Ucrainenii spun că au realizat „o misiune specială unică în istoria militară”

Ucrainenii spun că au realizat „o misiune specială unică în istoria militară”

O dronă ucraineană de tip first-person-view (FPV) a lovit un elicopter de atac rusesc Mi-28 deasupra regiunii ruse Kursk la 6 august, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent la 7 august. Drona operată de unitate de forţe pentru operații Speciale "A" a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să lovească rotorul din coadă al elicopterului, a declarat sursa, numind-o "o misiune specială unică în istoria militară".

Imaginile cu drona FPV lovind elicopterul au început să circule pe rețelele sociale la 6 august. O zi mai târziu, înregistrarea video completă a fost publicată de activistul ucrainean Serhii Sternenko.

Deși sursa a declarat că elicopterul a fost doborât, nu este clar din înregistrarea video ce s-a întâmplat cu aeronava după atac.

Bloggerul militar rus Alexei Zemtsov, care conduce canalul ''Voevoda Veshchaet'', a scris în seara zilei de 6 august că un elicopter rus a fost lovit și a fost forțat să aterizeze. Zemtsov a afirmat că echipajul a supraviețuit și că aeronava a fost trimisă la reparații, dar nu a precizat modelul acesteia.

Potrivit activistul ucrainean Serhii Sternenko și altor câtorva analiști militari, acesta este primul caz de lovire reușită a unui elicopter în aer de către o dronă FPV.

"SBU a demonstrat încă o dată un nivel ridicat de profesionalism, creativitate și inovare în distrugerea inamicului. Avem încă multe surprize neașteptate pentru Rusia", a declarat sursa.

The Kyiv Independent nu a putut verifica toate afirmațiile, care nu au fost recunoscute oficial de SBU sau de armata ucraineană.

Cel puțin o afirmație similară, dar neconfirmată, a apărut pe 31 iulie. Forbes a scris la momentul respectiv că, potrivit bloggerilor militari ruși, o dronă ucraineană a distrus cu succes elicopterul de transport Mi-8 al Rusiei când se aflat în aer, în apropiere de Donețkul ocupat.

Publicația a creat un link către o fotografie a ceea ce a prezentat ca fiind epava Mi-8 în flăcări, dar nu a furnizat nicio dovadă video a faptului că aeronava a fost lovită de dronă.

Moscova a susținut că forțele ucrainene au trecut granița în regiunea Kursk la 6 august, ceea ce a dus la ciocniri pe teritoriul rus. Deși Kievul a refuzat în mare parte să comenteze luptele din zonă, site-ul DeepState a declarat că un elicopter de atac rusesc Ka-52 și cel puțin două tancuri au fost distruse în luptă. Aceste relatări sunt un alt indiciu că forțele ucrainene sunt active în regiunea Kursk. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…