UE/NATO: Polonia devine o 'naţiune cadru' la Eurocorps

UE/NATO: Polonia devine o 'naţiune cadru' la Eurocorps

Polonia a sărbătorit marţi accederea la rangul de "naţiune cadru" la Eurocorps, marcând consolidarea implicării sale în acest corp de armată european de reacţie rapidă cu sediul la Strasbourg, relatează France Presse.

Până acum "naţiune asociată" la Eurocorps de la aderarea ei în 2002, Polonia s-a alăturat duminică Franţei, Germaniei, Spaniei, Belgiei şi Luxemburgului în grupul naţiunilor cadru.

"Eurocorps este un element important al arhitecturii de comandă şi control pentru aliaţii Atlanticului de Nord şi UE", a declarat ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, în cadrul ceremoniei organizate marţi la Strasbourg şi în timpul căreia drapelul Poloniei a fost ridicat alături de cele ale altor cinci naţiuni cadru, în acordurile imnului naţional polonez.

El a anunţat că Varşovia intenţionează să dubleze numărul contingentului său în cadrul corpului, care numără în prezent 60 de soldaţi. Un general polonez va prelua de asemenea comanda prin rotaţie a Eurocorps din 2023.

"Faptul că Polonia a atins rangul de naţiune cadru aduce o întărire materială şi umană binevenită statului major, care ne va întări capacităţile", a salutat generalul belgian Peter Devogelaere, actual comandant al Eurocorps.

Creat în 1992, Eurocorps este un corp de armată unic ce regrupează o mie de soldaţi din şase ţări membre cunoscute drept "naţiuni cadru" (Franţa, Germania, Spania, Belgia, Luxemburg şi acum Polonia), care finanţează şi administrează organizaţia.

Mai multe "naţiuni asociate" (Grecia, Turcia, Italia, România şi Austria) susţin de asemenea Eurocorps, furnizând ofiţeri în statul major.

Acest corp, a cărui misiune este să dirijeze şi să coordoneze operaţiuni multinaţionale la scară largă în numele UE şi NATO, poate comanda până la 60.000 de soldaţi ai forţelor terestre. În prezent, corpul conduce pentru UE un contingent de soldaţi în Republica Centrafricană.

Eurocorps are sediul la Strasbourg, un oraş ce simbolizează reconcilierea franco-germană şi construcţia europeană. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…