UE îndeamnă Irlanda şi România să comunice măsurile de transpunere a normelor UE de combatere a fraudelor vizând bugetul Uniunii
Comisia Europeană a decis, joi, să trimită avize motivate Irlandei şi României din cauza neîndeplinirii obligaţiei de a comunica transpunerea normelor UE în legislaţia lor naţională de combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal ["Directiva PIF" (UE) 2017/1371], informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement. Comisia Europeană a deschis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor trimiţând câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei şi României în septembrie 2019.
În urma avizelor motivate trimise joi, statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Executivul comunitar subliniată că statele membre trebuiau să informeze Comisia până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a Directivei UE 2017/1371. Aceste norme cresc nivelul de protecţie a bugetului UE prin armonizarea definiţiilor, a sancţiunilor şi a perioadelor de limitare ale infracţiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii. De asemenea, directiva pune bazele competenţei materiale a Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal şi va obţine sancţionarea acestor infracţiuni.
La finele lunii octombrie, Ministerul Justiţiei a anunţat că proiectul de lege privind instituirea Parchetului European (EPPO) în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern. AGERPRES (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)