UE: Polonia criticată din nou în legătură cu statul de drept
Polonia a fost nevoită să se explice marţi în faţa miniştrilor afacerilor europene cu privire la conflictul care o opune Bruxellesului legat de independenţa judecătorilor şi nerespectarea deciziilor justiţiei europene, scrie AFP.
Audierea ministrului polonez al afacerilor europene, Konrad Szymanski, a avut loc în timp ce preşedintele Andrzej Duda a anunţat un proiect de lege pentru desfiinţarea Camerei disciplinare a Curţii Supreme, un organism acuzat de Bruxelles că subminează independenţa judecătorilor.
Polonia a fost condamnată la sancţiuni financiare zilnice pentru ignorarea unui ordin din iulie al Curţii de Justiţie a UE (CJUE) de a înceta activităţile camerei disciplinare. Aceste penalităţi se ridică în prezent la 111 milioane de euro, a căror plată Comisia Europeană o solicită Varşoviei, a precizat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.
Varşovia a mai fost sancţionată financiar pentru nerespectarea unei hotărâri a CJUE privind închiderea unei mine de cărbune, iar Comisia va deduce penalităţi de aproximativ 30 de milioane de euro din fondurile UE destinate Poloniei.
Ministrul polonez a fost audiat de colegii săi în cadrul unei proceduri de sancţiuni (Articolul 7), care poate duce la privarea unui stat de dreptul său de vot în Consiliu în cazul unei încălcări a valorilor UE, angajată în 2017, dar care stagnează. Aceasta a fost a cincea audiere în dosar.
Aceeaşi procedură vizează şi Ungaria, iar preşedinţia franceză a Consiliului UE a prevăzut să organizeze o audiere pentru Budapesta în mai, după alegerile generale care au loc în aprilie în această ţară.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, urmează să viziteze Varşovia şi Budapesta la sfârşitul săptămânii.
Vicepreşedintele Comisiei Vera Jourova, împreună cu Didier Reynders, au expus în cursul audierii evaluarea executivului european asupra situaţiei din Polonia, spunând că, "în general", "preocupările serioase" au rămas.
"Astăzi am informat Consiliul cu privire la evoluţiile din trei domenii: Curtea Constituţională, Consiliul naţional al magistraturii, precum şi camera disciplinară şi regimul disciplinar" al judecătorilor, a spus ea. Aceste instanţe sunt acuzate că nu sunt suficient de independente de puterea politică.
Ea a apreciat ca o "etapă pozitivă" propunerile de reformă din Polonia privind regimul disciplinar. Dar "ceea ce va conta va fi domeniul de aplicare şi conţinutul legislaţiei care va fi adoptată de Parlament", a subliniat Vera Jourova.
Desfiinţarea camerei disciplinare este o condiţie pusă de Comisie pentru validarea planului polonez de redresare post-COVID-19, blocat în prezent ca şi cel al Ungariei.
Aceste două state sunt ameninţate şi de un mecanism, validat săptămâna trecută de CJUE, care face posibilă privarea de fonduri europene a ţărilor în care sunt observate încălcări ale statului de drept afectând bugetul UE. AGERPRES