UE a aprobat oficial al şasea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri vor fi impuse

UE a aprobat oficial al şasea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri vor fi impuse

Bruxelles-ul impune un embargo complet asupra ţiţeiului rusesc şi produselor petroliere transportate pe mare, reprezentând 90% din importurile UE de petrol din Rusia. Embargoul va permite perioade de tranziţie în vederea adaptării sectorului şi pieţelor globale. Astfel, ţiţeiul rusesc va fi eliminat treptat în şase luni, iar alte produse petroliere rafinate în opt luni, transmite News.ro.

De asemenea, embargoul include o scutire temporară referitoare la ţiţeiul transportat prin conducte, astfel încât, petrolul rusesc să fie eliminat în mod ordonat, iar UE şi partenerii săi să asigure alternative de aprovizionare şi să minimizeze asupra preţurilor petrolului la nivel global.

Statele membre care au o „dependenţă de livrările ţiţei din Rusia prin conducte pot beneficia de o scutire temporară şi pot continua să primească ţiţei livrat prin conductă, până când Consiliul decide altfel”, subliniază sursa citată.

UE a convenit o „derogare temporară specială” până la sfârşitul anului 2024 pentru Bulgaria, care va putea continua să importe ţiţei şi produse petroliere pe cale maritimă. De asemenea, Croaţia va avea o derogare cu privire la „importul de motorină de vid” până la sfârşitul anului 2023.

Televiziunile ruse Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 şi TV Center International au fost vizate, deoarece promovează o campanie de dezinformare şi „progagandă în sprijinul agresiunii ruse în Ucraina”.

În ceea ce priveşte restricţiile de export, pachetul include sancţiuni privind „substanţele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor chimice”, menţionează sursa citată.

Alte bănci ruseşti, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusă, şi o bancă din Belarus au fost eliminate din sistemul financiar internaţional SWIFT.

Sancţiunile vizează şi 25 de entităţi belaruse, referitoare la „autorizaţiile pentru vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri şi tehnologie cu dublă utilizare, precum şi de bunuri şi tehnologie care ar putea contribui la îmbunătăţirea militară şi tehnologică a Belarusului sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…