UE vrea implementarea săptămânii de lucru de 4 zile

UE vrea implementarea săptămânii de lucru de 4 zile

Uniunea Europeană (UE) ar trebui să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit. El crede că o astfel de inițiativă avansează progresiv, deoarece generațiile mai tinere au o altă viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală.

Programul de lucru cu patru zile lucrătoare ar putea deveni realitate / Foto: Arhivă

Programul de lucru cu patru zile lucrătoare ar putea deveni realitate / Foto: Arhivă

Comisarul a adăugat că „nu există o poziție comună“ în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată, dar se poate ajunge la un acord între partenerii sociali.

În acest sens, a oferit exemplu Germania, unde sindicatele solicită implementarea programului de lucru cu 4 zile pe săptămână și tot mai multe companii o văd ca pe o posibilitate de a recruta noi angajați , mai ales în sectorul transporturilor, unde există probleme. „Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive“, a spus el. Pentru UE, cea mai mare problemă nu este șomajul, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă. „Într-adevăr, multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare“, a mai adăugat el.

În România, părerile sunt împărțite

Săptămâna de lucru de 4 zile este văzută cu ochi buni și la noi, potrivit unui studiu BestJobs. Potrivit acestuia, 80% dintre angajații din țară își doresc să lucreze astfel, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, pentru a avea 40 de ore de muncă/săptămână, conform legii. Există și nemulțumiți.

Astfel că, 41% dintre respondenți cred că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina treaba mai repede. Și angajatorii sunt sceptici, astfel că 40% dintre ei se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și implicit productivitatea.

Andreea Nichifor, partener și Senior Recruiter/HR Consultant al FOX EXPERT, susține că sistemul cu 4 zile lucrătoare pe săptămână ar putea dinamiza piața muncii, dar atrage atenția asupra unor probleme care trebuie avute neapărat în vedere la adoptarea unui astfel de program cu mai puține zile lucrătoare: „În implementarea unui program de lucru de 4 zile pe săptămână, cât și în munca hibrid sau remote, atât angajații, cât și angajatorii trebuie să țină seama de productivitatea și conștiinciozitatea angajaților, precum și de existența unor programe eficiente de monitorizare a acestei productivități de către companie. În plus, nu toate profesiile sunt potrivite acestui sistem“. Tot ea spune că programul a fost implementat în alte țări, iar concluziile sunt pozitive, dar subliniază că acesta trebuie perceput ca pe un „beneficiu oferit de angajatori și nu instaurat ca un drept al angajaților, iar pe de altă parte, trebuie înțeles de către angajați că reducerea săptămânii de muncă poate însemna un ritm mai intens de lucru pentru ei și nu un volum mai mic de activitate“.

În ce țări a fost implementat proiectul

În Portugalia, în cadrul „Agendei Muncii Decente“, este planificat un proiect-pilot pentru a testa săptămâna de 4 zile în mod voluntar și fără o reducere a salariului. La bilanțul primei faze a acestui proiect-pilot, dezvăluit în martie, s-a anunțat că în cea de-a doua fază a programului de punere în aplicare a săptămânii de 4 zile sunt interesate 46 de întreprinderi dintr-un total de 99.

Majoritatea celor 46 de companii rămase în acest proiect guvernamental au până la zece angajați, iar cinci au peste 1.000 de salariați. Principalele domenii de activitate ale companiilor din faza a doua a proiectului sunt consultanţa, ştiinţa, tehnica şi activităţi similare (40%), educaţia, informarea şi comunicarea (câte 15%).

Islanda poate fi considerată pionieră în implementarea acestui program de lucru. Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai amplu proiect-pilot din lume privind o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la 40 de ore, cât era în mod tradițional), fără a solicita o reducere corespunzătoare a salariilor. Peste 90% din populația Islandei lucrează acum pe posturi cu program redus, ceea ce a dus la îmbunătățirea calității vieții islandezilor.

Și în Marea Britanie programul privind săptămâna de lucru de 4 zile a avut un mare succes, astfel că majoritatea firmelor spun că nu se vor întoarce la programul normal de lucru. În noiembrie anul trecut, Belgia a implementat prin lege opțiunea ca angajații să ceară să lucreze 4 zile pe săptămână, însă aceasta presupune ca angajații să lucreze tot cele 38 de ore cerute prin lege, doar condensate în patru zile în loc de cinci, astfel că nici angajații și nici angajatorii nu sunt încântați de propunere. Nici în Suedia nu a fost prea popular acest program. Deși studiul, efectuat în unitatea ortopedică a unui spital în 2015, a avut rezultate foarte pozitive, publicul s-a împotrivit cheltuielii necesare pentru a implementa modelul la scară largă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…