UE și SUA iau în calcul să finanțeze menținerea Starlink în Ucraina: Ce determină această inițiativă

UE și SUA iau în calcul să finanțeze menținerea Starlink în Ucraina: Ce determină această inițiativă

Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite nu au încredere în Elon Musk și plănuiesc să finanțeze activitatea Starlink Internet în Ucraina.

Militar ucrainean folosind serviciul Starlink FOTO Twitter

Militar ucrainean folosind serviciul Starlink FOTO Twitter

Statele membre UE discută despre posibilitatea de a plăti pentru accesul Ucrainei la serviciile de internet ale Starlink, care sunt vitale pentru țara vecină în contextul agresiunii militare rusești. Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a vorbit despre un plan în acest sens într-un interviu acordat pentru Politico. Acest plan s-ar afla într-un stadiu incipient.

Inițiativa survine în urma avertismentelor lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, că societatea sa de rachete SpaceX nu ar intenționa să plătească la nesfârșit pentru menținerea Starlink în mod gratuit la dispoziția Ucrainei și ar lua în calcul să trimită factura la administrația SUA.

Între timp, Musk a declarat că s-a răzgândit și va continua să finanțeze serviciul. „La naiba cu asta! Chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris el pe contul său de Twitter.

Cu toate acestea, Elon Musk a lăsat loc incertitudinii, existând riscul deconectării bruște a Ucrainei de la un sistem important de telecomunicații, care joacă un rol vital în contraofensiva armată lansată împotriva rușilor în vederea eliberării întregii țări, dar și pentru păstrarea comunicării prin intermediul rețelelor conectate la internet.

„Accesul ucrainenilor la internet nu ar trebui să rămână în mâinile unei persoane influente care s-ar putea trezi într-o zi să spună: <<Nu mai vreau să fac asta, gata>>”, a declarat Landsbergis.

„M-am gândit că este probabil mult mai bine să fie un acord contractual între, să spunem, o coaliție de țări care ar putea cumpăra un serviciu de la Elon Musk, serviciul Starlink, și să îl furnizeze ucrainenilor”, a adăugat el.

Potrivit lui Landsbergis, subiectul a făcut parte din agenda de discuții de la reuniunea de luni a celor 27 de miniștri de Externe din UE.

Totodată, Pentagonul ia în calcul de asemenea posibilitatea de a plăti pentru funcționarea rețelei Starlink în Ucraina. Finanțarea ar fi asigurată din fondurile Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei, menită să ofere sprijin continuu armatei ucrainene în fața invaziei ruse.

Potrivit Politico, un oficial care a participat la discuțiile organizate pe această temă la Pentagon a declarat că nu există nicio certitudine că Elon Musk poate fi de încredere. Tocmai acest lucru a determinat Pentagonul să caute o modalitate de a menține Starlink în funcțiune sau de a atrage un alte furnizor din domeniu în Ucraina.

Anterior, Elon Musk a propus un fel de plan pentru încheierea războiului din Ucraina, sugerând inclusiv concesii teritoriale. Această propunere a provocat un val de indignare în societatea ucraineană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?