Uite pe unde sunt amplasate în București PROPRIETĂȚILE viitorului viceprimar Turcescu

Uite pe unde sunt amplasate în București PROPRIETĂȚILE viitorului viceprimar Turcescu

După ani buni de carieră în presă și alți ani, mai tulburi, în care și-a turnat cenușă în cap pentru tot felul de înregimentări secrete ori și-a însușit un partizanat fără perdea în favoarea fostului președinte al României, Robert Turcescu a intrat în politică.

Acum trei luni, spre surprinderea generală, a fost anunțat candidat al PMP la Primăria Capitalei. Surpriza a fost repede depășită de o alta. Cea a declarației lui de avere. Turcescu este milionar în euro, au aflat foștii lui colegi de breaslă, înainte de a da vestea mai departe și a o întinde în toată țara, scrie  RISE Project într-o investigație despre averea lui Robert Turcescu.

Fostul realizator al emisiunii 100% are zeci de conturi bancare, acțiuni blue chips la Bursa de Valori Bucuresti și atât de multe apartamente, case și terenuri încât l-ar umple de treabă pe un agent imobiliar, dacă și-ar scoate bunurile la vânzare.

I-am căutat proprietățile din București – nu și pe cele din provincie – le-am fotografiat și am încercat să aflăm câți bani a dat pe ele.

Am găsit o colecție de case și terenuri strânse la întâmplare, cumpărate de cineva care făcea eforturi să cheltuiască niște venituri mari, nu de un investitor care urmărea o strategie bine pusă la punct.

Pe vremea când încă era o tânără stea a presei române, Turcescu a cumpărat, unul după altul, apartamente cu suprafețe mici, cât cutiile de chibrituri, în blocuri vechi din cartierele proletare.

Trăgând linie în 2008, anul în care s-a încheiat campania lui de achiziții imobiliare în București, Turcescu avea doar două locuințe mai generoase: o casă luată de la stat, la preț de chilipir, subvenționat de stat, printr-un program ANL și un apartament luat de la Robert Negoiță, în celebrele blocuri pe care acesta le-a ridicat făcând evaziune fiscală.

Mai jos, o descriere sumară a fiecărei proprietăți în parte și un scurt interviu cu Robert Turcescu. 

1. Bulevardul Ștefan cel Mare. În apropiere de Piața Muncii. Bloc ridicat în anii 1970-1980. La parter, două birouri notariale.

Turcescu a cumpărat aici o garsonieră de 37 de mp. Data tranzacției: decembrie 2003.

Vânzător: prima lui soție, Corina Ilie, de care a divorțat în același an.
Prețul plătit: 8.000 de euro.

2. Bulevardul Nicolae Grigorescu. Peste drum de Ștrandul Titan. Lângă Biserica Acoperământul Maicii Domnului.

Blocul, ridicat în 1967, cuprinde 260 de apartamente, dintre care 220 sunt garsoniere. Una dintre garsoniere, de 30 de mp, e a lui Turcescu. A cumpărat-o înaprilie 2004.

Prețul: necunoscut.

În 2004, la patru luni distanță după ce își cumpărase o garsonieră, Turcescu și-a mai luat una, într-un bloc din Titan.

3. Bulevardul Basarabia, aproape de Arena Națională, peste drum de parcul Național.

Un bloc construit în anii 1962, identic altora care mărginesc, clonate, aglomerația străzii.

În septembrie 2004, Turcescu a cumpărat aici un apartament cu două camere, de 44 de mp. Prețul plătit: 30.500 de euro. 

4. Strada Parcului, între Romexpo și cartierul Pajura. Ansamblu rezidențial construit de ANL, format din vile tip, lipite una de alta, cu curți minuscule.

În aprilie 2005, Turcescu a contractat aici o casă cu patru camere, dispusă pe două niveluri, în suprafață de 126 de mp. Patru ani mai târziu, a putut să se mute în ea.

Prețul, scris în contractul de construire: 69.300 de euro, cu tot cu TVA. Deși mai avea alte trei proprietăți, Turcescu a beneficiat de o subvenție guvernamentală de 10.150 de euro, la această achiziție.

