Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”

Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”

În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.

După parada de 23 August românii se puteau retrage să petreacă FOTO: arhiva

După parada de 23 August românii se puteau retrage să petreacă FOTO: arhiva

Despre Nicolae și Elena Ceaușescu se știe că, în ciuda faptului că puteau avea pe masă orice și-ar fi dorit, la marile sărbători preferau mâncare tradițională. „Adevărul” publica, în ediția din 4 ianuarie 1990, în facsimil, meniul din ziua de 23 august 1989, fiind, practic, ultima masă festivă de Ziua Națională de care au avut parte tovarășul Nicolae Ceaușescu și tovarășa Elena Ceaușescu, cei doi fiind executați în 25 decembrie 1989.

Din textul care îl însoțește se înțelege și revolta celor nevoiți să facă eforturi uriașe pentru a pune pe masa celor dragi, din când în când, alimente pe care astăzi le avem din belșug la orice masă. „Citiți și recitiți cu atenție și vedeți huzurul nemăsurat”, îndemnau jurnaliștii.

„Ceea ce vedeți nu sunt recomandări culinare pentru o gospodină cu gusturi rafinate”

„Rația” lor – titra „Adevărul”, prezentându-le cititorilor meniul din 23 august 1989.

Cititorii noștri pot urmări în facsimilele de față ce au avut la masă dictatorii în ziua de 23 August, pe care cu toții am socotit-o ziua noastră națională, ziua în care tot românul avea dreptul să petreacă și să aibă masa îmdestulată. Ceea ce vedeți nu sunt recomandări culinare pentru o gospodină cu gusturi rafinate, doritoare de a pune în fața musafirilor tot ce e mai frumos și bun pe lume. Nu! Acesta este meniul pe care l-au avut la masă dictatorii și acoliții lor cei mai intimi când s-au retras în „casa țărănească” din complexul de vile din Snagov.

Parcurgând acest meniu, ne punem în situația multora dintre soțiile și mamele noastre, care stăteau o răbdare angelică la o coadă sau alta să cumpere... tacâmuri de pui, bineînțeles nu pentru a găti chifteluțe de pasăre ori ficăței de pasăre; să cumpere un pachet de carne de porc, mai mult grăsime, care nu se putea confunda cu un cotlet și un file de porc; să cumpere „pui” cărora, cu umor amar, le spuneam (fără să se supere admirabilii noștri interpreți de muzică populară) „frații Petreuș”, ce difereau ca de la cer la pământ de orătăniile care urmau să fie pe masa dictatorului la capitolul „fripturi asortate”.

Citiți și recitiți cu atenție și vedeți huzurul nemăsurat, vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile, în timp ce, cu bună știință și cu o diabilică perseverență, înfometau poporul. Cred că orice am spune în continuare despre cozonacii asortați, despre porumbul fiert și copt sau mai ales despre țuică, vădca , galbena de odobești ori cabernetul Sauvignon de Sîmburești ar fi de prisos. Vă lăsăm singuri să trageți concluziile” – este textul care însoțește documentul prezentat.

Iar bunătățile pregătite pentru masa președintelui chiar erau în măsură să stârnească revolta cititorilor, având în vedere varietatea. Pe lângă micii la grătar la care, de 23 August, ca și de 1 Mai, aveau acces și „oamenii muncii”, î n meniu regăsim mușchiul de vită, cotlet și file de porc, antricot și ficat de vită, greu accesibile românilor.

Iată ce se regăsea pe masa Ceaușeștilor:

Brânzeturi – crudități

Gustări: coșulețe cu legume; rulouri de vinete; ciuperci gratinate; salată de vinete; ardei gras cu salată; castraveți cu urdă și mărar; rulouri de șuncă cu salată.

Pescărie: șalău umplut cu legume; păstrăvi cu sos de roșii; crap la grătar.

Gustări calde: dovlecei parizieni; miel; chifteluțe de pasăre; ficăței; sarmale în foi de varză și salate în foi de viță.

Fripturi asortate: mușchi de vită; cotlet și file de porc; mici și pui la grătar; antricot și ficat de vită.

image

Garnituri: ghiveci gratinat; orez țărănesc; cartofi gofre.

Salate: asortate; ardei copți.

Desert: rulade cu fructe; plăcintă de casă cu brânză și fructe; parfait de fructe – înghețată asortată; cozonaci asortați; prăjitură de casă.

Fructe: piersici, mere, pere, prune; struguri albi și negri; pepeni galbeni și verzi; porumb fiert și copt.

Băuturi: țuică; vodcă; Galbenă Odobești; cabernet Sauvignon Sîmburești; Borsec.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…