UE ar putea cumpăra armament din afara Europei pentru a sprijini Ucraina. Franţa a pus în discuţie şi trimiterea de trupe, în viitor

UE ar putea cumpăra armament din afara Europei pentru a sprijini Ucraina. Franţa a pus în discuţie şi trimiterea de trupe, în viitor

Reuniţi într-o conferinţă internaţională găzduită de Franţa, aliaţii europeni ai lui Volodimir Zelenski au căzut de acord, luni, să continue spijinirea Kievului cu armament achiziţionat din afara Europei, informează Agerpres.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Oficialii occidentali recunosc că există riscul ca Rusia să preia conducerea conflictului, pentru că Ucraina se confruntă cu o criză de arme şi muniţie.

Propunerea venită din partea Cehiei, potrivit căreia UE ar putea cumpăra arme din afara Europei în acest scop „se bucură de un mare sprijin din partea mai multor ţări”, a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri, care a reunit peste 25 de ţări aliate ale Kievului. „Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”, a mai spus el, asigurând că aproximativ 15 ţări sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative.

Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat că propunerea cehă este coerentă cu politica de până acum a UE şi a anunţat participarea Franţei la ea. „Le-am cerut statelor nemembre ale UE să vină cu soluţii (...) şi, prin urmare, vom participa la această iniţiativă”, a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că „singurul obiectiv este eficienţa”.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a anunţat că ţara sa va contribui cu „peste 100 de milioane de euro” şi că este convins că şi „alte ţări vor urma” această cale. „În ceea ce priveşte muniţia, există această iniţiativă cehă foarte bună, care constă în cumpărarea de muniţie şi obuze din întreaga lume pentru Ucraina”, a explicat Mark Rutte. El a refuzat să precizeze care ţări din afara Europei ar putea fi solicitate să producă muniţiile ce vor fi livrate Ucrainei. „Este un secret”, a declarat premierul olandez.

În ultimele săptămâni, mai multe ţări europene, printre care Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul, dar UE, care de la începutul războiului a oferit ajutor militar de 28 de miliarde de euro, se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte furnizarea de obuze, în special. Este din ce în ce mai evident că nu va reuşi să livreze un milion de obuze Ucrainei până în luna martie, aşa cum a promis. „Este clar că nu am avut acest milion. Deci, a fost, fără îndoială, un angajament imprudent”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Prezent, de asemenea, la Paris, premierul portughez Antonio Costa a asigurat că miniştrii apărării din statele membre ale UE vor prezenta „în următoarele zece zile un plan concret pentru consolidarea capacităţii de a comanda muniţii pentru a sprijini efortul de război al poporului ucrainean”.

Emmanuel Macron a pus în discuţie trimiterea de trupe în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat, luni, că, deşi momentan nu s-a căzut de acord asupra trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, această măsură nu ar trebui exclusă în viitor, transmite AFP.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţei. El nu oferit, însă, mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o „ambiguitate strategică, pe care o asum”. Dar „nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă”, a avertizat el. „Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni”, a adăugat el.

La finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a fost declarat că trimiterea de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi.

„Mulţi oameni care astăzi spun «niciodată, niciodată» sunt aceiaşi oameni care au spus «niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune» în urmă cu doi ani", a continuat totuşi Emmanuel Macron. „Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”.

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, dar că „pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”. În continuare, a enumerat şi cinci categorii de acţiuni asupra cărora există consens: apărarea cibernetică; coproducţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, precum Republica Moldova; „capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare” şi operaţiuni de deminare.

„Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”, a subliniat şeful statului francez. El a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. S-a decis „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron