UE nu mai cumpără bunuri din Marea Britanie. Economiștii avertizează: „Efectele negative ale Brexitului s-au intensificat”

UE nu mai cumpără bunuri din Marea Britanie. Economiștii avertizează: „Efectele negative ale Brexitului s-au intensificat”

Economiștii au avertizat că birocrația impusă de Brexit întreprinderilor britanice a provocat o scădere a comerțului cu bunuri între Regatul Unit și UE, iar problema se agravează.

Brexit FOTO Shutterstock (Arhivă)

Brexit FOTO Shutterstock (Arhivă)

Concluziile unui raport al Aston University Business School din Birmingham, care acoperă perioada de trei ani de la semnarea acordului comercial Brexit, arată că valoarea exporturilor de bunuri din Regatul Unit către UE a scăzut cu 27 %, iar cea a bunurilor de import cu 32 %.

Cu toate acestea, exporturile de bunuri din tutun, căi ferate și aeronave au crescut, scrie bbc.com.

Raportul a constatat, de asemenea, că varietatea bunurilor exportate a scăzut, cu 1.645 mai puține tipuri de produse britanice exportate în fiecare țară din UE.

Raportul nu include sectorul serviciilor, care a avut o performanță mai bună decât se așteptau mulți experți de la Brexit.

Autorii au declarat că a existat o „înrăutățire vizibilă a comerțului UE-Marea Britanie în 2023”.

„Efectele negative ale acordului comercial s-au intensificat în timp, anul 2023 prezentând scăderi comerciale mai pronunțate decât anii anteriori”, au adăugat autorii.

Agricultorii, producătorii de îmbrăcăminte și producătorii de lemn și hârtie au fost printre industriile cele mai afectate, valoarea exporturilor UE ale multor subsectoare scăzând cu mai mult de jumătate.

Cea mai mare scădere a valorii exporturilor a fost înregistrată în sectorul fructelor comestibile și al nucilor, care a scăzut cu 73,5%.

Comerțul cu țările mai mici și mai îndepărtate din UE a fost cel mai afectat, în timp ce comerțul cu țările mai mari și mai apropiate a fost cel mai puțin afectat.

Autorii au declarat că mulți producători britanici mai mici au renunțat să mai exporte cantități mici către unele țări din UE de la crearea multor forme de birocrație comercială post-Brexit sau bariere netarifare.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru BBC că „va depune eforturi pentru a îmbunătăți relația noastră comercială și de investiții cu UE și pentru a elimina barierele comerciale inutile, recunoscând în același timp că nu va exista nicio revenire la piața unică, uniunea vamală sau libertatea de circulație”.

În cadrul recentelor întâlniri cu guvernul, reprezentanții mediului de afaceri au fost invitați să contribuie cu primele idei privind „resetarea” relației comerciale cu UE, cu accent pe „securitatea economică”.

Este puțin probabil să se înregistreze progrese până anul viitor , când noua Comisie Europeană va fi bine stabilită, iar Regatul Unit va finaliza noile strategii industriale și comerciale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Un cutremur de 5.1 grade pe scara Richter a zguduit România