Uite o idee care pare interesantă...

Uite o idee care pare interesantă...

”Bocancul în gură” dat de Austria țării noastre în chestiunea Schengen, vorba lui Ion Cristoiu, ne-a trezit la realitatea crudă a geopoliticii cinice a marilor puteri. Reacția noastră, ca români, trebuie să fie fermă, democratică și demnă, dar nu isterică. Trebuie renegociate contractele pe energie, lemn, petrol, gaze și minerale, dar și pachetele turistice cu companiile austriece.

Românii pot să meargă la schi și să vadă Munții Alpi și în Italia, Elveția sau Germania. OMV Petrom trebuie naționalizat, iar furnizarea cu lemn românesc către Kronospan trebuie oprită, cu celeritate printr-un nou cadru legal votat în parlament. Clasa politică austriacă trebuie să înțeleagă că nu poate face jocul Rusiei în Uniunea Europeană împotriva României și Bruxellului fără să plătească costul piperat. Dacă Bruxellul, Comisia Europeană, Parlamentul European și 26 de țări spun că România să intre în Schengen, iar tu, ca și cancelar austriac, spui nu ca să-i faci pe plac lui Putin, ca UE să nu aibă granițe la Marea Neagră cu Rusia, atunci trebuie să plătești costul.

Austria trebuie sancționată de Bruxelles pentru că a devenit ”calul troian” al Moscovei în Europa unită. Chiar excluderea, pe viitor, a acestei țări, dacă nu-și schimbă opțiunea anti-europeană, ar fi o soluție. Nu se poate construi unitatea și coeziunea europeană, cu fidelii executanți ai Moscovei, în interiorul granițelor UE.

Pe de altă parte, nu sunt de acord cu Dacian Cioloș, care într-o declaratie dă vina oarecum tot pe români, pentru faptul că nu am intrat în Schengen. Bruxellul, Comisia European, Parlamentul European, plus 26 de țări, au spus că eram pregătiți tehnic pentru Schengen, dar politicianul Plus dă vina tot pe victimă, ca să facă pe plac Vienei, care e devenit vectorul Moscovei în UE? E ca și cum ai da vina pe iobagi, nu pe nobili pentru iobăgie sau pe scavi nu pe stăpânii de sclavi pentru sclavie și să-i faci vinovați pe sclavii de culoare, nu pe negustorii de sclavi, pentru comerțul cu sclavi. Ciudată opțiune au unii politicieni români, care doresc să rămână slugi până la capăt.

E adevărat, că viitoarea intrare în Schengen a României, în viziunea celor mai buni analiști, ar fi anul 2026, în cel mai bun caz. Poate cum decurg problemele în UE, lovită în interior de Austria, țară pilot a intereselor Moscovei, poate nu vom mai intra niciodată, transportatorii români și economia noastră pierzând peste 200 milioane euro pe lună. Ca urmare trebuie să găsim soluții alternative pentru Schengen.

Să procedăm ca în perioada interbelică și să facem o nouă Mică Înțelegere pe plan regional între România și Bulgaria. Consider că ar fi o alternativă economică viabilă și pentru dezvoltarea turismului în regiune. Mai ușor vom merge în Grecia dacă facem noul spațiu Schengen. Cetățenii din Bulgaria sunt în favoarea înființării unui mic Schengen împreună cu România. Chiar dacă bulgarii aveau oarecare îndoieli cu privire șansele țării lor de a intra în Schengen, votul negativ dat de Austria și Olanda a produs mare supărare la Sofia. Oamenii de rând sunt de părere că Bulgaria este privită ca o țară de mâna a doua. Ziarul Fakti a lansat chiar un sondaj inedit.

La întrebarea dacă ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România, după refuzul intrării în Schengen, 67% dintre respondeți sunt de acord cu o asemenea măsură, 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă.„Să desființăm podul, cât timp ne vor mai ține ocupați cu gogoașa Schengen“ sau „ipocriții europeni ne consideră o țară de mâna a doua“, sunt doar câteva din comentariile celor care au participat la acest sondaj.

Desființarea vămilor de la frontiera româno-bulgare de pe Dunăre ar fi o soluție de a se fluidiza comerțul, economia și turismul în zonă. Transportatorii români și bulgari nu vor mai sta la Calafat și Giurgiu pe pod ore întregi, iar turiștii români vor ajunge mai ușor pe litoralul bulgăresc sau grecesc. Crearea unui mic și nou spațiu Schengen între România și Bulgaria ar fi o soluție regională care ar duce la dezvoltarea economiei în regiunea Balcanilor și ar fi un răspuns inteligent la politica antieuropeană a Austriei, care mai nou are capitala la Moscova?

Ionuț Țene/ napocanews.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!