Până acum, Federația Rusă a surprins, industria de apărare rezistă mai bine decât se credea (spera) în Occident. Pe lângă, resursele furnizate de guvernul rus, întreprinderile din complexul militaro-industrial al Federației Ruse au un imens avantaj: distanța.
Aflate la mii de kilometri depărtare de frontierele vestice, ”ascunse” bine după Urali, facilitățile de producție militară ale Rusiei au funcționat fără întrerupere, ba produc acum chiar și în ”schimbul 3”.
Ucraina nu avea cu ce să lovească ținte situate la asemenea distanțe. Însă lucrurile par să se schimbe.
Semnalul a fost dat săptămâna trecută, când o fabrică în care erau produse drone Shahed a fost lovită cu un avion de agrement, transformat în dronă. Fabrica Shahed din Yelabuga - din Tatarstan este situată la peste 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina, iar aeronava a zburat ore întregi pe teritoriul Rusiei, fără să fie interceptată de sistemele antiaeriene.
”Rachetele sunt de domeniul trecutului”
Nevoia te învață, pare a fi motto-ul programului ucrainean de drone. "Armata dronelor" e un bun exemplu de inventivitate. În lipsă de rachete performante cu rază lungă de acțiune, Kievul s-a îndreptat către producția de drone, unele fiind capabile să zboare pe distanțe foarte lungi.
Deja în acest an, Ucraina va putea folosi drone cu o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri și mai mult. Acestea vor umple deficitul de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, relatează Bild .
„Rachetele sunt de domeniul trecutului. Dronele sunt viitorul”, a spus sursa publicației germane.
În plus, biroul de proiectare Kyiv Luch a dezvoltat drona Sokil-300. O modificare a acestei drone, echipată cu motorul ucrainean AP-450T2 poate face ca Sokil-300 să poată zbura până la 3.300 km, scrie și publicația Bulgarian Military.
Este foarte posibil ca o mare parte din informațiile necesare ucrainenilor pentru construirea unei astfel de drone să fi venit în urma transferului de tehnologie, rezultat în urma acordurilor guvernamentale dintre Turcia și Ucraina.
Dintr-o dată, baze militare sau facilități de producție ale Rusiei nu mai sunt atât de protejate de factorul distanță. Dacă noile echipamente ucrainene vor funcționa, rușii vor fi forțați să ia măsuri: fie mută și mai departe facilitățile (cu costuri logistice uriașe), fie aduc noi elemente de apărare antiaeriană, care, cu siguranță, vor slăbi forțele de pe frontul ucrainean.
Conform calculelor jurnaliştilor, Sokil-300 va putea ataca ţinte, de exemplu, în regiunea Murmansk. Acolo sunt amplasate aproximativ 80 de baze militare. Printre acestea se numără și aerodromul Olenya, unde se află bombardierele strategice care bombardează Ucraina. SURSA: defenseromania.ro