UE cere anchetarea unor poliţişti croaţi acuzaţi de violenţe împotriva migranţilor
Comisia Europeană, interpelată de Amnesty International cu privire la "violenţa" manifestată de unii poliţişti croaţi împotriva migranţilor, şi-a exprimat vineri "preocuparea" faţă de aceste acuzaţii şi a cerut Zagrebului să facă o "anchetă aprofundată", informează AFP.
"Suntem foarte preocupaţi de aceste alegaţii", a declarat un purtător de cuvânt al executivului european, Adalbert Jahnz, în cursul întâlnirii cotidiene cu presa. "Violenţa, umilirea şi tratamentele degradante faţă de solicitanţii de azil şi migranţi nu-şi au locul în Uniunea Europeană şi trebuie să fie condamnate", a spus el.
Amnesty a acuzat Uniunea Europeană că "ignoră în mod deliberat" aceste acţiuni şi a cerut Bruxelles-ului să ancheteze "abuzurile" raportate cu regularitate de media şi de organizaţiile neguvernamentale.
Executivul european a indicat că este "în contact strâns" cu autorităţile croate, care "s-au angajat să ancheteze" aceste acuzaţii de maltratare la frontiera lor cu Bosnia. "Aşteptăm ca aceste acuzaţii să constituie obiectul unei anchete aprofundate şi ca toate acţiunile necesare să fie efectuate", a continuat purtătorul de cuvânt.
Comisia intenţionează, de asemenea, să trimită - când situaţia sanitară o va permite - o misiune la faţa locului în cadrul unui mecanism de supraveghere a respectării drepturilor fundamentale de către autorităţile de la frontiere, legată de alocarea fondurilor europene.
Amnesty, care a denunţat deja în trecut acest gen de violenţe dezminţite sistematic de autorităţile croate, revine asupra subiectului după un ultim episod care s-ar fi produs în noaptea de 26 spre 27 mai, în apropiere de frontiera cu Bosnia.
Mii de migranţi parcurg în fiecare an "ruta balcanică" pentru a încerca să ajungă în Europa occidentală. Cei mai mulţi trec prin Croaţia, ţară membră a UE, cel mai adesea venind dinspre Bosnia.
Potrivit comunicatului ONG-ului publicat joi seara, 16 migranţi pakistanezi şi afgani au fost "legaţi, bătuţi cu brutalitate şi torturaţi" de poliţişti croaţi, după ce trecuseră ilegal frontiera.
Ministerul de Interne croat a dezminţit imediat "acuzaţiile care - ca de obicei şi fără nicio probă - vizează poliţia croată, acuzată de rănirea unor migranţi".
Potrivit Amnesty, poliţiştii croaţi au "etalat de asemenea mâncare pe capetele însângerate (ale migranţilor) pentru a-i umili". Organizaţia citează medici bosniaci şi mai mulţi migranţi care au povestit că au fost loviţi cu "bastoane din fier, măciuci şi mânere ale pistoalelor", înainte de a fi retrimişi în Bosnia.
"Uniunea Europeană nu poate rămâne tăcută şi să ignore în mod deliberat violenţele şi abuzurile comise de poliţia croată la frontieră", a declarat într-un comunicat Massimo Moratti, director adjunct al filialei europene a Amnesty.
În comunicatul său, Ministerul de Interne croat "respinge ideea că un poliţist croat ar putea face un astfel de lucru şi că ar avea un mobil pentru aceasta", adăugând totuşi că o anchetă va fi deschisă cu privire la aceste acuzaţii.
Ministerul "aminteşte" că în momentul "presupusului incident, izbucnise o ceartă între migranţi în Bosnia în apropiere de frontiera croată", făcând "doi morţi şi un mare număr de răniţi printre migranţi".AGERPRES