Udrea cere din nou punerea în libertate. Invocă un document „strict secret” al SRI, care o disculpă prin omisiune

Udrea cere din nou punerea în libertate. Invocă un document „strict secret” al SRI, care o disculpă prin omisiune

Elena Udrea cere punerea în libertate, desființarea hotărârii de condamnare și achitarea în Dosarul „Gala Bute” în baza unui document strict secret al SRI pe care Traian Băsescu l-a prezentat în 2018. Documentul o disculpă prin omisiune pe cea mai faimoasă deținută a României, în sensul că ofițerii SRI vorbesc despre un grup infracțional la Ministerul Turismului, fără a spune nimic despre implicarea ministrului de la vremea respectivă, adică Elena Udrea, scrie ziare.com .

Elena Udrea a fost adusă marți, 28 noiembrie, de la Penitenciarul Târgșor la Înalta Curte, unde a fost luată în discuție, în ședință secretă, admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire a condamnării din Dosarul Gala Bute. Totodată, judecătorii vor soluționa în această etapă preliminară și cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei.

Cererea Elenei Udrea va fi soluționată de un complet format din magistrații Sorin Alin Nicolescu (președinte), Valerica Voica (judecător) și Mircea Mugurel Șelea (judecător).

Revizuirea poate fi cerută, conform legii, atunci când iese la iveală o probă sau o împrejurare nouă, cu privire la care instanța nu a avut cunoștință la momentul soluționării cauzei.

Proba la care face referire Elena Udrea nu e tocmai nouă, despre ea s-a discutat în 2018, înainte de soluționarea dosarului Gala Bute în apel, însă atunci Înalta Curte a respins depunerea ei la dosar.

Documentul nu e nici tocmai secret, deoarece Traian Băsescu i-a divulgat conținutul de la tribuna Parlamentului. E drept că acesta nu a citit din notă, dar a descris-o.

Ce spunea Băsescu despre Nota SRI care ar salva-o pe Udrea

Pe data de 16.05.2018 fostul președinte al României, Traian Băsescu, a prezentat un document strict secret al SRI, despre care spunea că i-a parvenit în toamna anului 2017 şi care vizează dosarul „Gala Bute”. El a spus că documentul i-a venit într-un plic la sediul PMP:

  • Eu vă voi prezenta un document al SRI, un document, ce-i drept, intern, care mi-a parvenit toamna trecută într-un mod greu de explicat, dar asta este realitatea. Probabil, ştiindu-se că sunt interesat de dosarul „Gala Bute”, cineva a ţinut să mi-l transmită. Acest document se referă la operaţiunea „Bujorul”.
  • Din acest document, marcat strict secret, rezultă că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI. Al doilea lucru care rezultă este că informaţiile din acest document nu s-au aflat la dosarul cauzei, deci nici avocaţii, nici inculpaţii nu au avut cunoştinţă despre document. Eu am transmis documentul în integralitatea lui către preşedinta CSM, către inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, către ministrul Justiţiei şi la Comisia SRI.
  • Acest document informează că sunt nişte infracţiuni: un domn care dă mită, altul care primeşte şi face trafic de influenţă în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Niciun cuvânt despre ministru. El identifică şi cursul traficului de influenţă, care sunt directorii, persoanele din minister care au beneficiat şi de mită şi au pus pe roate nişte plăţi.
  • Rezultatul de astăzi este că toţi cei nominalizaţi şi mituitorul şi beneficiarii mitei au devenit din oameni care încalcă legea, denunţători. (...) Singurul denunţat de cei prezentaţi a comite infracţiuni a fost ministrul şi el a fost consistent condamnat în instanţa de fond. Este vorba de „Gala Bute”.
  • Se confirmă existenţa unor planuri comune de cooperare şi se confirmă faptul că documentele puse la dispoziţie sunt extrase din dosar, iar avocaţii şi inculpaţii nu au acces la ele să se poată apăra. Pe de altă parte se devoalează un mecanism: oameni de afaceri, funcţionari din ministere sunt implicaţi în ilegalităţi, dar DNA nu este interesat de ei, îl interesează să obţină de la aceşti oameni denunţuri împotriva omului politic şi asta s-a întâmplat în dosarul Gala Bute”, a spus Traian Băsescu.

Avocat: „Cerem instanței să desființeze hotărârea de condamnare”

La ieșire din sediul Înaltei Curți, avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, a declarat că în baza noilor probe cere achitarea clientei lui:

  • Astăzi a fost pusă în discuție admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire și, odată cu ea, admisibilitatea cererii de suspendare a executării hotărârii de condamnare. În baza unor probe noi, a unor împrejurări noi care au fost descoperite ulterior hotărârii de condamnare cerem instanței de judecată să desființeze hotărârea de condamnare și să pronunțe una temeinică și legală. Noi cerem achitarea pentru faptele pentru care a fost trimisă în judecată de DNA.
  • Sunt probe care au fost descoperite după ce a fost pronunțată hotărârea de condamnare, nu așa, dintr-o dată. Ele au intrat în posesia doamnei Udrea și, implicit, a apărării într-o perioadă mai îndelungată de timp, dar în momentul în care noi am apreciat că există suficiente și convingătoare probe de susținere a unei cereri de revizuire, ne-am adresat instanței de judecată.
  • Doamna Udrea a depus la dosar un înscris care pare a fi o copie a unui înscris clasificat, eu nu pot să apreciez dacă este sau nu un înscris de acest tip. Cert este că el a fost depus la dosarul cauzei, a fost observat de toată lumea: și de apărători, și de grefier, și de procuror. Dacă ar fi să fie, într-adevăr, un document clasificat, nu mai are caracteristicile unui asemenea tip de document”, a declarat Veronel Rădulescu.

Condamnarea Elenei Udrea în Dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea se află în pușcărie după ce pe 07.04.2022 a pierdut o contestație în anulare la condamnarea de 6 ani pe care o primise în Dosarul „Gala Bute”. Acesta a fugit pentru a doua oară din țară, cu câteva ore înainte de pronunțarea deciziei, dar a fost prinsă la scurt timp în Bulgaria, în momentul în care încerca să treacă frontiera în Grecia.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja (în prezent decedat), a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost:

  • Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) - 3 ani închisoare cu executare;
  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - 1 an şi 6 luni cu suspendare;
    Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare;
    Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare,
  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.


În schimb, Ion Ariton (fost ministru al Economiei) a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Epopeea „completurilor nelegale”, de la ICCJ până la CJUE

Ulterior, judecătorii de la Instanţa supremă au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

În dosarul „Gala Bute”, Udrea a fost acuzată că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea a mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…