Uite un amănunt interesant...

Uite un amănunt interesant...

De fiecare dată când artileriștii ucraineni lovesc o țintă rusă, trebuie să mulțumească unei singure persoane: Elon Musk, cel mai avut om din lume.

Ei folosesc acum Starlink, un sistem de comunicații prin satelit deținut de SpaceX, compania lui Musk.

Atunci când planifică un contraatac sau un baraj de artilerie, soldații își sună superiorii pentru a primi ordine de ultim moment prin intermediul unor receptoare de satelit.

Nu este vorba doar de comunicații militare, relatează Politico. Oleksiy – care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – face parte din brigada mecanizată 93 din Ucraina și își anunță prietenii și familia că este în siguranță prin intermediul unor mesaje zilnice criptate prin satelit, după ce rețeaua locală de telefonie mobilă a fost întreruptă în urmă cu câteva săptămâni în timpul unor bombardamente intense.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări NATO au donat Ucrainei miliarde de dolari în echipament militar de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.

Dar Starlink de la Musk – bazat pe un grup de sateliți de dimensiuni mici care zboară până la 150 de kilometri deasupra Ucrainei și transmit acces la internet de mare viteză – a devenit un colac de salvare neașteptat, atât pe câmpul de luptă, cât și pentru populație.

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink pentru a lansa bombe asupra pozițiilor înaintate rusești. Locuitorii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu cei dragi prin intermediul sateliților criptați.

Volodimir Zelenski și-a actualizat în mod regulat milioanele de urmăritori din rețelele de socializare pe baza rețelei lui Musk și a organizat convorbiri Zoom cu politicieni globali, de la președintele american Joe Biden la liderul francez Emmanuel Macron.

Trupele ucrainene care au rezistat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au reușit să mențină legătura cu comandanții lor și chiar cu Zelenski – și să conducă interviuri video în direct cu jurnaliştii – pentru că aveau un sistem Starlink în fabrica asediată.

„Impactul strategic este că a distrus complet campania de informare a lui Vladimir Putin”, a declarat generalul de brigadă Steve Butow, director al portofoliului spațial la Defense Innovation Unit, avanpostul tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley. Ucraina deține peste 11.000 de stații Starlink.

Utilizarea atât în scop militar, cât și civil a Starlink a zădărnicit eforturile Rusiei de a izola Ucraina de lumea exterioară și i-a dat Kievului un avantaj nesperat în războiul cu Moscova. „Impactul strategic e uriaș, Starlink a distrus planurile lui Putin de a desfășura în Ucraina un război informațional”, a declarat pentru Politico generalul Steve Butow, director al avanpostului tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley. „Până astăzi, Putin nu a reușit să-l reducă la tăcere pe Zelenski, cum își propusese”.

11.000 de stații Starlink ajută armata Kievului

Implicarea rețelei de sateliți în conflictul din Ucraina este o demonstrație de forță care a atras atenția armatelor occidentale. Comandanții au fost impresionați de capacitatea companiei de a livra, în doar câteva zile, mii de stații satelit de dimensiunea unui rucsac în țara devastată de război și de a le menține online, în ciuda atacurilor din ce în ce mai sofisticate din partea hackerilor ruși.

„Avem peste 11.000 de stații Starlink care ne ajută în lupta noastră de zi cu zi pe toate fronturile”, a declarat Mihailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei. „Suntem pregătiți, chiar dacă nu există electricitate sau internet fix, ca prin generatoare care folosesc Starlink să reînnoim orice conexiune în Ucraina.”

Ucraina nu este singura țară care a văzut importanța comunicațiilor prin satelit în războiul care se desfășoară în Europa de Est.

Cu doar o oră înainte ca trupele ruse să-și lanseze asaltul la scară largă, în primele ore ale zilei de 24 februarie, Kremlinul a lovit cibernetic Viasat, un furnizor american de sateliți a cărui rețea era folosită de armata ucraineană pentru a comunica cu trupele din prima linie, potrivit rapoartelor serviciilor de informații din SUA, UE și Regatul Unit. Atacul cibernetic a paralizat comunicațiile militare ale țării și a eliminat, de asemenea, mii de alți utilizatori de internet din toată Europa. Acest eveniment a grăbit negocierile, care au pornit la începutul anului 2022, între Kiev și SpaceX pentru a aduce rețeaua de satelit în țară, potrivit declarațiilor făcute de patru oficiali familiarizați cu aceste discuții.

