UE ia în considerare să antreneze soldați în Ucraina. Germania avertizează împotriva riscurilor

UE ia în considerare să antreneze soldați în Ucraina. Germania avertizează împotriva riscurilor

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare instruirea soldaților în Ucraina „dacă vor fi îndeplinite condițiile politice și operaționale necesare”, conform unui document al Serviciului European de Acțiune Externă

UE ar putea să antreneze soldați pe teritoriul Ucrainei FOTO Arhivă

UE ar putea să antreneze soldați pe teritoriul Ucrainei FOTO Arhivă

„Ar fi necesară o analiză mai detaliată și mai cuprinzătoare pentru a evalua pe deplin riscurile și posibilele măsuri de atenuare, precum și avantajele politice și operaționale ale desfășurării unor activități de instruire pe teritoriul ucrainean”, se menționează în document, potrivit POLITICO .

Președintele francez Emmanuel Macron a fost deschis ideii de a instrui trupele în Ucraina, susținut de țări precum Lituania, însă altele, precum Germania, se tem că acest lucru ar escalada tensiunile cu Rusia și ar pune în pericol viața instructorilor occidentali trimiși în Ucraina devastată de război.

„Este foarte probabil ca o prezență militară a UE pe teritoriul ucrainean să fie percepută de Rusia ca o provocare,” se arată în document, adăugându-se că nu este „fezabil” ca UE să protejeze orice instructori trimiși în Ucraina.

Cererea de a instrui trupele în Ucraina vine din partea Kievului, documentul menționând că guvernul ucrainean consideră că „acest lucru este considerat mai rapid, mai rentabil și mai ușor din punct de vedere logistic. Alternativ, instruirea ar putea fi efectuată în țările vecine Ucrainei.”

Până acum, instruirea UE a avut loc în principal în Polonia și Germania. Până la sfârșitul verii, aproximativ 60.000 de ucraineni au trecut prin instruire.

Serviciul Europen de Acțiune Externă (SEAE) recomandă extinderea mandatului EUMAM, misiunea strategică de instruire a soldaților ucrainei, cu doi ani, până la 15 noiembrie 2026, și explorarea posibilității de a desfășura „instruiri mai aproape de granițele Ucrainei.”

Documentul a fost discutat de ambasadori în Comitetul Politic și de Securitate marți și se așteaptă să fie pe ordinea de zi când miniștrii de externe și de apărare se vor reuni mai târziu în această săptămână.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire epocală în Sarmizegetusa Regia: templul pictat al dacilor, dezvelit după două milenii

2 Blonda prezentă alături de șeful Telegram în momentul arestării sale în Franța a aprins imaginația internauților

3 O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16

4 Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foa…

5 Cine mai crede ca SUA n-ar merge până la capăt alături de Israel în orice conflict să se uite peste cifrele astea...