Ucrainenii i-au lovit pe ruși cu o armă produsă în anii '50 de URSS. Efectele devastatoare ale obuzierului

Ucrainenii i-au lovit pe ruși cu o armă produsă în anii '50 de URSS. Efectele devastatoare ale obuzierului

Forțele armate ale Ucrainei și-au mărit puterea de foc pe front. O brigadă de asalt a raportat primirea în serviciu a unei arme unice și distructive: obuzierul de 240 mm ce poarta indicativul „M-240”.

Obuzierul are o putere distructivă enormă și lansează o mină F-864 ce cântărește 130,7 kg, cu o sarcină explozivă de 32 kg.

Lansator „M-240” FOTO mil.in.ua

Lansator „M-240” FOTO mil.in.ua

Acesta este unul dintre cele mai puternice obuziere din lume, capabil să distrugă literalmente pozițiile fortificate ale inamicului. El este operat de 11 luptători simultan, pentru că greutatea unei încărcături explozive 53-VF-864 este de 162,7 kg, dintre care 130,7 kg este mina însăși, iar încă 32 kg este încărcarea.

O astfel de muniție grea necesită efort fizic în manevrare și demonstrează puterea de foc pe care armata ucraineană a dobândit-o. Fiecare obuz lansat este capabil să distrugă fortificații și posturi de comandă protejate.

Pentru a proteja echipajul de la punctele de tragere, militarii ucraineni plasează fortificații umplute cu pământ. Acest lucru asigură siguranța soldaților în cazul unor posibile lovituri de represalii. Mai mult, pentru transportul obuzelor, brigada folosește vehicule blindate IVECO LMV, pe care Ucraina le-a primit din Belgia. Acest lucru face ca arma să fie maxim mobilă și pregătită pentru o mișcare rapidă în zona de luptă.

Raza maximă de tragere a M-240 este de 8 kilometri, iar această distanță este echivalentă cu 100 de terenuri de fotbal. Sarcina principală a acestei arme este de a distruge pozițiile fortificate, structurile defensive pe termen lung și echipamentele inamice, scrie publicația Dialog .

M-240 a fost fabricat prima oară în URSS, în anii 1950, și a fost folosit pentru a distruge poziții fortificate atunci când artileria convențională s-a dovedit ineficientă sau a necesitat costuri de producție uriașe.

Ucraina a primit aceste obuze în 2022 și astăzi le folosește pentru a suprima eficient fortificațiile rusești. Potrivit experților, apariția unor astfel de arme în Forțele Armate ucrainene subliniază capacitatea acesteia de a distruge chiar și cele mai puternice linii defensive rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Orice om de bun simț ar trebui să-și salveze acest material undeva... Da, viitorul a venit peste noi...

2 De ea ce ziceți? / Știți de când aștepta țara asta s-o angajeze consilier superior în Ministerul Energiei?

3 Cine ar fi crezut că America va face așa ceva vreodată? / Reuters scrie că agenții americane de securitate națională și-au întrerupt activitatea în ceea…

4 Madam +1000

5 Lasconi face dezvăluiri din culise: „Așa s-a jucat. Ce nu știe nimeni este că Iohannis a vorbit la telefon cu Ciolacu”