Asta înseamnă că, propriu-zis, în rând cu ceilalți care au contractat vile de acest fel, el a plătit doar 59.150 de euro la cumpărarea casei, o sumă ridicol de mică pentru amplasamentul cartierului, suprafața utilă a locuinței și prețurile acelor ani. În prețul acesta, a intrat și amenajarea unui garaj subteran.

Subvenția de care Turcescu și cei aflați în aceeași situație au beneficiat fusese legiferată de Guvernul Năstase, în 2002, și era destinată tuturor clienților ANL care nu mai primiseră ajutoare de stat pentru achiziționarea altor case.

Datele cartierului ANL din Strada Parcului

Cartierul ANL din Strada Parcului a fost ridicat pe un teren public de 3,6 hectare, transferat gratuit către Agenția Națională pentru Locuințe, prin ordonanță de urgență, de Guvernul Năstase. 
Cartierul e format din 124 de vile cu un etaj, cu suprafețe utile cuprinse între 91 și 170 de mp.

Cea mai ieftină vilă vândută de ANL aici a costat 52.700 de euro. Cea mai scumpă, 93.000 de euro, cu tot cu TVA – potrivit datelor pe care ANL le-a transmis RISE Project.

Profitul pe care ANL l-a obținut în urma dezvoltării acestui cartier a fost de doar 272.000 de euro.

În 2011, un site imobiliar publica următoarea ofertă: casă cu șase camere în acest cartier, modelul cel mai spațios, de 170 de mp, de vânzare cu 298.000 de euro. 

Asta însemna că ANL a dat imobilele din acest ansamblu rezidențial atât de ieftin încât un singur cumpărător, vânzându-și vila mai departe, putea obține un profit apropiat celui obținut de stat la întreg proiectul. 

5. Strada Viscolului, periferie. 15 minute de mers de la stația de metrou Păcii. Bucureștiul se rarefiază, pierzându-se pe niște câmpuri pătate cu case și blocuri.

Dezvoltările imobiliare au luat-o înaintea orașului la periferia vestică a Capitalei, acolo unde Turcescu deține un teren de 1.800 de mp.
Pe stâlpii de telegraf ai unui drum chinuit, cineva promite recompense în cazul găsirii unei pisici dispărute.

Dorul după micuțul animal, pozat din față și profil, e printre puținele semne apăsate de civilizație.

Infrastructura orașului, abia vizibilă, se zbate încă să câștige lupta cu  bălăriile pe care se sprijină linia orizontului.

Turcescu are un teren de 1.800 de mp, aproape pătrat, înconjurat cu plasă de sârmă și acoperit de o iarbă înaltă.

L-a cumpărat în martie 2007 și l-a lăsat așa, zece ani, ca pe un loz imobiliar cu șanse neclare.

Prețul plătit: 199.000 de euro.

6. Șoseaua Vitan-Bârzești. Margine de București, aproape de morga orașului. Lângă enormul hotel RIN, cel mai mare dinCapitală, Robert Negoiță, azi, primar al sectorului 3, a ridicat două blocuri.

Cel mai spațios apartament al lui Turcescu se găsește în blocurile pe care Robert Negoiță le-a lipit de RIN Grand Hotel.
Le-a construit și le-a vândut în nume personal, fără să plătească TVA.

Sunt două dintre blocurile de pe urma cărora ANAF i-a calculat datorii la stat – TVA restant, dobânzi și penalități – de 50 de milioane de euro, plasându-l în fruntea celor mai îndatorate persoane fizice din România.

Pentru felul în care a ocolit fiscul, la aceste dezvoltări imobiliare, Negoiță a și fost trimis în judecată de DNA, în această primăvară, fiind acuzat de evaziune fiscală.

Aici, lângă hotelul RIN, Turcescu a cumpărat de la el un apartament cu trei camere, în suprafață de 96 de mp.

Data tranzacției: februarie 2008. Prețul plătit: 115.000 de euro.

Lipsesc din lista de mai sus un apartament, două terenuri agricole și unul intravilan din Argeș și câte un teren intravilan din Tulcea și Ilfov – si ele proprietăți declarate de Robert Turcescu.

Citește materialul INTEGRAL pe RISE Project












Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare