Ultima lovitură americană la Kabul: New York Times contestă versiunea armatei

Ultima lovitură americană la Kabul: New York Times contestă versiunea armatei

Cotidianul New York Times (NYT) a publicat vineri o anchetă care contestă versiunea armatei americane în legătură cu ultima sa lovitură din Afganistan, indicând că este posibil să fi ucis nu un jihadist cu o maşină încărcată cu explozivi, ci un lucrător al unui ONG care transporta bidoane cu apă, notează AFP.

La 29 august, Statele Unite au distrus un vehicul la Kabul, într-o lovitură aeriană cu dronă , afirmând că "era încărcat cu explozivi" şi susţinând că ar fi dejucat o tentativă de atentat a grupării Stat Islamic (SI).

Familia şoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, a declarat pentru AFP, a doua zi după lovitură, că zece persoane, majoritatea copii, au fost ucise.

Potrivit cotidianului american, care se bazează pe imagini de la camerele de supraveghere şi interviuri, deplasările lui Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obişnuite.

NYT a indicat, de asemenea, pe baza filmărilor unei camere de supraveghere, că portbagajul maşinii era foarte probabil umplut cu bidoane de apă pe care bărbatul le aducea acasă.

Jurnalul a contestat, pe baza interviurilor cu experţi, versiunea armatei americane potrivit căreia lovitura ar fi provocat detonarea secundară a unor explozivilor depozitaţi în portbagajul vehiculului.

Întrebat despre dezvăluirile NYT, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că ancheta continuă şi a dat asigurări că "nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile".

Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS/EPA


"Lovitura s-a bazat pe o informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului", a spus el într-o scurtă declaraţie.

Atacul Statelor Unite a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI a declanşat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproximativ 100 de afgani, precum şi 13 membri ai serviciilor americane.

Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după douăzeci de ani de război, reaminteşte AFP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”