UDMR va intra în Parlament chiar dacă ar avea un scor sub 5% datorită „pragului electoral alternativ”

UDMR va intra în Parlament chiar dacă ar avea un scor sub 5% datorită „pragului electoral alternativ”

Mobilizarea masivă la vot la alegerile parlamentare i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă UDMR riscă să un scor sub pragul de 5% și să nu intre în Parlament. Chiar și în această situație, organizația care reprezintă minoritatea maghiară va intra în Parlament datorită unei prevederi din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

Astfel, legea prevede că vor intra în Parlament și formațiunile politice care au obținut mai puțin de 5% din voturi, dar au primit cel puțin 20% din voturile valabile în cel puțin patru județe. Doar UDMR poate îndeplini această condiție în practică, pentru că UDMR câștigă tradițional mult peste 20% în județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor și Sălaj.

Pragul alternativ a fost introdus în lege tocmai pentru a asigura o reprezentare parlamentară minorității maghiare, cea mai numeroasă din țară: puțin peste un milion de persoane, adică 6% din totalul populației, potrivit INS.

Articolul 94 alin. (2) litera a) din Legea nr. 208/2015 :

(2) După primirea proceselor-verbale încheiate de către birourile electorale ale circumscripţiilor, potrivit alin. (1), Biroul Electoral Central stabileşte partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, calculat după cum urmează:
a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali;

Prezența la alegerile parlamentare este mare și a depășit, la scurt timp după ora 15.00, prezența totală de la scrutinul din 2020. Prezența a ajuns la 33,6%, potrivit datelor furnizate de AEP și agregate de G4Media. Peste 6 milioane de alegători au votat deja în țară și în diaspora.

În Harghita, județ locuit în majoritate de etnici maghiari, s-a remarcat cea mai puternică mobilizare la vot până la ora 15.00.


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta