UE condamnă decizia ''regretabilă'' a Turciei de a prelungi misiunea de explorare gazieră în estul Mediteranei
Uniunea Europeană (UE) a condamnat miercuri decizia "regretabilă" a Turciei de a prelungi misiunea unei nave de explorare gazieră într-o zonă disputată cu Grecia în estul Mării Mediteraneene, informează AFP.
"Ultimele anunţuri de pe sistemul maritim de alertă Natvex privind continuarea activităţilor de prospectare de către Turcia în zone maritime ale Greciei şi Ciprului sunt regretabile, mai ales având în vedere încercările în curs la toate nivelurile pentru a crea un spaţiu de dialog", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell. "Această linie de conduită a creat şi mai multe tensiuni şi ură în regiune, în loc să contribuie la soluţii durabile", a deplâns el.
"Dialogul de bună credinţă şi abţinerea de la acţiuni unilaterale sunt elemente esenţiale pentru a ajunge la un mediu stabil şi sigur în estul Mediteranei şi pentru a dezvolta o relaţie de cooperare şi de interes reciproc între UE şi Turcia", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Desfăşurarea acestei nave, devenită simbol al apetitului gazier al Ankarei, a provocat în ultimele luni o escaladare a tensiunilor cu Atena. Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul internaţional prin efectuarea de prospecţii în interiorul frontierelor lor maritime în Marea Mediterană şi solicită sancţiuni europene împotriva Ankarei. Turcia susţine că are dreptul de a efectua cercetări energetice în aceste zone din Mediterana de Est.
Tensiunile au debutat după ce aceeaşi navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE şi Atenei, care cereau încetarea acesteia.
Liderii UE vor decide în timpul summitului lor de la începutul lui decembrie dacă vor introduce sancţiuni pentru continuarea activităţilor Turciei, denunţate de Cipru şi Grecia. UE a sancţionat deja activităţile de prospectare turce din apele teritoriale ale Ciprului.
O serie de sancţiuni economice pregătite de Comisia Europeană este gata să fie activată şi riscă să cauzeze pagube serioase Turciei, în special în domeniul turismului şi cel al transporturilor, au declarat pentru AFP mai mulţi diplomaţi europeni.AGERPRES