UE reaminteşte că SUA nu pot modifica formatul viitorului summit al G7, în aşa fel încât să participe şi Rusia
Preşedinţia americană a G7 nu poate modifica formatul viitorului summit, a subliniat marţi şeful diplomaţiei europene după anunţul lui Donald Trump, care doreşte să invite şi alte ţări, printre care şi Rusia, relatează AFP.
Preşedintele american a anunţat sâmbătă amânarea summitului G7 prevăzut pentru luna iunie în SUA, din cauza pandemiei de COVID-19, şi a spus că formatul său actual este "depăşit".
Susţinător al unei reintegrări a Moscovei, Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a invita alte ţări, printre care şi Rusia, să participe la summit, a cărui dată nu a fost încă stabilită.
"Preşedinţia G7 are prerogative. SUA pot lansa invitaţii punctuale, care să reflecte priorităţi, dar schimbarea formatului nu este o prerogativă a preşedinţiei", a declarat spaniolul Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.
G7 îi reuneşte pe liderii SUA, Regatului Unit, Germaniei, Franţei, Italiei, Canadei şi Japoniei. Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European reprezintă celelalte ţări ale UE la aceste summituri.
Rusia a fost exclusă din formatul G8 în 2014, după anexarea Crimeei ucrainene, denunţată ca "ilegală" de occidentali.
"Schimbarea formatului, care a trecut de la G8 la G7, este rezultatul unei alegeri a Rusiei", a reamintit Josep Borrell.
"Declaraţia de la Haga din 2014 explică circumstanţele schimbării de format şi precizează condiţiile pentru o revenire la fostul format al G8", a subliniat el.
"Ne suspendăm participarea noastră la G8 până când Rusia îşi va schimba poziţia şi contextul se pretează la o nouă dezbatere constructivă în cadrul G8", au anunţat atunci liderii G7. "Nu este cazul în prezent", a estimat Josep Borrell.
O revenire la formatul G8 nu este posibilă fără asentimentul celorlalţi membri. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus luni orice participare a Rusiei la viitorul summit.AGERPRES