Ucrainenii revendică primele succese după câteva zile de acțiuni ofensive: Axele principale ale contraatacului

Ucrainenii revendică primele succese după câteva zile de acțiuni ofensive: Axele principale ale contraatacului

Conducerea Ucrainei nu oferă detalii despre operațiunile militare lansate în ultimele zile împotriva soldaților ruși, dar mișcările de pe front permit conturarea unor posibile axe de contraatac.

Soldați ucraineni angajați în bătălia de la Bahmut FOTO Profimedia

Soldați ucraineni angajați în bătălia de la Bahmut FOTO Profimedia

Armata ucraineană a anunțat duminică seara și luni dimineața eliberarea a patru localități situate la limita regiunilor Donețk și Zaporojie. Acestea sunt primele recuceriri de teritorii revendicate de ucraineni în ultimele luni.

În timp ce lumea se întreabă dacă Ucraina a lansat într-adevăr mult-așteptata sa contraofensivă, Volodimir Zelenski a recunoscut desfășurarea unor „acțiuni ofensive”. Președintele ucrainean a refuzat să ofere detalii, în timp ce ministrul său al Apărării, Oleksii Reznikov, și șeful contraspionajului militar, generalul Kirilo Budanov, au difuzat videoclipuri cu un nou slogan: „Multe vor urma, planurile iubesc tăcerea”.

Ucrainenii sunt îndemnați să nu divulge nicio informație ce ar putea compromite șansele contraofensivei, care, potrivit liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ar fi început de câteva zile.

Armata rusă semnalează încă de la jumătatea săptămânii trecute că se confruntă cu contraatacuri de amploare. Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins mai multe tentative de asalt, efectuate de regulă pe timpul nopții.

„Contraofensiva ucraineană a început”, se declară convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit cărora „forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în cel puțin patru zone ale frontului”.

Confruntări pe două axe majore

În opinia istoricului militar Michel Goya, ucrainenii sunt nevoiți să străpungă linia frontului pentru a spera să-și atingă obiectivul strategic de eliberare a întregului teritoriu ocupat de ruși.

În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, se observă confruntări pe două axe majore, constată „Ouest-France”. Pe de o parte, armata ucraineană a reușit, se pare, să-i pună în încurcătură pe ruși într-o zonă situată la limita dintre regiunile Donețk și Zaporojie, unde ar fi fost eliberate patru localități, și anume Blahodatne, Neskucine, Storojeve și Makarivka. Trupele ucrainene dau impresia că își concentrează eforturile spre direcția orașului Mariupol, situat la Marea Azov. Acum încearcă să înainteze de-a lungul unui râu îngust, Mokrîe Ialî, unde rușii au detonat un baraj și au provocat noi inundații.

Soldații ucraineni „înaintează de-a lungul ambelor maluri. În unele zone au reuşit să ocupe poziţii pe înălţimi. Şi vor presa cu şi mai multe resurse, forţându-ne să mutăm rezerve dintr-o altă zonă”, scrie bloggerul militar rus Aleksandr Koţ.

O altă axă majoră se conturează în regiunea Zaporojie, cel mai probabil spre direcția orașului Melitopol. Ucrainenii au preluat controlul asupra satului Lobkove și se îndreaptă că Vasîlivka, pe malul estic al fluviului Nipru.

Cele două axe de operațiuni sugerează o intenție a ucrainenilor de a începe cu eliberarea teritoriilor ocupate în regiunile Zaporojie și Herson și de a izola astfel Crimeea, dar nici alte scenarii nu sunt excluse. Ucrainenii au dovedit în cursul contraofensivei din toamna anului trecut că sunt capabili de surprize.

Lupte grele la Bahmut

O altă zonă de lupte intense este cea din jurul orașului Bahmut, unde, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Est al armatei ucrainene, rușii au fost respinși pe o porțiune de 1.400 de metri. Afectat de lupte încă din august anul trecut, Bahmut este scena celei mai lungi bătălii din războiul din Ucraina.

Însă luptele de la Bahmut , în regiunea Donețk, sunt considerate de experți ca fiind secundare, la fel ca cele de la Kreminna, mai la nord, în regiunea Lugansk.

„Recuperarea regiunii Zaporojie este o chestiune strategică care ar putea face posibilă tăierea rutei de aprovizionare (a rușilor, n. red.) între regiunea sudică ocupată și Crimeea”, subliniază pentru France TV Info Carole Grimaud, fondatoarea Centrului de Cercetare pentru Rusia și Estul Europei.

Carole Grimaud afirmă că ucrainenii nu oferă în mod intenționat informații despre strategii, precum și despre numărul de trupe și echipamente implicate în operațiuni. „Face parte dintr-o strategie de a lua prin surprindere linia de apărare a rușilor, de a-i destabiliza”, spune ea.

În opinia ei, ucrainenii își vor purta operațiunile atâta timp cât vremea le va permite în scopul de a face „progrese simbolice și strategice” și de a le arăta rușilor că nu mai pot să-și continue așa-zisa „operațiune militară specială”.

Moscova anunță pierderi grele pentru forțele Kievului

Însă conducerea militară de la Moscova anunță pierderi grele pentru ucraineni, enumerând mii de militari și numeroase echipamente, printre care vehicule blindate Bradley și tancuri Leopard. Potrivit website-ului olandez de informaţii din surse deschise Oryx, Ucraina ar fi pierdut în ultimele zile 17 din cele 109 Bradley-uri primite din partea Statelor Unite.

Pentru a strânge rândurile în jurul „succeselor” sale, Ministerul rus al Apărării i-a decorat duminică pe soldaţii ruşi care ar fi distrus în ultimele zile aceste blindate.

„Este o strategie de minimizare a progreselor înregistrate de ucraineni”, comentează Carole Grimaud. Vladimir Putin vrea să le insufle rușilor ideea că „totul decurge conform planului”, chiar dacă nu mai este cazul pe teren, în timp ce „se teme de un război civil” pe fondul insurgenței din Belgorod, estimează ea.

Fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, nu se declară îngrijorat de pierderile avansate de Moscova. Potrivit acestuia, armata ucraineană încă nu a angajat toate rezervele pregătite pentru contraofensivă. Generalul american estimează că principalul asalt ucrainean, atunci când va veni, va implica formaţiuni de sute de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei.

Capitalul principal al unei armate nu este stocul ei material, ci numărul și valoarea ofițerilor și a subofițerilor, conchide Michel Goya, citat de „Ouest-France”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!