UE ar putea amâna pentru mijlocul lunii august o interdicţie completă privind cărbunele din Rusia
Reprezentanţii statelor membre UE urmează să aprobe joi un embargou privind importurile de cărbune din Rusia, care ar urma să intre complet în vigoare de la mijlocul lunii august, cu o lună mai târziu decât se preconiza iniţial, ca urmare a presiunilor Germaniei pentru amânarea unei astfel de măsuri, a declarat o sursă europeană pentru Reuters.
Eliminarea importurilor de cărbune din Rusia este punctul central al celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei propus recent de Comisia Europeană, ca reacţie la atrocităţile comise în oraşul ucrainean Bucea. După ce acest pachet va fi aprobat, va fi primul embargou adoptat de UE pentru importul unei surse de energie din Rusia, de la debutul a ceea ce Kremlinul cataloghează drept o "operaţiune militară specială" în Ucraina, la 24 februarie.
În continuare însă petrolul şi gazele naturale, care reprezintă de departe cele mai mari importuri UE din Rusia, nu vor fi afectate de sancţiuni.
Cea mai mare parte a achiziţiilor Europei de cărbune din Rusia se derulează pe piaţa spot, spre deosebire de contractele pe termen lung. Achiziţiile pe piaţa spot vor fi oprite imediat după ce sancţiunilor vor fi impuse.
Iniţial, Comisia Europeană a propus o perioadă de tranziţie de trei luni pentru contractele existente, ceea ce însemna că, tehnic, Rusia putea continua să exporte cărbune spre UE timp de 90 de zile după ce sancţiunile vor fi impuse, arată un document consultat de Reuters. Însă această perioadă de tranziţie a fost extinsă la patru luni, a declarat o sursă din apropierea discuţiilor, sub protecţia anonimatului. Prelungirea perioadei de tranziţie a venit ca urmare a presiunilor venite în principal din partea Germaniei, principalul importator de cărbune rusesc din UE.
Deşi sancţiunile ar urma să intre în vigoare la finele acestei săptămâni, sau la începutul săptămânii următoare, după publicarea lor în Monitorul oficial al UE, companiile ruseşti vor putea, tehnic, să continue să exporte cărbune în UE până la mijlocul lunii august, pe baza contractelor existente.
Un diplomat european a spus că majoritatea contractelor sunt pe termen scurt iar o perioadă de tranziţie de 90 de zile ar fi permis încheierea majorităţii acestor contracte, fără a fi nevoie de anulare, evitând astfel riscurile legale.
Chiar dacă a fost uşor diminuat faţă de propunerea iniţială, embargoul avut în vedere de UE cu privire la cărbunele din Rusia este mai ambiţios decât cel al Marii Britanii, care a anunţat că intenţionează să interzică importurile de cărbune din Rusia de la finele acestui an.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, un embargou la nivelul UE privind importurile de cărbune din Rusia ar însemna pentru Moscova o diminuare a veniturilor cu patru miliarde de euro pe an. AGERPRES