Înțelegerea dintre Ucraina și Elon Musk, „parafată” într-un mesaj pe Twitter

Guvernul lui Zelenski și-a dat seama repede că accesul la internet – atât pentru militari, cât și pentru civili – va fi esențial în războiul cu Rusia. Soldații aveau nevoie de o modalitate sigură de a păstra legătura în timpul conflictului armat, iar oficialii, de un mijloc de a arăta lumii întregi ce grozăvii fac rușii în Ucraina. SpaceX, al cărui obiectiv este să lanseze peste 40.000 de sateliți pe așa-numita orbită joasă a Pământului în următorii ani, a poziționat rapid aproximativ 50 de sateliți gata să fie utilizați în țara Ucraina. Dar birocrația, inclusiv aprobarea oficială a guvernului necesară pentru a porni sistemul, a încetinit lansarea. Apoi, Rusia a atacat. La două zile după invazie, pe 26 februarie, Fedorov, vicepremierul ucrainean care e și ministru al digitalizării, i-a cerut direct lui Musk, pe Twitter, să trimită urgent echipamente Starlink. După două zile, a apărut primul transport.

„Au postat pe Twitter-ul lui Elon și așa am activat conexiunea”, a declarat Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, în fața unei audiențe la Institutul de Tehnologie din California pe 7 martie, referitor la sosirea Starlink în Ucraina. „Asta a fost permisiunea noastră. Asta a fost scrisoarea ministrului. Un tweet.” Elon Musk a dat drumul conexiunii la Starlink după ce oficialii ucraineni i-au scris pe Twitter | Foto: Hepta De ce e important Starlink? Starlink nu este primul furnizor comercial de sateliți folosit pe câmpul de luptă. Armata Statelor Unite a folosit rețelele private în timpul Primului Război din Golf – o tactică ce a devenit un adevărat pilon în zonele de conflict la nivel global.

Ceea ce deosebește Starlink de alte servicii este capacitatea de a rezista atacurilor rușilor, potrivit declarațiilor date de trei oficiali militari, sub anonimat, pentru Politico, și celor făcute de cercetători care au studiat Starlink. Spre deosebire de sateliții tradiționali pe orbită înaltă, noua generație de sateliți pe orbită joasă se bazează pe mult mai mulți sateliți care lucrează într-o constelație. Această configurație face mai dificilă, dacă nu imposibilă, deconectarea, deoarece un atacator ar trebui să identifice toți sateliții deodată pentru a paraliza întregul sistem. De asemenea, Starlink este mai adaptabil decât alternativele, deoarece codul computerului fiecărui dispozitiv poate fi modificat rapid, ca răspuns la posibile atacuri cibernetice.

Luna trecută, Musk a spus că Kremlinul își „intensifică” atacurile cibernetice asupra rețelei sale, iar SpaceX și-a rescris în mod repetat codul pentru a rămâne cu un pas înaintea Rusiei.

Todd E. Humphreys, profesor la Universitatea din Texas, care a cercetat funcționarea interioară a Starlink și s-a consultat cu SpaceX și armata SUA, a spus că tehnologia de criptare a sistemului s-a dovedit, de asemenea, mai rezistentă decât se așteptau mulți. Împreună cu alte progrese tehnologice ale rețelei, inclusiv furnizarea de internet de mare viteză din spațiu, care rivalizează cu rețelele clasice, sistemul de sateliți al lui Musk reprezintă o schimbare importantă în modul în care sateliții pot fi implementați și utilizați în zonele de conflict. Nu toate echipamentele Starlink au sosit în Ucraina prin canale oficiale.

Alisa Kovalenko, care s-a alăturat armatei ucrainene după declanșarea invaziei și care acum luptă alături de Brigada 92 Mecanizată de lângă granița rusă din regiunea de nord Harkov, a primit o antenă parabolică și ca donație de la un grup de voluntari ucraineni, care au organizat o strângere de fonduri pentru a cumpăra sistemul pe care l-au livrat direct în prima linie. „Nu există o legătură pentru noi cu lumea exterioară fără Starlink”, a spus Kovalenko. „În ultimele săptămâni, nu am avut conexiuni mobile, pentru că ne-am mutat dintr-un oraș într-un sat. Era imposibil să apelezi cu orice rețea mobilă.”

Pentru Kovalenko, care e realizator de documentare, abilitatea de a păstra legătura cu aproape oricine din lume prin intermediul sistemului lui Elon Musk este mană cerească, chiar dacă e dificil să mențină echipamentul în siguranță și operațional, în mijlocul războiului în curs. „Dacă există bombardamente și trebuie să împachetezi repede și să fugi, tot e nevoie de timp să iei totul pentru Starlink”, a spus ea. „Trebuie să fii atent cu asta. Nu este ca o grămadă de haine pe care o poți arunca în mașină.”

În concluzie, Starlink – și utilizarea de către Ucraina a rețelei de sateliți, atât pentru militari, cât și pentru civili – a oferit Kievului o victorie extrem de necesară împotriva Moscovei într-un conflict care nu dă semne că se va încheia.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă