Uite un articol care merită citit. Cum au pierdut titanii japonezi supremația pe piața electronicelor

Uite un articol care merită citit. Cum au pierdut titanii japonezi supremația pe piața electronicelor

Numele companiilor japoneze erau odinioara sinonime cu industria electronicelor de larg consum.

Treptat, neputinta de a tine pasul cu noile tendinte de pe piata, birocratia corporativa, o serie de decizii neinspirate si de scandaluri rasunatoare le-au subrezit, iar astazi multe dintre ele nu mai atrag atentia decat prin problemele cu care se confrunta, scrie  CNN.

Toshiba

Pionier in sectorul laptopurilor, al televizoarelor si al altor electronice de consum, Toshiba este una dintre fostele mari companii japoneze pentru care anii de glorie par sa fi apus.

Dupa ce a pierdut teren in favoarea rivalilor din China si Coreea de Sud in industrii cheie, s-a indreptat catre sectorul energiei nucleare si a cumparat compania americana Westinghouse Electric.

Planurile i-au fost zadarnicite de un urias scandal contabil izbucnit in 2015.

In februarie, compania a anuntat ca repetatele amanari si depasiri de termene la divizia sa nucleara din SUA i-au cauzat pierderi de 6,3 miliarde de dolari. Westinghouse si-a cerut intrarea in faliment, iar Toshiba a avertizat ca propria sa supravietuire se afla sub semnul intrebarii.

Valoarea actiunilor sale a scazut cu peste 50% in cateva luni, iar compania isi vinde acum ravnita divizie de cipuri de memorie si alte active pentru a se mentine pe linia de plutire.

Sharp

Compania era faimoasa in anii '80 pentru produse precum calculatoare high-end, aparate video si casetofoane portabile. Ulterior, Sharp a pariat masiv pe televizoarele LCD si pe afisajul digital, insa aprecierea yenului si criza financiara globala au afectat puternic cererea.

Compania s-a aflat in pragul falimentului ani de zile, fiind salvata de banci in doua randuri. In 2015, a anuntat pierderi uriase si a desfiintat aproximativ 5.000 de locuri de munca la nivel global.

Anul trecut, a fost cumparata de producatorul taiwanez de electronice Foxconn, care asambleaza popularul iPhone.

Olympus

A inceput ca producator de microscoape si a ajuns lider pe segmentul camerelor foto si al echipamentelor medicale.

Practici contabile dubioase au aruncat insa compania in mijlocul unui scandal care i-a afectat serios imaginea.

In 2011, britanicul Michael Woodford a devenit primul CEO de origine straina al companiei. Curand, a descoperit ca declaratiile financiare fusesera falsificate de-a lungul timpului, frauda ridicandu-se la 1,7 miliarde de dolari.

Mai tarziu, Woodford a afirmat ca problemele de la Olympus au fost partial create de cultura de politete extrema din Japonia. Din respect pentru conducere, ani la randul, deciziile proaste de management nu au intampinat nicio opozitie.

Cu o noua echipa la conducere, compania a reusit o revenire remarcabila, in special datorita vanzarilor solide de dispozitive medicale.

Sanyo

A fost unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata electronicelor, cu propriul sau panou publicitar luminos (din 1978) la Piccadilly Circus, un important obiectiv turistic din Londra.

Compania a traversat o perioada dificila pe parcursul anilor 2000, pe fondul competitiei acerbe din China si Coreea de Sud, dar si al aprecierii yenului, iar in 2009 a fost preluata de Panasonic.

In 2011, panoul Sanyo din Piccadilly Circus s-a stins.






populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”