UE ar putea să îşi intensifice ancheta asupra afacerilor Gazprom în Europa

UE ar putea să îşi intensifice ancheta asupra afacerilor Gazprom în Europa

Autorităţile de reglementare în domeniul concurenţei din Uniunea Europeană ar putea să îşi intensifice activităţile de strângere de informaţii cu privire la afacerile din Europa ale grupului rus Gazprom, a declarat luni pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, pe fondul crizei livrărilor de gaze în Europa.

Luna trecută, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că a cerut explicaţii de la companiile de gaze, inclusiv de la Gazprom, pe fondul livrărilor limitate, după ce în media au apărut acuzaţii că grupul rus refuză să livreze cantităţile suplimentare de gaze de care dispune pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Gazprom a dezminţit aceste acuzaţii.

Potrivit unei surse citate de Reuters, Autoritatea europeană de reglementare a concurenţei nu a luat încă o decizie finală cu privire la următorul pas al anchetei. Însă o procedură de strângere de dovezi ar putea să ajute Executivul comunitar să îşi construiască un dosar împotriva Gazprom.

Nici Gazprom şi nici Comisia Europeană nu au dorit să comenteze.

Atât grupul rus Gazprom cât şi oficialii de la Kremlin au dezminţit în mod repetat criticile potrivit cărora nu permit majorarea livrărilor de gaze, subliniind că toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung semnate de Gazprom sunt îndeplinite. Compania rusească livrează gaze peste cantităţile contractate atunci când vede că există cereri pe piaţă, a precizat Gazprom.

Însă, luna trecută, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a spus că Rusia contribuie la o situaţie de sub-aprovizionare cu gaze naturale în Europa, adăugând că această situaţie a apărut în timpul unui impas între Moscova şi Occident pe tema Ucrainei.

Gazprom a intrat în lumina reflectoarelor anul trecut, când revenirea economică de după pandemie a majorat cererea globală de gaze, ceea ce a împins în sus preţurile, facturile şi solicitările către companiile de gaze să ofere cantităţi suplimentare.

Gazprom s-a mai aflat şi în trecut în atenţia Comisiei Europene pentru politica sa de preţuri iar, în 2018, a reuşit să evite o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri globală după ce a acceptat să îşi modifice aranjamentele de preţ şi să permită accesul rivalilor în Europa de Est.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”