UE denunţă ''crimele de război'' comise de Rusia în Ucraina
Uniunea Europeană a condamnat joi "grave încălcări ale dreptului umanitar" şi "crime de război" comise de Rusia în Ucraina, conform unei declaraţii a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a subliniat că liderii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere pentru aceasta, potrivit France Presse.
"UE condamnă în termenii cei mai fermi forţele armate ruse şi pe conducătorii acestora care continuă să ţintească populaţia civilă şi infrastructuri civile ucrainene", menţionează Borrell într-un comunicat.
Teatrul din oraşul ucrainean Mariupol (sud-est) "a fost puternic bombardat miercuri , chiar dacă se ştia că serveşte drept adăpost pentru civili, inclusiv copii şi era clar marcat în acest sens", a denunţat el.
Potrivit Human Rights Watch, forţele ruse au atacat oraşul Mykolaiev (Nikolaiev) cu rachete cu muniţie cu fragmentaţie în trei atacuri distincte, se afirmă în comunicat.
"Astfel de atacuri deliberate împotriva civililor şi infrastructurilor civile sunt de toată ruşinea, condamnabile şi total inacceptabile. Acestea constituie încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar", denunţă Josep Borrell, apreciind că Moscova "poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acte de agresiune militară şi pentru toate distrugerile şi pierderile de vieţi omeneşti pe care le provoacă".
"Autorii acestor grave încălcări şi crime de război, precum şi conducătorii guvernamentali şi şefii militari vor fi traşi la răspundere", a avertizat şeful diplomaţiei europene.
Procurorul CPI a anunţat la 2 martie "deschiderea imediată" a unei anchete asupra situaţiei în Ucraina şi a posibilelor crime de război, după ce a primit unda verde din partea a 39 de state semnatare ale statutului CPI.
Preşedintele american Joe Biden l-a numit miercuri, pentru prima oară, drept "criminal de război" pe preşedintele rus Vladimir Putin . Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Departamentul de Stat american studiază în prezent calificarea juridică a "crimelor de război" comise de Rusia în Ucraina.
Săptămâna trecută, Josep Borrel calificase deja drept o "crimă de război odioasă" bombardamentul rusesc asupra unei clădiri ce adăpostea o maternitate şi un spital de pediatrie în Mariupol.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat atunci o "crimă de război", în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron calificase episodul drept un "act de război nedemn", notează AFP. AGERPRES