității. În data de 10 decembrie 2020 instanța a decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului .

Cel mai controversat miner

Miron Cozma, în vârstă de 68 de ani, fost lider al minerilor din Valea Jiului, a devenit cunoscut la mineriada pe care a condus-o în 1991 când a dat jos guvernul lui Petre Roman. În 1999 a condus o altă serie de proteste ale minerilor împotriva guvernului lui Radu Vasile, după anunțarea intenției de a închide minele neprofitabile. Cozma este cel mai controversat miner, care deși a fost condamnat pentru faptele sale, a rămas la fel de respectat de către mineri.

Cozma este una dintre cele contestate figuri publice din România, fiind considerat responsabil de moartea mai multor persoane în cadrul incidentelor din timpul mineriadelor.

Născut pe 13 decembrie 1954, în Derna, Bihor, el este de profesie subinginer minier. Având o cultură generală vastă și o inteligență sclipitoare, Miron Cozma a devenit cunoscut după ce i-a adus la București pe minerii din Valea Jiului, în 1991. El a fost supranumit Luceafărul huilei când a declarat că scrie şi citeşte poezii în celula din penitenciar.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”