UE cumpără un radar pentru Republica Moldova. Rachetele rusești au trecut de mai multe ori prin spațiul aerian al țării

UE cumpără un radar pentru Republica Moldova. Rachetele rusești au trecut de mai multe ori prin spațiul aerian al țării

Uniunea Europeană va aloca 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, potrivit UE Observer, urmând să fie achiziționat un „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru supravegherea spațiului aerian al țării.

FOTO Arhivă Adevărul

FOTO Arhivă Adevărul

Uniunea Europeană urmează să atribuie încă 40 de milioane de euro pentru armata Moldovei, pe fondul dezvăluirilor cu privire la eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău, relatează UE Observer .

Achiziția vine după ce Rusia a lansat în mod repetat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a atinge ținte din Ucraina în ultimele luni, potrivit sursei citate.

Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru un „radar de supraveghere mobil la sol” pentru a ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian, iar restul va fi cheltuit pentru „vehicule tactice și pick-up ușoare de mare mobilitate”, „stivuitoare, autobuze și camioane”, „echipamente de comunicații” și hardware și software anti-hacking.

Banii vor veni de la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina, iar achizițiile vor fi gestionate de filiala de achiziții militare a Estoniei, Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare. a mai arătat sursa citată.

Potrivit unor surse UE citate de publicație, noii bani UE vor fi probabil conveniți luna aceasta sau luna viitoare și plătiți „destul de repede”.

Republica Moldova, alerte false cu bombă și dezvăluirea unui complot

Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase provocări în anul care s-a scurs de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, ultimele luni fiind marcate de proteste organizate de partidul pro-rus ȘOR, în timp ce Maia Sandu, președinta R. Moldova, a avertizat asupra unei tentative de lovitură de stat.

În contextul în care finalul săptămânii trecute a fost marcat de o serie de manifestații în masă și alerte false cu bombă, Igor Grosu , șeful Legislativului moldovean, susține că țara sa a asistat la o nouă tentativă de destabilizare în vederea schimbării puterii de la Chișinău și punerea Republicii Moldova la dispoziția Rusiei care vrea să o folosească în războiul contra Ucrainei.

De asemenea, duminică, 12 martie, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat că 182 de cetățeni străini, dar și 46 de mijloace de transport au primit refuz de intrare în Republica Moldova , printre aceștia fiind și un reprezentant al armatei private a lui Vladimir Putin.

Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, a transmis Poliția de frontieră a R. Moldova .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...